Kovács Alfréd eredeti szakmáját tekintve fotós, húsz éve saját fotóstúdiót működtet, a covid-járvány miatt azonban egyik napról a másikra szinte minden bevétele megszűnt. Ekkor jutott eszébe, hogy elvégez egy cukrásztanfolyamot, amiben felesége is támogatta. „A nagymamámtól tanultam sütni. Mindig is érdekelt a sütemények világa, állandóan ott sertepertéltem a mama körül a konyhában. Elvégeztem több képzést, mesterképzést is, ennek ellenére sokáig úgy tekintettem a cukrászatra, mint amivel lekötöm a fölös energiáimat. De aztán gyorsan kiderült, hogy nagy igény van azokra a süteményekre, amiket sütök” – meséli a cukrász, aki ma már az Édes Vonal nevű cukrászda büszke tulajdonosa, de mellette fotós vállalkozását is üzemelteti. „Olyan termékeket készítek, amiket én is szívesen adok a három gyerekemnek, színezék- és adalékanyag-mentesek, és kevesebb cukorral készülnek. Olyan sütemények, amik a régi ízeket idézik, de valódi, prémium alapanyagokat használok hozzájuk.”

Máris kinőtte a cukrászdát
Ez az igény aztán még nagyobbra nőtt, miután Alfréd 2024-ben megnyerte Az ország tortája versenyt. A díjazott Mákvirág tortát mi is kóstoltuk, és meg tudjuk erősíteni, hogy érvényesülnek benne Kovács Alfréd alapelvei: házias ízek, minőségi alapanyagból és kevés hozzáadott cukorral készítve. Mi Vácon teljesen más süteményeket kóstoltunk, azt azonban elárulhatom, hogy egyik sem okozott csalódást. A cukrászdával csak egyetlen baj van, mégpedig az, hogy máris kicsi. Ennek ellenére Alfréd igyekszik a teljes repertoárt felvonultatni a kis üzletben, de a torták például ide nem fértek be.
New York roll mennyország
A cukrászdában egyébként a péksütikínálat is elég nagy, én is itt kezdtem a nézelődést. Az egyik legnagyobb sláger most a New York roll, emiatt nagyon sokan jönnek még a fővárosból is, ezért szombatra mindig készülnek egy nagy adaggal. A nagy New York roll mániáról mi is írtunk már, számomra azért érthetetlen egy kissé, mert akkora adag, hogy én utána két napig nem tudok enni.

A pékszekcióban aztán le is ragadtam, a péksüteményeket ugyanis sokkal jobban szeretem, mint a cukrászsütiket. Így sajnos mire eljutottam a hűtőpult másik oldalára, már jól is laktam. Befaltam egy fahéjas csigát sóskaramell-öntettel, egy sajtos rolót, néhány pogácsát, megkóstoltam egy New York rollt, viszont határozottan ellenálltam a töltött croissant-nak és a feketeribizlis-mákos pozsonyi kiflinek is. Mindezt annak érdekében, hogy egyéb sütiket is tudjak még kóstolni. Tiltakoztam a sajtos roló ellen is, de aztán megadtam magam – csak azért, mert új a kínálatban, és Alfréd állandóan kísérletezik, hogy lehet minél lágyabbra készíteni bele a krémet.
Pisztáciás álomsütik az Édes Vonal kínálatában
Ezután becsülettel áttértem a pult jobb oldalára. Itt a felső polcon sorakoznak a mentes sütik, több laktóz-, glutén- és cukormentes sütemény is szerepel mindig a kínálatban. Alfréd még azokra is gondol, akik éppen ketogén diétát tartanak, nekik külön alkotott egy alacsony szénhidráttartalmú, mandulaliszttel készült sütit: ez a MoCso szelet. Természetesen óriásit mennek itt is a pisztáciás sütemények, vagy mondhatnám úgy is, biztosan nem marad meg nap végére, ami zöld.

A végére egy kis dubajozás
Kóstoltam egy pisztáciás-málnás szeletet is, a Szicíliát, ami ráadásul gluténmentes, azonnal a szívembe zártam, de Alfréd becsülettel rábeszélt egy pisztáciás tiramisura is. Meg kellett kóstolnom még a dubaji csokis szeletet, ha már akkora őrület lengi körbe. Nekem is bejött: kívül ropogott a csoki, belül ropogott az égetett tészta, isteni, csak kissé tömény. Fehér csokis változatban is kapható egyébként.

A klasszikus sütemények kedvelőinek sem kell elkerülni a helyet: franciakrémes, dobostorta, Eszterházy-szelet, valamint Opera szelet mindig szerepel a kínálatban. És hogy melyik volt a kedvencem? Én maradok a péksütiknél, a karamellszószos-fahéjas csiga valami isteni!
Cím: 2600 Vác, Széchenyi István u. 34.