Mára már rengeteg workshop szól a kovásznevelésről, na de mi történik vele akkor, amikor az ember nyaralni megy? Már az elején lelövöm a poént: nem szükséges a kovászt hotelbe adni, bár mindenképp jópofa szolgáltatás.
Különleges bánásmódban részesülnek a kovászok
Az egész úgy működik, hogy a kovásztulajdonosok egy üvegben leadják a „gyermeket” a hotelbe, ahol a dolgozók gondoskodnak róla, vagyis a megfelelő időközönként megetetik. Az első ilyen hotel Svédországban nyílt meg 2011-ben – ami nem meglepő azt figyelembe véve, hogy a svédek igazán értenek a péksütikhez. Azóta már több hely is nyújt ilyen szolgáltatást, akár a reptéren is, ami utazás előtt pont útba esik. Egy hét gondoskodás ára 100-300 svéd korona között mozog, ami 3500 és 11 000 forint közé tehető.
Na de mit csináljak a kovásszal itthon?
Magyarországon még nem működik kovászhotel, így érdemes egy olyan ismerősödet megkérni, hogy vigyázzon rá, aki szintén ért a kovászneveléshez. Persze akkor sem kell kétségbeesni, ha nincs ilyen – ilyenkor érdemes hűvösre tenni a kovászt, azaz irány a hűtő! A hidegben lelassul az érési folyamat, ezért jóval ritkábban kell etetni. Sőt, ha hosszabb távra utazol el, akkor a fagyasztás is szóba jöhet, de ebben az esetben számolj azzal, hogy több idő lesz, mire újra aktívvá válik a kovász.
