Konyhai praktikák

Főtttojástárolásaokosannehagyd,hogykárbamenjen!

A Fenntartható tippek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ha te is azok közé tartozol, akik húsvét után még napokig szemeznek a hűtőben sorakozó főtt tojásokkal, akkor ez a cikk neked szól.

De nem csak ünnepi maradékokról van szó: reggelire, salátába vagy egy gyors szendvicsbe is sokan dobunk bele főtt tojást. Aztán egyszer csak eljön a nagy kérdés: meddig áll el a főtt tojás?

Spoiler: nem örökké. De azért pár napig még nem kell aggódni, sőt néhány egyszerű trükkel sokat tehetsz azért, hogy biztonságosan elfogyaszthasd a maradékot.

Akkor mégis meddig áll el a főtt tojás?

A főtt tojás hűtőben tárolva átlagosan egy hétig marad biztonságosan fogyasztható. Ha felmerül a kérdés, meddig áll el a főtt tojás, akkor mindig figyelj arra, hogy ha már furcsa szagot érzel, vagy megváltozott a tojás állaga, inkább búcsúzz el tőle. Fontos azonban, hogy a tojás héját csak közvetlenül fogyasztás előtt pucold le, így a héj megvédi a tojást a külső baktériumoktól.

Ha megfőzted a tojást, pár órán belül tedd hűtőbe, különben a baktériumok bulit csapnak rajta, és abból neked nem sok jó sül ki. A hűtőben viszont 7 napig simán eláll, ha a héjában marad. Ha viszont megpucoltad, próbáld zárható dobozban tartani, és lehetőleg pár napon belül edd meg.

tojasfozes-ideje-1
Te hány percig főzöd a tojást? (Fotó: Street Kitchen)

Tárolási tipp: a főtt tojás legjobban 4-5 °C körül érzi magát. Ha a hűtőd ezen a hőmérsékleten van, már nyert ügyed van. Az ajtó viszont nem a legjobb hely, mert ott a legnagyobb a hőingás – inkább tedd beljebb, egy polcra.

Héjjal vagy héj nélkül – nem mindegy!

A héj védelmet ad – legalábbis a főtt tojásodnak. Ha meghagyod a héját, az olyan, mint egy kis természetes csomagolás: jobban védi a tojást a baktériumoktól és a kiszáradástól is. Szóval ha előre főzöl néhány tojást a hétre, csak akkor pucold meg, amikor már ennéd.

Mikor dobd ki?

Szaglás, tapintás, szemrevételezés... nem kell FBI-ügynöknek lenned ahhoz, hogy felismerd, ha már romlott a főtt tojás. Ha kellemetlen szagú, nyálkás vagy furán elszíneződött, akkor ne vacillálj, hanem búcsúzz el tőle. Inkább egy tojással kevesebb, mint egy nap a kanapén vagy a mellékhelyiségben gyötrődve.

Íme a főtt tojás túlélőkisokos:

  • Hűtve (héjjal): kb. 7 nap
  • Hűtve (héj nélkül): kb. 2-3 nap
  • Hűtés nélkül: max. pár óra
  • Hűtőben belül, ne az ajtóban tárold
  • Megpucolva: vízzel teli zárt dobozban, napi vízcserével
  • Kellemetlen szag/szín/állag = kuka

Tojásosan okosan

A főtt tojás remek találmány: gyors, laktató és ezerféleképp felhasználható. Csak tudd, meddig bízhatsz benne! Egy kis odafigyeléssel nem kell lemondanod róla, és még a húsvéti maradék is jóízűen elfogyhat. Vagy legalábbis egy része. A többit meg add tovább… vagy csinálj belőle tojáskrémet!

klasszikus-tojaskrem
Klasszikus tojáskrém (Fotó: Street Kitchen)

Nyitókép: Shutterstock

Ha tetszett a Meddig áll el a főtt tojás? Tippek a tárolásra cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!