Street Kitchen Guide

Ezenahelyenazismegszeretiahalászlét,akieddigutálta

A Deák Ferenc tér egyrészt a bulinegyed központjának mondható, de sokan a három metróvonal találkozása miatt tartják számon. Na, de mi a helyzet a gasztronómiával? Tévedés, hogy csak gyros piták és pizzaszeletek lapulnak minden sarkon!

A Madhouse egy ízig-vérig-sörig bisztró jellegű vendéglátóhely, úgynevezett gasztrokocsma. Az italkínálathoz igazodva természetesen street és bar foodból sincs hiány, de a nevükhöz fűződik, hogy megszerettették velem a halászlevet. Legalábbis, amit Piszkor Norbert executive séf receptje alapján készítenek! 

Magyar és külföldi szájízre szabva

A lokációból adódóan nyilván sok a külföldi vendég. Ez viszont ne riasszon el senkit, legyetek bátrak, mint Nóri és én! A magyaros fogások nem (csak) a turistáknak szólnak, hanem egy magyar törzsvendégkör kialakítása is feltett szándéka a Madhouse megálmodóinak.

madhouse

„A többi egységünkben egyre több a visszajáró vendég, társaságok, amelyek rendszeresen meglátogatnak minket. A célunk itt is ugyanez: szeretnénk, ha lenne egy mag, ami nálunk találkozik hétről hétre” – magyarázza Burgony Flóra marketinges.

A Madhouse hangulata magával ragadó: de miért is?

A laza, kötetlen stílusú hely adja magát, hogy törzshellyé váljon: az enteriőr legtöbb eleme, többek közt a szőnyegek, de a tányérok is hazai kisvállalkozók munkái. 

„A tányérokat Tar Luca készítette egytől egyig. Ő korábban a sörfőzdében dolgozott, de amikor elkezdte a vállalkozását, természetes volt, hogy ebben is támogatjuk” – meséli Flóra. 

Ezáltal minden tányér csodaszép, egyedi és különleges! Éppúgy, mint az ételek. 

Halászlé és hummusz egy étlapon

A bevezetésben már beharangoztam azt a halászlevet, amit életemben először az utolsó kanálig megettem. Elsőre furcsának tűnt mondjuk, hogy mit keres egy ilyen sörözős-lazulós bisztró étlapján ez az alapvetően (nekem) karácsonyi jellegű fogás, de azt kell, hogy mondjam, maximálisan van létjogosultsága.

MAD halászlé

A Madhouse halászleve egy MAJDNEM klasszik halászlé, némi ázsiai beütéssel. Az alapját a ramen alapjául is szolgáló dashi alaplé adja, de van benne ponty, harcsa – na meg pirospaprika! Nem passzírozott, bajai jellegű (bajaiak, kíméljetek! :D), de némi korhely style-t is nyomtak bele, savanyú káposzta formájában. És hogy mi benne az a rántott szelet? Csak egy harcsa tonkatsu, azaz panko morzsában rántott hal. Akinek jó a képzelőereje, az szerintem a szájában érzi ezt a sok-sok ízt. Soha nem ettem még tavi halból készült levest, mindig ódzkodtam a félelmetes iszap-íztől. Itt viszont megtört az átok: a minőségi halhús meghálálja magát, és egy csodás leves kerekedik belőle, amit a hozzám hasonló halászlé-tagadók is jóízűen esznek. 

madhouse
Nincs halászlé kenyér nélkül, pláne nem lassú kelesztésű kézműves kovászos nélkül! (Fotó: Szilágyi Nóri)

Haltepertő

A haltepertő kukoricaliszttel készül, így abszolút gluténmentes. Harcsából és pontyból sütik, és elmaradhatatlan mellőle az intenzíven wasabis remulád, illetve a spéci savanyított lila hagyma. Ez utóbbit savanyított sörrel készítik. 

madhouse
Igazi kézzel evős sztori (Fotó: Szilágyi Nóri)

Hummusz

A magyaros-halas vonalról egy kanyarral forduljunk a közel-keleti konyha felé! A tökéletes hummusz receptjével Norbiék évekig kísérleteztek, de úgy tűnik, sikerült pontot tenni a történet végére. Érdekesség, hogy Norbi egyébként cukrász, azonban a sok finomság, amit kóstoltunk, bebizonyította, hogy nem csak az édes ízekhez ért. A Madhouse séfje füstölt karfiollal és házi pitával tálalja a csicseriborsós tunkolóst. A hummusz picit darabos, nem teljesen krémes. Annak ellenére, hogy a natúr vonalat célozza, mégsem íztelen, a karfiol állaga és füstössége pedig tényleg megér egy misét (és egy kóstolást). 

madhouse
Korábban volt lecsós, zöldséges és mindenféle változat IS, de most a karfiolos a befutó (Fotó: Szilágyi Nóri)

Reuben szendvics Madhouse-módra

Ha valaki azzal vádolna, hogy eddig csak ímmel-ámmal eszegettünk, leves meg egy kis vega bar food, akkor az vessen egy pillantást erre a brutális Reuben szendvicsre. 

madhouse
Nem egy klasszik melegszendó (Fotó: Szilágyi Nóri)

A kenyér nem azért fekete, mert kissé odakapott, hanem mert pörkölt malátakenyérrel van dolgunk. Természetesen ez is lassú kovásszal készül, és annyit elárulok, hogy nem a sarki szupermarketben veszik. ;) Az almafával füstölt marha-alkatrészek, mint a szegy és a nyak a szendvics gerince. Ez még nyilván “kevés” lenne, úgyhogy nem marad ki belőle a sajt, a kovászos uborka, illetve a savanyított lila és egy kis sült hagyma sem.

A hús végtelenül omlós, és bár mutatványnak tűnhet a szendvics átharapása, a megrágáshoz már nem kell sok energiát befektetni. (Ultimate tipp: én szétnyitottam a két szeletet, így nem akadt ki az állkapcsom evés közben.) A kenyér héja – ahogy az elvárható – jól roppan, a belsejét pedig az igencsak szaftos töltelékek sem áztatják át. A steakburgonya sem dísz, és az olaszos, kicsit citrusos mártogatós is kell a kerek élményhez. 

madhouse
Ezek nem éretlen eprek! Savanyúság! (Fotó: Szilágyi Nóri)

Ha hiányzik a szendvics mellől valami savanyúság, akkor egy szezonális kimchit dobjatok mellé! Ez mindig abból van, ami épp elérhető: nekünk zöld eperhez volt szerencsénk, és imádtuk! 

Komló jégkrém

Egy rendes étkezés levessel indul és desszerttel zárul. Arra mondjuk nem számítottam, hogy a Madhouse menüje egy ázsiai fúziós halászlével fog indulni, és komló jégkrémmel zárulni. A komlófagyi első falatra egyértelműen édes, aztán jön egy kis sörös, keserédes íz, de nem a zavaró, inkább a kellemes fajta. Az étcsoki bevonat picit eltereli róla a figyelmet, mint ahogy a málnás granita is.

madhouse

Belvárosi feeling

A Madhouse nagy ablakai előtt ülve egy kicsit turistának érezhetjük magunkat a saját városunkban. A külföldi vendégek is tesznek róla, de a formabontóan finom, egyedi ételkreációk is ezt az érzést erősítik. Bármennyire is a belvárosban vagyunk, az Anker köz egy védett zóna, nincs hangoskodás, se őrült bulik. Ami van, az kistermelői piac, kiállítások és persze fantasztikus kaják! 

Cím: 1061 Budapest, Anker köz 1-3.

 

Értékelés:

  • Ízek: 5
  • Ár/érték arány: 4
  • Kiszolgálás: 5
  • Környezet/hangulat: 5
  • Összpont: 

Madhouse
Madhouse
1061 Budapest, Anker köz 1

Ha tetszett a Madhouse tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!