Gasztro

Miértérdemesminéltöbbfügétenni?

A füge, bár nálunk talán még mindig kevéssé ismert, a világ többi országában egyre népszerűbb. Nem véletlen, hiszen nagyon egészséges gyümölcsről van szó, amiből érdemes minél többet fogyasztani. Szeptemberben még lecsaphatsz az utolsó friss, érett fügékre!

Először is fontos hangsúlyozni, hogy a fügét nem feltétlenül kell a szupermarketek polcairól vásárolni, hiszen itthon is megterem. Érdemes szétnézni a piacon, vagy akár ismerősök kertjében. Nem is gondolnád, milyen hatalmasra nőnek a fügebokrok nálunk is!

A világ fügefogyasztása az elmúlt tíz évben megugrott. Ami persze annak is köszönhető, hogy a füge nagyon szép, és az avokádóhoz hasonlóan nagyon jól mutat fotón, így hamar az Instagram és a Pinterest sztárja lett. Persze nem csak vonzó külseje miatt lett divatos ez a gyümölcs. 

fuges-salata-sargadinnyevel-es-fekete-erdei-sonkaval
Fügés saláta sárgadinnyével és fekete-erdei sonkával (Fotó: Street Kitchen)

Mindenre jó a füge!

A füge nemcsak finom, hanem egészséges is! Gazdag A- és B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, de tartalmaz vasat és foszfort is, csökkenti a koleszterinszintet és javítja a bélműködést. És kutatások szerint serkenti a memóriát is, bár ehhez azért elég sokat el kell fogyasztani belőle. Mindenesetre, ha füge kerül a közeledbe, ne fogd vissza magad, egyél belőle, amennyit csak tudsz.

Diétához is passzol

A füge rengeteg rostot tartalmaz, így gyorsítja és elősegíti az emésztést. Nem túl szépen fogalmazva viszont nagy mennyiségben hasmenést okoz. Bár meglehetősen édes és sok cukrot tartalmaz, pontosan anyagcsere-gyorsító hatása miatt a füge fogyókúrázóknak is ajánlott. Emellett egyes kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet és rákmegelőző hatása is van, főleg méhnyak- és mellrák megelőzésében találták hasznosnak, így fogyasztása nők számára különösen hasznos lehet. 

füge
Fotó: Shutterstock

Erősíti az izmokat és a csontokat 

A füge rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, ezek közül is kiemelkedik kálium- és K-vitamin-tartalma, mindkettő jótékony hatással van az izmok és a szív működésére, valamint a vérnyomásra. Vérnyomásproblémákkal küzdők ezért mindenképpen rágcsáljanak fügét, ha tehetik! A füge jelentős mennyiségű kalciumot is tartalmaz, így erősíti a csontokat, éppen ezért érdemes a kisgyerekek étrendjébe is beépíteni. 

Pattanások ellen is hatásos

A déli gyümölcs mindezek mellett jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír, ami többek között igen jótékony hatással van a pattanásos, gyulladt bőrre is, így a füge nemcsak egészséges, de szépészeti hatása sem elhanyagolható. A fügéből arcpakolást is készíthetsz, kisimítja és fiatalítja a bőrt. Maga a gyümölcs, valamint a füge szárának fehér nedve is jótékony hatással lehet a pattanásokra. Sőt, régebben bárányhimlő kezelésére is használták!

fugelekvar-cukor-nelkul-2
Fügelekvár cukor nélkül (Fotó: Street Kitchen)

Hogyan fogyaszd? 

A fügét nem érdemes éretlenül leszedni, mert nem fog tovább érni. Az érett füge színe lilásra változik, minél sötétebb, annál édesebb. Bár a füge magában is isteni, az SK oldalán találsz egy csomó receptet, érdemes ezeket is kipróbálni. 

A füge egyetlen problémája, hogy szedés után nagyon gyorsan romlik, pár napon belül el kell fogyasztani. Ez persze egy fügerajongónak nem jelenthet problémát, de azért gondoljunk a télre is, amikor nehezebben elérhető a friss füge. Éppen ezért még szeptemberben érdemes lekvárt főzni belőle, vagy még inkább aszalni!

A füge aszalva is nagyon finom. (Fotó: Shutterstock)

Aszalás során ugyanis megmaradnak a fügében az értékes ásványi anyagok, és egész télen ehetjük majd magában vagy müzlibe aprítva, de akár húsokhoz is.

Nyitókép: Shutterstock

Ha tetszett a Miért érdemes minél több fügét enni? cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!