A ribizli hatalmas népszerűségnek örvend, több dalban megénekelték már finom ízét és rengeteg sütiben kap főszerepet nyáron. Viszont annál kevésbé foglalkozunk a ribizlifajták közti különbségekkel. Ott van a fehér, a fekete, meg persze a piros is – egyik jobb, mint a másik. De pontosan miben térnek el egymástól a személyes preferencián túl? Már mondjuk is!
Pazar piros
Ha azt mondjuk, ribizli, akkor az esetek nagy részében a piros színű gyümölcsre asszociálunk. Ez a típus amellett, hogy népszerű, hamar meg is érik, már június közepétől lehet szüretelni. Bőségesen termő fürtjein feszes, kellemesen savanykás bogyók csücsülnek, amik fogyaszthatóak nyersen vagy a megszokott formában, sütibe sütve, szörp vagy lekvár gyanánt. Ugyanakkor a piros ribizli kiváló sós ételekhez is, akár salátákhoz, grillsajtokhoz vagy húsételekhez, a bárány és a libamáj például különösen jó barátja!

Fenséges fehér
A fehér ribizli kicsivel később, július közepétől augusztusig terem. A megszokott ribizliíz ennél sem marad el, sárgásfehér színű és kellemesen savanykás. Friss fogyasztásra és konyhai felhasználásra egyaránt kiváló választás, legyen szó lekvárról, szörpről vagy akár süteményekről. A növény leve bármilyen gyümölcsös italba keverhető, mivel nem befolyásolja vagy változtatja meg annak színét. A szállítást is jól bírja, így nem okoz gondot, ha messzebbre kell vinni, bátran csomagolhatsz belőle kirándulásra vagy strandolásra is!
Finom fekete
A fekete ribizli már első ránézésre is karakteresebb tűnik társainál sötét, fényes bogyóival, amik sűrűn borítják a növény ágait júliustól egészen ősz elejéig. Az íze telt, fanyar, karakánabb, mint a piros vagy fehér változaté, éppen ezért kiváló alap lekvárhoz, szörphöz, zseléhez vagy akár házi likőrhöz is. A piros ribizlihez hasonlóan ezt is előszeretettel hasznosítják húsos ételek mellé, legfőképpen mártásként.

A ribizli jótékony hatásai
Ez a bogyós gyümölcs igazi vitaminbomba, hiszen magas A-, B- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően képes enyhíteni vagy akár meg is előzni a megfázást. Méregtelenítő hatása miatt a diétázók számára is ideális választás, emellett segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, és jótékony hatással van a köszvény, valamint a reuma tüneteire is. Nem csak belsőleg, külsőleg is rengeteg pozitív hatása van, támogatja például a száraz és érzékeny bőr regenerálódását. Legnagyobb előnye azonban az, hogy finom és sokféleképpen felhasználható a háztartásban, így biztosan mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb elkészítési módot.
Ribizlifajták felhasználása – mit készíts belőle?
A ribizlifajták között vannak különbségek, de felhasználásukat tekintve inkább hasonlítanak, mintsem eltérnek. Legyen szó édes süteményekről, frissítő italokról vagy akár házi lekvárról, a savanykás bogyós gyümölcs minden fajtája megállja a helyét. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, ami remélhetőleg téged is inspirál majd:
Lekvár vagy dzsem: talán a legklasszikusabb felhasználási mód, amit a nagymamák előszeretettel alkalmaznak.
Gyümölcsleves: egy hűsítő, nyári ribizlileves frissítő és vitamindús fogás a hosszú nyári nap végén.
Sütemények: legyen szó pitéről, muffinról, kevert sütiről vagy sajttortáról, ez a gyümölcs új ízt ad bármilyen édességnek.
Smoothie vagy turmix: más bogyós gyümölcsökkel, banánnal vagy joghurttal keverve remek, tápláló frissítőt kapsz.
Szörp vagy limonádé: a ribizliszörp házilag is könnyen elkészíthető, és szinte biztos, hogy igazi nyári kedvenc lesz.
Dekorációnak: sütik, torták vagy reggeli tálak díszítéséhez is gyönyörű és ízletes választás.

Nyitókép: Shutterstock