Gasztro

APléhCsárdábansemhittekaszemüknek:többmint2kilórántotthústevettmegegyszerreegykoreaiinfluenszer

A Pléh Csárdában sem akartak hinni a szemüknek: a hatalmas rántott húsok mellé két tál pacal is lecsúszott, és elvitelre kért két óriási cordon bleu-t. Tzuyang, az ázsiai influenszer több, mint 11 millió feliratkozóval rendelkezik.

A mokpang vagy mukbang nem új keletű dolog, de azt, ami a napokban történt a magyarok rántott hús fellegvárában, a Pléh Csárdában, azt semmiképp sem nevezhetjük átlagosnak.

Még a Pléh Csárda dolgozói sem láttak ilyet

A mokpang videóiról ismert Tzuyang egy pici, kedves koreai lány, akiről első látásra azt gondolhatnánk, hogy egy gyerekadaggal is bőven jóllakik. De ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az influenszer azzal vált ismertté, hogy elképesztő adagokat képes megenni. Akkorákat, hogy még akkor is nehéz hinni a szemünknek, amikor látjuk az egész folyamatot.

Tzuyang életében most először látogatott Európába, első állomásának Magyarországot választotta, és a Pléh Csárdában indított, ahol mi is jártunk, és bár Zsolti étvágya messze földön híres, az a helyzet, hogy a pici koreai lány könnyedén lekörözte.

A Pléh Csárda környezete nem az, amire mi a romantikus jelzőt használnánk. Tzuyang azonban teljesen el volt varázsolva Budapest külterületi részétől, ahol – ahogy fogalmazott – elfogta az európai életérzés és „romantika túladagolása" volt.

Tzuyang menüjével három ember is alig bírna

Az étkezést egy közel 1 kilós bécsi szelettel kezdte, amit minden gond nélkül bepuszilt, a hozzá járó szintén nem kis adag burgonyával. Ezután jött a rántott csirke, ami 1,3 kilót nyomot – abból sem maradt egy morzsa sem. Menet közben a húsokat ázsiai szószokkal is kipróbálta. Megállapította, hogy a japán rántott húshoz, a tonkatsuhoz hasonlítanak, és a koreaiaknak nagyon ízlenének.

Pléh csárda muckbang Tzuyang rántott húst eszik
A vendégek sem láttak még ilyet (Fotó: Youtube/Tzuyang)

Tzuyang közben kikért egy nagy tál pacalt is, és bár az első néhány kanál után azt mondta, lehet, nem neki való ez az étel, a végén az egészet bekanalazta, és kért még egy adaggal. Az ételek mellé vagy 9 hatalmas pohár málnaszörp is lecsúszott. A mindezek mellé rendelt kettő hatalmas cordon bleu-t már elcsomagoltatta – a kettő együtt megközelítette a 2 kilót.

Pléh csárda muckbang Tzuyang pacalt eszik
A pacal szerelem lett (Fotó: Youtube/Tzuyang)

A falatozása közben az üzletbe folyamatosan érkeztek az éhes vendégek, és kivétel nélkül mindenki szeme kikerekedett, amikor meglátták a Tzuyang előtti ételmennyiséget. Többen hitetlenkedve gratuláltak neki – tény, nem könnyű feldolgozni ezt a jelenséget akkor sem, ha a saját szemünkkel kísérjük végig.

Pléh csárda muckbang Tzuyang rántott húst eszik
Többen ledöbbenve nézték a falatozást (Fotó: Youtube/Tzuyang)

A Pléh Csárda sokat látott dolgozói is elképedve kukucskálnak ki a kiadóablakon, hiszen ilyet még ők sem láttak a 30 éves fennállásuk alatt. Tzuyang egyértelműen felállította a hely falási rekordját.

Pléh csárda muckbang Tzuyang rántott húst eszik
A Pléh Csárdában sem láttak még ilyet (Fotó: Youtube/Tzuyang)

Mi a mokpang?

A Dél-Koreából indult mokpang (vagy elterjedtebb nevén mukbang) videók lényege, hogy a – rendszerint vékony – készítőik elképesztő adag, több embernek is bőven elég ételt falnak be a kamera előtt. És az a helyzet, hogy erre több tízmillióan kíváncsiak is. A kifejezés a muk, vagyis evés és a bang-song, azaz közvetítés szóból származik. Tzuyang néhány éve kezdte a „karrierjét”, aminek szomorú háttértörténete van: csak utólag derült ki, hogy az akkori párja kényszerítette mokpang videók készítésére. A kapcsolat azóta véget ért. A koreai lány azonban tovább folytatta a mokpangot, hiszen elképesztő nézettséget – és ezáltal bevételt – generálnak a felvételek, aminek több oka is van.

Ezért nézik

A siker egyik oka a látványosság: az, hogy a hihetetlen méretű adagokat egy pici, töréken lány fogyasztja el, akinek úgy tűnik, szó szerint feneketlen gyomra van. A másik ok az úgynevezett ASMR (autonóm szenzoros meridián válasz), ami egy jóleső önkéntelen idegrendszeri válasz egy bizonyos ingerre, amikor a testünk bizsergő, hidegrázós érzéssel reagál.

Ilyen például az a ropogó hang, amikor beleharapunk a rántott húsba, az apró cuppogó hangok étkezés közben, és a halk beszéd – ezek mindegyike nyugtatóan hat az idegrendszerre. A mokpang videók sikerének utolsó szegmense pedig az elmagányosodás. Rengeteg fiatal érzi magát magányosnak, és mivel az étkezés Ázsiában kifejezetten közösségi tevékenység, ezért azok, akiknek nincs társaságuk, a mokpang videókban találtak menedéket.

A videó alapján nem a Pléh Csárda volt az egyetlen hely, ahol Tzuyang falatozott. Többek között a Fővám téri Nagyvásárcsarnokba, a Nyugati téri mekibe, és egy középkori étterembe is ellátogatott. A felvételek alapján összesen 8 helyet zabált fel Magyarországon – nála tényleg indokolt ezt a szófordulatot használni. 😊

A videót az elképesztő falásról IDE KATTINTVA tudod megnézni!

Ha tetszett a Pléh Csárda: 2 kiló rántott húst evett meg az influenszer cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák