A versenyt 2007 óta, azaz 17 éve minden évben megrendezik. Az érdeklődés a torták iránt azóta sem csökkent. Az idei év a magyar superfoodokról szólt, azaz olyan hazai alapanyagokat kellett felhasználni a versenyző cukrászoknak, amik kiemelkedő beltartalmi értékkel bírnak. Az ország tortája 2024-es győztese (Mákvirág torta) egy váci cukrászda, az Édes Vonal lett, ami egy viszonylag új hely. Kovács Alfréd nemrég nyitotta meg első üzletét, korábban ugyanis megrendelésre készítették a finomságokat. Alfréd a Mákvirág fantázianévre keresztelt édességgel lett befutó, amiben a fekete ribizli és a mandula dominál.
Az ország cukormentes tortájának járó díjat a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László zsebelhették be a Zöld Málna nevet viselő alkotással. Mindkét tortát a szerkesztőségben kóstoltuk meg, és az alkotókkal is itt beszélgettünk.
Fotóstúdióból a cukrászműhelybe
Kovács Alfréd egy üdítő újonc a cukrászmezőnyben, bár az tény, hogy már tavaly is indult a versenyen, de akkor egy kicsit bonyolultabb recepttel. Mivel az ország tortáját országszerte rengeteg cukrászdában készítik, nagyon fontos, hogy a recept jól követhető legyen. Idén már mintegy 500 helyen lesz kapható a győztes.
Kovács Alfréd eredeti szakmáját tekintve fotós, húsz éve saját fotóstúdiót működtet, a covid-járvány miatt azonban egyik napról a másikra szinte minden bevétele megszűnt. Ekkor jutott eszébe, hogy elvégez egy cukrásztanfolyamot, amiben felesége is támogatta. „A nagymamámtól tanultam sütni. Mindig is érdekelt a sütemények világa, állandóan ott sertepertéltem a mama körül a konyhában. Elvégeztem több képzést, mesterképzést is, ennek ellenére sokáig úgy tekintettem a cukrászatra, mint amivel lekötöm a fölös energiáimat. De aztán gyorsan kiderült, hogy nagy igény van azokra a süteményekre, amiket sütök” – meséli a cukrász.

Alfréd titkos cukrászata
Még a pandémia alatt elindította az Alfréd titkos cukrászata nevű csoportot, ami gyorsan növekedésnek indult. Mivel a járvány alatt minden cukrászda zárva volt, Alfrédnak egyre több megrendelése lett, majd hamarosan egy saját üzeme is, és fel kellett vennie maga mellé néhány cukrászt is, aztán csinált egy webáruházat. „Olyan termékeket készítek, amiket én is szívesen adok a három gyerekemnek, színezék- és adalékanyag-mentesek, és kevesebb cukorral készülnek. Olyan sütemények, amik a régi ízeket idézik, de valódi, prémium alapanyagokat használok hozzájuk.”
Közben újraindult a stúdió is, és Alfréd nem érezte, hogy emellett szeretne még egy üzletet is, ami ráadásul rengeteg beruházást igényel, de egyre nagyobb volt a nyomás. Végül azonnal talált egy helyiséget, amit jelnek vett, és azóta úgy gondolja, hogy ennek így kellett történnie. „Nagyon nehéz volt megélni, hogy minden, amit eddig csináltam, az csődbe mehet, de ma már ajándéknak tekintem ezt. Kaptam egy feladatot és egy lehetőséget, amivel élni tudtam” – fogalmaz Alfréd. Az Édes Vonal cukrászda végül idén tavasszal nyílt meg Vácon.

A győztes: Mákvirág torta
Mint Alfréd elmondta, nem is a versenyre készült a Mákvirág torta, hanem a cukrászda megnyitójára szeretett volna egy új tortát készíteni, és ezzel egy időben jött a versenykiírás. „Már megvolt a fejemben a torta gondolata, amikor láttam a kiírást, aminek a superfood vonalába abszolút beilleszthető volt a recept a mák, a mandula és a fekete ribizli révén” – meséli a cukrász. Azt, hogy pont ezzel a tortával nyert, szintén sorsszerűnek gondolja, és nagyon örül. Ez egy teljesen saját fejlesztésű recept, náluk is még csak most fog debütálni, augusztus 19-én a pultban.
A torta alsó része egy mandulalisztes mákos felvert, ezen egy kis feketeszezám-grillázs ropogós, majd egy máklikőrrel meglocsolt felvert lap nyugszik. Erre jön a feketeribizli-zselé, majd pedig az egészet bevonja a fehér csokis sajtkrém. Gyors fotózás után természetesen mindenkit a kóstolás izgatott.

Ezért szeretjük
Nekem nagyon tetszett a sütemény, annak ellenére, hogy nem nagyon szeretem a mákot. Amit azonnal üdvözöltem, hogy nem a már unalomig ismert mousse-tortáról van szó. Ebben a kreációban viszonylag nagy, legalább 50 százalékos a piskóta aránya, így valóban inkább egy klasszikusabb süteményre hajaz. Tetszett, hogy nem volt erőteljes mákíze, de például a nagy szerkesztőségi mákrajongók éppen hogy hiányolták belőle a még több mákot.
Amit mindenki kiemelt, hogy a torta nagyon egyben van, a mákolajos szezámropogósért pedig mindannyian rajongtunk. Ahogy Andi mondta: „az ország tortájánál az alsó ropogós réteg zseni volt, és annak ellenére, hogy nem szeretem a mákot, ez a torta nagyon ízlett.”

A torta nagyon könnyű, ahogy Eszter fogalmaz, „nem túl fojtós”, és amit még mindenki kiemelt, hogy nem is túl édes. Azt hiszem, ezzel nyert meg minket a legjobban. Alfréd is megerősítette egyébként, hogy azért szeretik a süteményeit, mert nem a cukrot érzik benne, hanem az egyéb ízeket.
Fanninak is az tetszett a legjobban, hogy a torta nem túl édes, és kifejezetten feldobja a savanykásabb ribizlizselé. Ennek ellenére ő azt gondolja, hogy neki nem ez lesz a kedvenc ország tortája.
Az ország cukormentes tortája: Zöld Málna torta
Nagy örömünkre csatlakozott hozzánk a szegedi Reök cukrászdából Csonka László, aki az ország cukormentes tortáját mutatta be nekünk, és természetesen ezt is megkóstolhattuk. Már jártunk is náluk Szegeden a cukrászdában, a csodás palotáról és az isteni sütikről ebben a cikkben hosszabban is beszámoltunk.

A Zöld Málna nevet viselő torta szintén nagyon szép, talán egy kissé klasszikusabb párosítás a málna és a pisztácia révén. Ami azonban határozottan feldobja, az a francia rózsavíz. Szerencsére ennek az aránya is remekül el lett találva, így nem tolakodó. A torta gluténmentes, pisztácialisztből készül, ami nyilván nem egy olcsó alapanyag, de isteni ropogóssá varázsolja a sütit. Édesítésre eritritet és xilitet használnak. Bár ez a torta is nagyon finom, a tesztelésénél egy fokkal kevésbé voltunk lelkesek, ami annak is köszönhető talán, hogy egy kicsit már unjuk a pisztáciát, ami mostanában hatalmas divat. A pisztácia-málna pedig egy kifejezetten bevett kombó. Egy kicsit erősebb ízvilágot jobban kedveltünk volna.
Amit azonban nagyon értékeltem, hogy nem üt át a sütin az édesítők íze, amire én nagyon érzékeny vagyok és nagyon nem szeretem.
