Nem túlzás azt mondani, hogy a dán Noma a világ leghíresebb étterme. Többször végzett már a világ legjobb 50 éttermét felsorakoztató lista élén. Amit jelenleg egyébként egy másik dán étterem, a Geranium vezet. De a díjak és Michelin-csillagok mellett mindig sokkal fontosabb volt az a szemlélet, amit a Noma képviselt, és amivel megújította nemcsak a skandináv, de az egész világ gasztronómiáját. Alapelvük, miszerint csak helyben fellelhető alapanyagokból főznek, szerte a világon ráirányította a figyelmet a lokalitásra és a helyi alapanyagok, valamint termelők fontosságára. René Redzepi, a három Michelin-csillagos étterem séfje az alapanyagokat rendre a természetből gyűjti vagy maga termeli. Sőt, a Noma étlapjára simán felkerültek rovarok is.

Mint azt Redzepi bejelentette, a Noma jelenlegi formájában 2024 végéig még látogatható, írja a Guardian. Utána azonban bezár és műhelyként működik tovább. Mint az Instagramon írták: 2025-től teljesen más formában szeretnének tovább dolgozni. Céljuk az innováció és az új ízek fejlesztése, ahogyan ők fogalmaznak, egy úttörő laboratóriummá alakulnak.
Volt már éles váltás korábban is
A Nomától egyébként nem idegenek a nagy fordulatok és átalakulások, a járvány idején például hamburgerezővé alakították át a világ legjobb éttermét. Redzepi azért annyit megígért, hogy pop-up étteremként 2024 után is kinyílnak majd néha. A séf a New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a fine dining ebben a formában nem nagyon fenntartható, sem anyagilag, sem érzelmileg, hiszen rengeteget kell dolgozni. A Nomát egyébként nemrégiben érték olyan vádak, miszerint a náluk dolgozó stázsolóknak (azaz tanulóknak) napi 16 órában, nagy stressz alatt, nagyon monoton munkát kell végezni.
A Nomában jelenleg egy vacsora 3500 dán korona, ami 187 000 forintnak felel meg. Azonban ha bort is innánk mellé, akkor bizony még 96 000 forintot számoljunk rá az élményre.
