Szinte mindenkiben felmerül, aki először találkozik ezzel a különleges gyümölccsel. A válasz röviden: igen, a füge héja ehető, de nem árt néhány dolgot tudni róla, mielőtt mindenestül befalnád.
Mit eszünk meg a fügéből?
A nyers füge szinte minden része fogyasztható. A belseje puha, édes és lédús, a magocskák aprók és roppanósak, a héj pedig vékony, néha kicsit érdes, de többnyire nem zavaró. Sokan mégis automatikusan lehámozzák, mert úgy érzik, a héj csak valami felesleges burok, amitől jobb megszabadulni. Pedig valójában pont ez az a rész, amit érdemes megtartani, ha az állaga és az állapota is rendben van.
A füge héja ehető és hasznos is
A füge héja nemcsak hogy ehető, de tele van hasznos anyagokkal. Gazdag élelmi rostban, ami jót tesz az emésztésnek, és tartalmaz antioxidánsokat is, például polifenolokat, amik segítenek a sejtvédelemben. Emellett kisebb mennyiségben vitaminokat is bevihetünk vele, például B6-ot, A-vitamint, és még egy kevés E-vitamint is. Ásványi anyagokat is tartalmaz, többek között káliumot, kalciumot és magnéziumot – ezek pedig a szervezet különböző működéseihez szükségesek. Szóval amikor azon gondolkodsz, hogy vajon a füge héja ehető-e, gondolj arra is, hogy ez a része nemcsak ehető, hanem kifejezetten hasznos is.

Mikor nem érdemes megenni a héját?
Persze nem minden esetben érdemes vele együtt megenni. Ha a héj sérült, megrepedt vagy penészedésnek indult, akkor jobb nem kockáztatni. A füge gyorsan romlik, és ha már megindult a bomlás, akkor a héj lehet az első, ami ezt jelzi. Ilyenkor vagy hámozd meg, vagy ha nagyon gyanús, inkább ne is edd meg az adott darabot. Ugyanez vonatkozik azokra a fügékre, amelyek túl kemény héjúak, vagy szúrós érzetet adnak a szájban – ezek főleg a világos, zöld héjú fajtáknál fordulnak elő. Ha pedig importált fügéről van szó, érdemes gyanakodni a héjon lévő viaszos, tartósítószeres bevonatra is. Egy alapos mosás segíthet, de ha nem bízol benne, inkább pucold meg.
Bele lehet főzni a héját lekvárba?
Bár a füge héja alapvetően ehető és lekvárba is főzhető, vannak olyan esetek, amikor jobb, ha inkább nem kerül bele. Ha a füge héja vastag, bőrszerű vagy szúrós tapintású, akkor főzés közben sem fog igazán megpuhulni, és könnyen tönkreteheti a lekvár állagát. Ugyanez igaz akkor is, ha a gyümölcs már túlérett, túl puha, folyós vagy enyhén erjedt szagú – ezek a fügék gyakran belül is romlásnak indultak, a héj pedig ilyenkor már nem biztos, hogy megbízható. Ha a felületén ragacsos vagy nyálkás részek jelennek meg, az is egyértelmű jel arra, hogy a héj nem való a lekvárba. Ha tehát bármi gyanúsat tapasztalsz a füge külsején, jobb óvatosnak lenni: ilyenkor inkább hámozd meg, vagy csak a tiszta, megbízható részeket használd fel.

A füge héja ehető, de figyelj az állapotára
Összességében tehát a válasz az örök kérdésre, hogy a füge héja ehető-e: igen, az. Ha a gyümölcs friss, ép, nem vegyszeres, és nem túl szúrós, akkor nem kell vacakolni a hámozással. Egészséges, finom, és a legjobb, ha nem pazaroljuk el. De mint minden esetben, itt is érdemes a józan észre hallgatni. Ha a héj sérült, gyanús vagy egyszerűen nem esik jól, nyugodtan hámozd meg. A füge attól még füge marad, csak kicsit pucérabban.
Nyitókép: Shutterstock