A szeptemberi kert egyik legszebb pillanata, amikor az ember két kézzel szedi a fáról a zamatos almát és körtét. Ilyenkor még minden illatos, friss és roppanós, de néhány hét múlva már ezek tárolása lesz a kérdés. Hogyan lehet megmenteni ezt a rengeteg gyümölcsöt úgy, hogy ne romoljon meg, és még télen is örömmel fogyaszthassuk? Jó hír: itt az őszi gyümölcsmentő projekt, aminek köszönhetően az alma és a körte minősége sokféleképp megőrizhető, csak tudni kell, melyik gyümölcsnek mi áll jól.
Nem mindegy, hogyan fogunk neki a tárolásnak! Aki már szembesült a télen hirtelen meginduló „barnulási lavinával", az tudja, hogy ha egy rohadt alma beférkőzik a ládába, pillanatok alatt tönkreteheti a teljes készletet. Van viszont pár bevált módszer, amivel hónapokig élvezhetjük a kert ízeit – akár frissen, akár feldolgozva.
Hogyan válogasd a gyümölcsöt?
Az első és legfontosabb szabály: a tárolásnál a válogatás a kulcs. A sérült, megnyomódott vagy férges gyümölcsöt soha ne tegyétek a többi közé, mert az egy pillanat alatt elindíthatja a romlást. Csak egészséges, ép, középnagy terméseket tegyünk el. A mondás, miszerint „egy rossz alma az egész kosarat megfertőzi”, sajnos nem költői túlzás. A hibátlan, kemény, érett, de nem túlérett gyümölcs az, ami hosszú hónapokig elállhat.
Alma és körte a pincében
A régi paraszti házak pincéi valóságos kincseskamrák voltak: télire megtöltötték krumplival, káposztával, almával, hagymával, gyökérzöldségekkel. Az alma és a körte szereti a hűvös, 2–6°C-os hőmérsékletet, 85–90% páratartalommal. Ez a kombináció biztosítja, hogy ne fonnyadjanak meg, de ne is induljon be a rothadás.
A legjobb, ha rekeszekbe vagy a polcon egymásra fektetve tároljuk a gyümölcsöt, de mindig csak egy rétegben! Régi trükk, hogy a gyümölcsök közé újságpapírt vagy szalmát tesznek, így nem érnek össze, és kevesebb eséllyel fertőzik meg egymást. Néhányan még külön becsomagolják az almákat újságpapírba, ami kicsit időigényes, de tényleg meghosszabbíthatja a frissességet – csak időmilliomosoknak! :)
Tipp: az almát és a körtét érdemes külön tárolni, mert az alma etiléngázt termel, ami felgyorsítja a körte érését és romlását.
Mire figyelj még?
Rendszeres ellenőrzés: havonta legalább egyszer vizsgáljátok át a pincében tárolt gyümölcsöket, és a gyanús darabokat szedjétek ki.
Szellőzés: a pince vagy a spájz legyen jól szellőző, mert a pangó, nedves levegő gyorsan romláshoz vezet.
Fajtaválasztás: nem minden alma és körte alkalmas hosszú tárolásra. Az őszi és téli fajták – mint a Jonatán, az Idared vagy a Bosc kobak körte – jobban bírják a hónapokig tartó raktározást, míg a nyári fajtákat érdemes azonnal elfogyasztani vagy feldolgozni.
(Fotó: Shutterstock)
Aszalás – a vitaminbomba, a nagymamák titkos fegyvere
Ha nincs elég helyetek, vagy egyszerűen túl sok a gyümölcs, jöhet az aszalás, ami az őszi gyümölcsmentő program egyik legjobb szórakozása. Aszalógépben vagy sütőben 55–60°C-on néhány óra alatt finom rágcsálnivaló lesz a gyümölcsből.
Az aszalt alma és körte nemcsak önmagában finom nasi, hanem télen müzlikbe, süteményekbe vagy kompótba is kerülhet. Sőt, sokan fűszerekkel – fahéjjal, szegfűszeggel – együtt aszalják, így különleges ízt kap. Érdemes egy kis citromlében megforgatni a szeleteket, mielőtt a sütőbe kerülnek, így nem barnulnak meg.
Kompót – a tél íze üvegbe zárva
A kompót nem hiába örök klasszikus: egyszerű elkészíteni, és a hideg téli napokon olyan, mintha egy szelet napsütést bontanánk fel. Az alma és a körte külön-külön is jól működik, de együtt is kiváló párosítás.
Van pár szuper kompótreceptünk:
Ha szeretnétek egy kis olaszos hangulatot vinni a dologba, gondoljatok a klasszikus mostarda di fruttára: Észak-Olaszországban a gyümölcsöket mustármaggal, fűszerekkel és sziruppal teszik el, így egyszerre édes és pikáns ízt kapnak. Nem mindennapi, de izgalmas változat, ami a magyar kompóthagyományok mellé jó kísérlet lehet.
Egész évben finom
Az alma és a körte a kertből nemcsak azonnal fogyasztható, hanem előre gondolkodva a szezonján kívülre is eltartható. Akár pincében tároljátok, akár aszaljátok, akár kompótnak teszitek el, a lényeg ugyanaz: az őszi gyümölcsmentő projekt segítségével egy kis odafigyeléssel hónapokig élvezhetitek a saját termések (vagy a szezonálisan vásárolt gyümölcsök) ízét.