Kisokos tojásfőzéshez – minden perc számít!
Cikket írni a tojásfőzésről?! Nem, nem buggyantunk meg (mert nem buggyantott tojást akarunk készíteni ugyebár), tényleg a tökéletes főtt tojás nyomába eredünk. Mert bár maga a folyamat nem túl bonyolult, mégis többféle végeredménnyel zárulhat. És ha épp egy folyós sárgájú lágytojásról álmodozol, akkor csalódni fogsz, ha egy ruganyos keménytojást tartasz majd a kezedben. Na de mi a titok? Természetesen a tojásfőzés ideje, méghozzá percre pontosan!
Mire lesz szükséged?
Először is egy tűzhelyre, mert hát ugye hideg vízben nehezen lehet tojást főzni. 😀 Kezdjük az alapoknál: egy lábosban tegyél fel vizet melegedni, és adj hozzá sót, valamint 1 evőkanál ecetet. Hogy erre miért van szükség? Több okból is: egyrészt az ecet segít megakadályozni, hogy a tojás héján esetlegesen található apró repedéseken ne kezdjen el szivárogni a fehérje. Másrészt abban is szerepet játszik, hogy a megfőtt tojásokat könnyebben meg lehessen pucolni a folyamat végén. Ha ezzel megvagy, várd meg, hogy felforrjon a víz (de vigyázz, nem kell lobognia!), aztán indulhat a tojásfőző buli!
A tojásfőzés ideje percről percre
A kiszemelt tojásokat helyezd egy szűrőkanálba és óvatosan engedd bele a forró vízbe. Hidd el, fontos az elővigyázatosság. Ha szimplán csak belepottyantod a tojglikat a forrásban lévő vízbe, akkor az edény falához ütődve könnyen megtörhet a héjuk, és akkor oda a tökéletes főtt tojás… Apropó törés, a legjobb, ha szoba-hőmérsékletű tojásokkal állsz neki a feladatnak, mert a nagy hőkülönbség miatt is megrepedhet a héjuk.
Tipp: ha a hűtőben tároltad a tojásokat, akkor főzés előtt önts rájuk forró csapvizet és hagyd állni benne őket pár percig.
Amint a tojások elmerültek a vízben, indíthatod is a stoppert. A tojásfőzés ideje attól függ, hogy milyen végeredményre vágysz: lágyabb vagy keményebb főtt tojást szeretnél enni? A híres 4 perces lágytojás (amit Lajos is gyakran emleget a receptjeiben) fehérjéje még remegős, a sárgája pedig szép folyós. Nagyon jól mutat salátákon vagy akár ázsiai jellegű levesekben is, de szimplán egy pirítósra téve is szuper reggeli lesz belőle.
A 6 perces tojás még mindig inkább a lágytojáshoz áll közelebb, de ennek a sárgája már elkezd megszilárdulni, inkább krémesebb, mint folyós állagú.
A 8 perces főtt tojás sárgája csaknem teljesen szilárd már, de még mindig nem főtt át teljesen és a színe is inkább a narancssárga felé hajlik. A 10,12 és 14 perces főtt tojások tartoznak a keménytojás kategóriába. Ezek között a különbség ránézésre nem túl nagy, inkább az állagban tetten érhető, hogy mennyire ruganyos vagy éppen teljesen kemény már a tojásfehérje. A sárgájuk is teljesen átfőtt, a színe emiatt világosabb sárga.
Jöhet a hűtőfürdő!
Amint megszólalt a stopperóra jelzése, már halászhatod is ki a szedőkanállal a tojásokat a főzővízből. Ezzel azonban még nem ért véget a projekt! A hő ugyanis nem illan el azonnal a tojglikból, így hiába kerültek ki a lábosból, ha szimplán csak tányérra szeded őket, nem fog összejönni a kívánt végeredmény. Ehelyett készíts elő egy nagy tál jeges vizet, és ebbe tedd át az elkészült tojásokat 5 percre. Ez a hűtőfürdő azonnal leállítja a főzési folyamatokat, így segít elkerülni, hogy a főtt tojás véletlenül túlkészüljön. A lehűlt tojásokat most már simán megpucolhatod, és eheted is!
Szürke főtt tojás? Na ne!
Még a legkeményebb keménytojásfanoknak sem ajánlott 15 percnél tovább főzni a tojásokat! Ilyenkor érhet az a meglepetés, hogy a főtt tojást kettévágva nem egy szép aranysárga, hanem egy zöldes-szürkés gombóc csücsül a fehérje közepén. De nyugi, ez nem azt jelenti, hogy romlott a tojás! Pusztán egy kémiai folyamat eredménye az elszíneződés.
Ha a tojásfőzés ideje túl hosszúra nyúlik, a fehérjében lévő hidrogén-szulfid reakcióba lép a tojássárgájában található vassal, ennek hatására vas-szulfid keletkezik, ami nem éppen étvágygerjesztő színt kölcsönöz neki. Szerencsére az ízén ez nem érződik, úgyhogy ha véletlenül ráfelejtettél a tojásokra, akkor is megeheted őket. (Legfeljebb nem posztolod ki büszkén az Instára a kajádat… :D) Legközelebb pedig ne felejtsd el beállítani a stoppert!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!