A gombák már az ősidők óta fontos szerepet töltenek be az emberi táplálkozásban. Bár nehezen emészthető alapanyagról van szó, ezt a tulajdonságát elfedi magas fehérje-, rost- és ásványianyag-tartalma. A modern étrendbe remekül beilleszthető – hiszen gyakorlatilag egyáltalán nem tartalmaz zsírt és nagyon alacsony a kalóriatartalma, valahogy mégis sokszor ódzkodunk tőle. Sehol sem vagyunk például a skandináv országokhoz képest, ahol a gombafogyasztás igen elterjedt.
Bakonyi ragu és rántott gombafej
Magyarországon a gombák gyűjtése és fogyasztása régi szokás, és mélyen gyökerezik a népi hagyományokban. Bornemissza Anna 1680-ban megjelent szakácskönyvében több mint húsz gombás recept található, amelyek különböző gombafajták felhasználásával készültek. Számos híres magyar gombaételünk van: az egyik legismertebb fogás a bakonyi sertésragu, amelyet Gundel Károly alkotott meg 1910-ben. Emellett a gombapaprikás és a különböző gombalevesek is népszerűek, de sok családban nagy kedvenc a rántott gombafej is, sőt mi magyarok gombát teszünk a paradicsomos milánói szószba is.

„Mindezek ellenére itthon egy főre levetítve nagyon kevés gombát eszünk, európai és világviszonylatban is, ennek is túlnyomó többsége termesztett gomba” – kezdi a beszélgetést Kiss Zsuzsa gombaszakértő, a magyar Mikológiai Társaság titkára, gombaszakellenőr. A mikológia, más néven gombatan a biológiának kifejezetten a gombákkal foglalkozó tudományága. Az egyesület 1992-ben alakult, és legfőbb céljuk a magyarországi gombafajok népszerűsítése, gombaellenőr tanfolyamok szervezése, de ők szervezik meg minden évben az Országos Gombakiállítást is, ahová szerte az országból több száz termelő, gombaszakértő és érdeklődő érkezik. A gombák meg is érdemlik a külön tudományágat, hiszen rendkívül bonyolult élőlények: amit a felszínen látunk belőlük, az csak egy töredékük. A felszín alatt szinte behálózzák a talajt.
Ha érdekelnek Magyarország legnépszerűbb gombafajai, hogy hogyan használhatod fel őket, hogyan kerülheted el, hogy a mérgező faj kerüljön az asztalodra, lapozd fel az őszi magazinunkat! Ráadásul hozunk pár igazán tuti gombával készülő receptet is.
