A Grundot aligha kell bemutatni, hiszen ez a fővárosiak közkedvelt helye, ha nagy baráti találkozókról, szülinapokról, céges csapatépítőkről, vagy egy laza iszogatásról van szó. Nem csoda, mert a hely atmoszférája magával ragadja az embert. Mi délután négy előtt érkeztünk, de ötre a csendes kis placcból egy igazi nyüzsgő, életteli spot lett, tele nevetéssel és koccintással. A Grund azért is remek választás, mert szinte mindenki meg tudja találni a számára legkomfortosabb közeget. Hűsölhetsz a hatalmas hátsó kerthelyiségben, vagy élvezheted a nyüzsgést bentről, esetleg elvonulhatsz a társaságoddal az egyik emeleti terembe, netán szemmel tarthatod a legkisebbeket a játszótéren.
Grund kitchen
Azonban a jobbnál jobb koktélok és kedvező árú italok mellett nem szabad megfeledkezni A Grund konyhájáról sem, ami rengeteg meglepetést tartogat. A menün lévő ételek helyben készülnek és tökéletesek csipegetésre, vagy akár egy nagy lakmározásra is. Főleg street foodban utaznak, hiszen ez illik a legjobban a hely hangulatához. Nincs mismásolás, csak cuccos szendvicsek, szaftos tacók és ínycsiklandó nassolnivalók, amiket egyszerűen kézzel is tudsz enni. A tulajok ugyanis fontosnak tartják, hogy az étlap hozza a minőséget, de a laza “A Grund hangulatot” is.
Rántott kovászos uborka
A sort egy igazi különlegességgel kezdtük, a rántott kovászos uborkával. Meglepetés volt, hogy hosszúkás formában érkezett az asztalhoz, és nem egészben rántották ki. A csíkoknak egy kapros-tejfölös mártás adott ágyat, ami remekül passzolt az ételhez és nagyon kellemesen lehűtötte a forró darabokat. A kesernyés uborka és a sós pankó bunda ízkavalkádja, kiegészülve a krémes mártással, pont megfelel egy nyárias harapnivalónak.

Strucchamburger
Nem tudtunk sokáig várni ezzel az extra hambival, így kötelező volt másodikként kikérni. A Grundban ugyanis különlegesség a strucchússal való főzés, sütés, aminek a gondolata először akkor ötlött fel, mikor javában tombolt a marhafertőzés. Prioritás volt, hogy találjanak egy olyan alternatívát, ami fenntartható és egészséges, de ugyanolyan finom, mint a megszokott marha. Így fedezték fel a jászberényi struccfarmot, ahol minőségi, gyógyszermentes állatokat nevelnek.
Nekem a hamburger kinézetre kicsit egy smash burgerre emlékeztetett, a jól átsütött széleivel, de csupán látványból egyáltalán nem tudtam volna megmondani, hogy ez struccból készült. Baráti adag, szuperül elfér a kézben és nem is kell kitörnie az embernek az állkapcsát, ha harapni szeretne belőle. Na de akkor milyen is a strucchús? Őszintén, nagyon finom! Kevésbé zsíros, könnyedebb, mint a megszokott hamburgerhús, és A Grund elkészítésében kellemesen fűszeres.
A burger másik sztárjáról sem szabad megfeledkezni, ami a fetás, ajváros szósz, mivel ez teljesen feldobja az ételt. A burger természetesen sült krumplival érkezett és mi három házi szószt is kértünk mellé, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Ha ti is itt jártok, mindenképpen kérjetek a titkos grund szószból, a baconnaise-ből és a paradicsomsalsából.

Egy csipet Mexikó
A kóstolás viszont itt korántsem ért véget, hiszen még javában érkeztek ételek az asztalra. Az egyik közülük az Al Pastor és a Birria taco, ugyanis A Grund mexikói ízekben is utazik. Az Al Pastor egy ananászos malacragus, paradicsomos kombináció, amit ajánlott egy kis csípőssel is megspékelni, hiszen így hozza ki igazán a benne lakozó ízeket. A Birria, azaz a hosszan főtt marhás változat, az egyik legnépszerűbb tacófajta.
Itt kukoricasalsa is került bele, ami remek édes ízt adott az amúgy intenzív húsos fogásnak. Mind a kettő taco felülmúlta az elképzeléseinket, hiszen a puha tortillára olvasztott sajt és az omlós, szaftos húsok bebizonyították, hogy ezek nemcsak egyszerű utánzatok, hanem ígéretes kísérletek a mexikói gasztronómia megidézésére.

Antoni B. szendvics
Anthony Bourdain neve ismerős lehet azok számára, akik magabiztosan mozognak a gasztronómia világában, vagy egy kicsit is érdeklődnek a konyhai folyamatok iránt. De tudtad, mi volt a híres sztárszakács és író kedvenc szendvicse? Ha nem, akkor A Grundban könnyen megkóstolhatod! Mi is így tettünk, és közelebbről megismertük ezt a felhőbuciba zárt, olasz mortadellás, mustáros, sajtos kavalkádot. Szaftos, ízletes és remek döntés ezt rendelni, ha a kelleténél több italt kértetek az asztalhoz.

Brassói krokett
A brassói krokett a spanyol és a magyar konyha szerelemgyereke, ami elsőre kicsit különösen hangzik. Valójában ez egy karajos-krumplis krokett, fokhagymás fűszerezéssel és zöldborsópürével. Első harapásra viszonylag szokatlan, ahogy a roppanós bunda teret ad a krémes masszának, de a krumplipüré-rajongók biztosan imádni fogják. Számunkra a mellékszereplő borsópüré jobban ízlett és jellegzetesebb volt, de ezzel csak akkor tudtok egyetérteni vagy vitatkozni, ha ti is kipróbáljátok! ;)

A Grund remek példája annak, hogy egy rövidebb étlappal mint itallappal rendelkező hely is tud ínycsiklandó és újszerű ételekkel előrukkolni. Nem hazudtolja meg magát, és viszi tovább a laza hangulatot, anélkül, hogy alább adna a minőségen.