Gasztro

Óriásimatchahiánysöpörhetvégigavilágon

Tarol a matchaláz, aminek komoly következményei is lehetnek. Az élénkzöld japán teát a nagy kávézóláncok lattéiban éppúgy megtaláljuk, mint a süteményekben, vagy éppen fánkokban és palacsintákban. A globális matchaőrület motorja a közösségi média, ahol az influenszerek készítési tippeket, értékeléseket és recepteket osztanak meg egymással. A „MatchaTok” hashtag több tízmillió megtekintést ér el, az őrület nem csillapodik, sőt egyre csak nő.

A matcha növekvő népszerűsége persze nemcsak a social médiának köszönhető, hanem Japán pandémiát követő turisztikai fellendüléséhez is kapcsolódik. Mivel Japán az utóbbi időszakban sokkal megfizethetőbbé vált, ez vonzó úti céllá teszi, és növeli a japán áruk iránti keresletet. A hype közepette a matchapor iránti kereslet is szárnyal. Lauren Purvis amerikai teaimportőr a BBC-nek elmondta, hogy vásárlói napok alatt kifogynak a matchából, ami egykor egyhavi készlet volt. A kereskedő szerint néhány kávézó már napi egy kilót is rendel, kétségbeesetten próbálnak lépést tartani a matchaőrülettel. 

jeges-malnas-matcha-latte-1-scaled
Jeges málnás matcha latte – ez is egy igen divatos ital (Fotó: Street Kitchen)

Egészséges, de egyre drágább

A matchadivatot az egészséges életmód iránti egyre nagyobb érdeklődés is hajtja. A matchapornak köztudottan igen erős az antioxidáns hatása, rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Emellett tartalmaz koffeint, amelynek felszívódása sokkal kiegyenlítettebb, mint például a kávé esetében. Sőt, állítólag még zsírégető hatása is van. 

A globális felmelegedés és kisebb teatermés mellett a megugró kereslet is hatással van a matcha árára. A matchapor hagyományosan egy nagyon régi és rendkívül speciális eljárás eredménye. A tencha nevű zöld tealevelekből készül, amelyeket hetekig árnyékban kell tartani, amíg növekednek. Ez a lépés kulcsfontosságú a tea jellegzetes „umami” ízének kialakulásához – ez a sós íz (vagy mások szerint inkább füves íz) kiegészíti a tea természetes édességét. Ezt a technikát azonban nem egyszerű megvalósítani: az árnyékolást a szüret előtt három-négy héttel kell elkezdeni és fokozatosan növelni, ami mindennapi odafigyelést igényel. Az árnyék hatására a tealevelek több klorofillt kezdenek termelni, amitől édesebb lesz az ízük.

shutterstock-1372002512
Óriási hálókkal árnyékolják a matchát a szüret előtti hetekben (Fotó: Shutterstock)

Rossz termés, kevés termelő

A leveleket leszedik, megszárítják és kőmalmok segítségével porrá őrlik, a hagyományos malmok azonban óránként mindössze 40 g matcha előállítására képesek. Az utóbbi hónapokban ráadásul a rekordméretű hőhullámok megviselték a termést. A kiotói régióban, ahonnan Japán tenchatermelésének mintegy negyede származik, a meleg időjárás igen rossz termést eredményezett, ezzel párhuzamosan azonban a kereslet ugrásszerűen megnőtt. Ráadásul Japán lakossága intenzíven öregszik, a fiatalok közül pedig kevesen foglalkoznak teatermesztéssel. 

matcha-golyok-2
Matchagolyók (Fotó: Street Kitchen)

A matcháról híres kiotói Uji város boltjaiban a polcokat gyakran már a nyitáskor kiürítik a turisták. Ennek eredményeképpen sok kiskereskedő már korlátozza a vásárlók által megvásárolható mennyiséget. A kiotói székhelyű Camellia Tea Ceremony csak egy-egy doboz matcha vásárlását engedélyezi a vásárlóknak, mivel a látogatók száma megduplázódott az elmúlt évben. Ráadásul az óriási kereslet miatt a matcha egyre drágább.

Lattéba ne!

A kereslettel Japán nem tud lépést tartani, pedig a Japán Mezőgazdasági Minisztérium szerint a matcha termelése 2010 és 2023 között majdnem megháromszorozódott. Éppen ezért sokan már arra biztatják a fogyasztókat, hogy csak a legtisztább formában, teaként élvezzék a matchát, semmint lattéban vagy a receptek alapanyagaként. A matcha jellegzetes íze hőkezelés közben egyébként is gyakran elvész. Még a tejeskávéhoz sem ajánlják a japánok a magas minőségű matchát, inkább a kissé gyengébb minőségű másodszüretet.

nanu-25-scaled
A matchatonik is igen divatos mostanában (Fotó: Vártás-Zele Timi)

„E különbségek tudatosítása segít abban, hogy a japán teát tisztelettel élvezhessük, miközben támogatjuk a mögötte álló mesterséget és hagyományt” - hangsúlyozza a Globális Japán Teaszövetség.

Kiemelt kép: Shutterstock

Ha tetszett az Óriási matchahiány söpörhet végig a világon cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák