Gasztro

Olcsó,füstös,háziasilyenazautentikuscsevapBelgrádban

Itt a nyár, és bár ilyenkor Horvátország és a tenger a divatos úti cél, ha valaki egy kis változatosságra vágyik, érdemes lehet Szerbia fővárosa, Belgrád felé venni az irányt. Igaz, nincs tenger, van viszont csevap, ami sokkal jobb és olcsóbb, mint a horvát változat.

Belgrád nem a festői szépségével fog senkit lenyűgözni, sokkal inkább az izgalmas hangulatával. A délszláv (és a többi) háború még ma is látható nyomot hagyott a városon, és bár a környék kezd megújulni, ez a folyamat meglehetősen lassú. Ettől függetlenül Belgrád barátságos, jól bejárható, izgalmas hely, a helyiek pedig nagyon kedvesek, és mindenhol kitűnően beszélnek angolul. A belváros nagy részén fantasztikus bulinegyedek alakultak ki, ahol remekül lehet enni és inni, a folyók partján pedig több partihely is található. 

És bár tengerpartja valóban nincs, Belgrád közepén folyik össze a Száva és a Duna, így a városnak nagyon is élénk a kapcsolata a vízzel. Hétvégi célállomásnak tökéletes – csevaprajongóknak pedig egyenesen kötelező! 

belgrad-shutterstock
Belgrád színes és izgalmas város (Fotó: Shutterstock)

A balkáni szentháromság: kávé, sör, csevap

Belgrádba érve valószínűleg mindenki első útja a Kalemegdan erődbe és a sétálóutcákba vezet. Ezeket érdemes is végigjárni, van néhány szép épület, de azért sok meglepetést nem tartogatnak. Belgrád vonzereje ugyanis nem ezekben rejlik, és nem is az újonnan épült felhőkarcolókban. Ha a belvárosban jártok, akkor először a bohém Skadarlija nevű negyedet érdemes csekkolni, és ha ezzel megvagytok, akkor kalandozzatok a szomszédos Dorcol nevű városrészben, ahol egymást érik a hangulatos kávézók, kocsmák és éttermek. 

Szerbiában történelmi okok miatt igen nagy volt a török befolyás, ami a gasztronómiában is tetten érhető. Így a csevap nagy valószínűséggel a török köfte rokona, annak egy kissé átalakított, helyi változata. Ma már fő nemzeti ételnek számít, ettől függetlenül ott sem nő minden bokorban csevap. A város gasztronómiája sokszínű, sok az olasz vagy éppen a hagyományos, monarchiás ételeket kínáló étterem is. Kávézóból pedig Belgrádban eszméletlenül sok van, mintha csak a kávé fővárosa lenne! Értenek is a jó kávéhoz egyébként. 

csevap-belgrad-2-scaled
Autentikus csevap Belgrádban (Fotó: Kalas Györgyi)

Ahogy a romkocsma műfaját is szinte tökélyre fejlesztették az elmúlt időszakban. Ha szereted Pestnek ezt az arcát, akkor Belgrádot egyenesen imádni fogod! Mivel túl sok látnivalót a város nem tartogat, érdemes inkább a gasztronómia és a kézműves sörök oltárán áldozni.

Na de mitől is autentikus a szerb csevap?

Először is az alapanyagoktól: főleg marhahúsból készül, de Belgrádban gyakran kevernek hozzá egy kis sertéshúst is (míg Boszniában például inkább bárányt szoktak.) És bizony kerül bele egy kis szódabikarbóna, sőt sokszor szóda is, mint román barátjába, a miccsbe is. Ettől lesz a csevapnak olyan jellegzetes, kissé ruganyos állaga. Sokszor megállapítottam egyébként, hogy itthon nem érdemes csevapozni. Az itthon kapható csevapok többnyire sima sertésrudak, közük sincs a marhahúsból és szódabikarbónából kézzel gyúrt, faszénen megsütött apró rudacskákhoz. Márpedig Belgrádban pont ilyet adnak. 

belgrad-lepeny-shutterstock
A csevapot hagyományosan hagymával és lepénykenyérrel adják (Fotó: Shutterstock)

Hagymával és lepénnyel teljes az élmény

Belgrádban a csevapot általában helyben sült, friss, meleg lepénnyel szolgálják fel, sőt sokszor bele is teszik ebbe. Ez annyira híres és autentikus, hogy még a budapesti Yugo étterem is Belgrádból hozza a lepényt, meg sem próbálják maguk sütni. Apróra vágott hagymát, és sokszor egyfajta tejfölszerű kísérőt, kajmakot is adnak hozzá. Érdekes módon ajvárt kevesebb helyen láttam. Nagy divat viszont a káposztasaláta és a szerb saláta, ami a görögsalátának egy kicsit szegényesebb változata. Olívaolajat nem használnak, a napraforgóolajtól lesz minden salátának jellegzetes, kissé édeskés íze. 

Érdemes tudatosan felkutatni a jó csevapozókat, én például a Drama nevű helyet ajánlom, amit pár évvel ezelőtt és most is volt alkalmam kipróbálni. A házi csevap itt isteni, friss salátákkal és frissen sült lepénnyel érkezik. Kötelező hozzá a sör, amiből nagyon-nagyon jó készül már Szerbiában, sőt Belgrádban is van sok kézműves főzde. Az 5 darabos csevap általában 400, a 10 darabos pedig 800 szerb dinárba kerül.

csevap-belgrad-scaled
Csevap, saláták, sült és sör: max 5000 Ft két főre (Fotó: Kalas Györgyi)

Ez utóbbi kb. 2500 Ft körül mozog, és két embernek simán elég, főleg, ha még egy hatalmas lepényt és salátát is kértek hozzá. Egy csevapozás két embernek salátával, lepénnyel, sült krumplival és sörrel nagyjából 5-6000 forintból jön ki. 

Kiemelt kép: Shutterstock

Ha tetszett az Olcsó, füstös, házias – autentikus csevap Belgrádban cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák