Street Kitchen Guide

Azországtorta-nyertesKovácsAlfrédcukrászdájábanjártunk:ilyenazÉdesVonalVácon

Még tavaly nyáron találkoztunk Kovács Alfréddal, közvetlenül azután, hogy Mákvirág nevű alkotásával megnyerte Az ország tortája versenyt. A győzelem előtt nem sokkal nyitotta meg első üzletét, sőt őszintén szólva a cukrászattal sem olyan régóta ismerkedik. Most váci cukrászdájában, az Édes Vonalban jártunk, ami már annyira népszerű, hogy hamarosan nagyobb helyre költözik.

Kovács Alfréd eredeti szakmáját tekintve fotós, húsz éve saját fotóstúdiót működtet, a covid-járvány miatt azonban egyik napról a másikra szinte minden bevétele megszűnt. Ekkor jutott eszébe, hogy elvégez egy cukrásztanfolyamot, amiben felesége is támogatta. „A nagymamámtól tanultam sütni. Mindig is érdekelt a sütemények világa, állandóan ott sertepertéltem a mama körül a konyhában. Elvégeztem több képzést, mesterképzést is, ennek ellenére sokáig úgy tekintettem a cukrászatra, mint amivel lekötöm a fölös energiáimat. De aztán gyorsan kiderült, hogy nagy igény van azokra a süteményekre, amiket sütök” – meséli a cukrász, aki ma már az Édes Vonal nevű cukrászda büszke tulajdonosa, de mellette fotós vállalkozását is üzemelteti. „Olyan termékeket készítek, amiket én is szívesen adok a három gyerekemnek, színezék- és adalékanyag-mentesek, és kevesebb cukorral készülnek. Olyan sütemények, amik a régi ízeket idézik, de valódi, prémium alapanyagokat használok hozzájuk.”

Sütemények az Édes Vonal kínálatlában
Fotó: Mudra László

Máris kinőtte a cukrászdát

Ez az igény aztán még nagyobbra nőtt, miután Alfréd 2024-ben megnyerte Az ország tortája versenyt. A díjazott Mákvirág tortát mi is kóstoltuk, és meg tudjuk erősíteni, hogy érvényesülnek benne Kovács Alfréd alapelvei: házias ízek, minőségi alapanyagból és kevés hozzáadott cukorral készítve. Mi Vácon teljesen más süteményeket kóstoltunk, azt azonban elárulhatom, hogy egyik sem okozott csalódást. A cukrászdával csak egyetlen baj van, mégpedig az, hogy máris kicsi. Ennek ellenére Alfréd igyekszik a teljes repertoárt felvonultatni a kis üzletben, de a torták például ide nem fértek be.

New York roll mennyország

A cukrászdában egyébként a péksütikínálat is elég nagy, én is itt kezdtem a nézelődést. Az egyik legnagyobb sláger most a New York roll, emiatt nagyon sokan jönnek még a fővárosból is, ezért szombatra mindig készülnek egy nagy adaggal. A nagy New York roll mániáról mi is írtunk már, számomra azért érthetetlen egy kissé, mert akkora adag, hogy én utána két napig nem tudok enni. 

New York roll az Édes Vonal cukrászdában
Fotó: Mudra László

A pékszekcióban aztán le is ragadtam, a péksüteményeket ugyanis sokkal jobban szeretem, mint a cukrászsütiket. Így sajnos mire eljutottam a hűtőpult másik oldalára, már jól is laktam. Befaltam egy fahéjas csigát sóskaramell-öntettel, egy sajtos rolót, néhány pogácsát, megkóstoltam egy New York rollt, viszont határozottan ellenálltam a töltött croissant-nak és a feketeribizlis-mákos pozsonyi kiflinek is. Mindezt annak érdekében, hogy egyéb sütiket is tudjak még kóstolni. Tiltakoztam a sajtos roló ellen is, de aztán megadtam magam – csak azért, mert új a kínálatban, és Alfréd állandóan kísérletezik, hogy lehet minél lágyabbra készíteni bele a krémet.

Pisztáciás álomsütik az Édes Vonal kínálatában

Ezután becsülettel áttértem a pult jobb oldalára. Itt a felső polcon sorakoznak a mentes sütik, több laktóz-, glutén- és cukormentes sütemény is szerepel mindig a kínálatban. Alfréd még azokra is gondol, akik éppen ketogén diétát tartanak, nekik külön alkotott egy alacsony szénhidráttartalmú, mandulaliszttel készült sütit: ez a MoCso szelet. Természetesen óriásit mennek itt is a pisztáciás sütemények, vagy mondhatnám úgy is, biztosan nem marad meg nap végére, ami zöld. 

Pisztáciás tiramisu
Pisztáciás tiramisu (Fotó: Mudra László)

A végére egy kis dubajozás

Kóstoltam egy pisztáciás-málnás szeletet is, a Szicíliát, ami ráadásul gluténmentes, azonnal a szívembe zártam, de Alfréd becsülettel rábeszélt egy pisztáciás tiramisura is. Meg kellett kóstolnom még a dubaji csokis szeletet, ha már akkora őrület lengi körbe. Nekem is bejött: kívül ropogott a csoki, belül ropogott az égetett tészta, isteni, csak kissé tömény. Fehér csokis változatban is kapható egyébként. 

Terített asztal az Édes Vonal cukrászdában
Fotó: Mudra László

A klasszikus sütemények kedvelőinek sem kell elkerülni a helyet: franciakrémes, dobostorta, Eszterházy-szelet, valamint Opera szelet mindig szerepel a kínálatban. És hogy melyik volt a kedvencem? Én maradok a péksütiknél, a karamellszószos-fahéjas csiga valami isteni!

Cím: 2600 Vác, Széchenyi István u. 34.

Édes Vonal
Édes Vonal
2600 Vác, Széchenyi István u. 34.

Ha tetszett az Édes Vonal tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!