Van az a vacsora, ami után egyszerűen nincs kedved hazamenni – a Street Kitchen Guide eat & stay kategóriájában pont ilyen vendéglátó egységeket gyűjtöttünk össze. Az étel, a hangulat és a szállás együtt adnak egy komplett élményt – amibe igazán könnyű beleszeretni.
III. helyezett: Oliva Hotel & Restaurant
Ha van hely Veszprémben, amit nem kell bemutatni a helyieknek, az az Oliva. Régi motoros, mégis minden szezonban újra és újra bizonyít, nem csoda tehát, hogy évek óta stabil pont a város szívében. Az étterem kifinomult mediterrán hangulata az első pillanattól kezdve rabul ejt – a kerthelyiség zöld növényeivel és boltíveivel épp annyira olaszos, mint amennyire veszprémi.

Boti két előételt és két főételt választott az ígéretes menüből: a napot egy sárgadinnye caprese salátával indította, pármai sonkával és kecskesajttal a tetején. Elég extra „reggeli”, be kell valljuk. Viszont ezután jött a java, a vörös currys, lime-os rák, a carbonara és a vajhal bulgurral. Boti tuti tanácsa, hogy a vajhalat mindenképpen érdemes itt megkóstolni, mert nem tolakodó, inkább kellemes aromája van.
Cím: 8200 Veszprém, Buhim utca 14-16.
II. helyezett: Noresa Étterem & Panzió
A Szekszárdhoz közeli Szálkán található Noresa Étterem és Panzió nemcsak egy romantikus menedék a dombok között, hanem igazi gasztroélmény is. Nem véletlenül lett a Street Kitchen Guide 2025/2026-os listáján az ország második legjobb eat & stay helye. ;) A Sipos család által vezetett, 150 éves sváb parasztházban működő étterem egyszerre hangulatos és professzionális, amiről most Botinak is volt szerencséje meggyőződni.

A Noresa idilli elhelyezkedése mellett természetesen remek konyhája miatt érdemelte ki a 2. helyet, így Boti gyorsan fejest is ugrott az étlapba. Ha már a szekszárdi borvidéken járt, megkóstolta a mustot, ami megalapozta az élményeket. Első fogásként egy hideg gyümölcslevest választott, ami a főzött habbal a tetején remek hűsítő volt a nyári hőségben. Ezt borjúlábszár követte paprikásan készítve, amit 18 órán át szuvidálnak! A remek húsok között persze nem lehetett kihagyni a 13 órán át készülő marhaszegyet, ami füstrajongóknak kötelező! Desszertnek pedig jöhetett a túrógombóc, egy kis homoktövises csavarral.
Cím: 7121 Szálka, Kossuth Lajos utca 68.
I. helyezett: Kistücsök Food & Room
A balatonszemesi Kistücsök Food & Room a déli part ikonikus egysége, ahol a klasszikus magyar otthonosság találkozik a komoly gasztronómiai színvonallal. Az 1992 óta létező vendéglő igazi gyöngyszem. A tulajdonosnak, Csapody Balázsnak az volt a célja, hogy inkább a helyiekre és a visszatérő vendégekre építsen, ne csak a turistákra – ami sikerült is. Sőt, még Botiból is visszatérő vendéget faragtak.

A Kistücsökben egy dinnye gazpachóval indítottuk a sort, aminek sós-pesztós és édes-dinnyés ízkavalkádja teljesen lenyűgözte Botit. Ezt követte a szarvasgerinc tárkonyos meggykrémmel és mogyorós nudlival. A profi kóstolónk szerint erre nem is voltak szavak, olyan tökéletes fogás volt, ahol a textúrák és ízek találkozása mesterien el lett találva. Illetve egy sült karfiolt is kóstoltunk chimichurris csicseriborsóval és citrusos karfiolpürével, ami minden bizonnyal a vegák nagy kedvence lesz. A végén pedig megkoronáztuk a napot és két desszert is terítékre került: sült túrótorta egressel és egy házi krémes gyümölcsökkel. Mind a kettő olyan jó volt, hogy Boti szerint érdemes lenne elgondolkozni egy cukrászdai bővítésen is!
Cím: 8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 25.
Természetesen nem csak ez a három eat & stay hely van egész Magyarországon, amit ajánlunk! Az új Street Kitchen Guide-ból kiderül, hogy milyen további remek éttermeket tudsz felfedezni szerte az országban, ahol akár több napot is eltölthetsz!