Cikkek

Ketyegőbombaahűtőbenélelmiszerekvészesengyorslejáratidátummal

Veled is előfordult már, hogy elfelejtkeztél egy élelmiszerről, ami sunyin meglapult a hűtő alján? Mutatjuk, melyik ételekkel nem érdemes rizikózni.

Ha pontosan tudod, milyen fájdalmas kidobni egy félig megevett joghurtot, akkor ez a cikk neked szól. A következő alapanyagokon érdemes szigorúan rajta tartani a szemed, mert gyorsan fennállhat a romlás veszélye. 

Hal

A halak rendkívül gyorsan romlanak. Ha frissen vásárolod őket, akkor mindössze 1-2 napot bírnak ki a hűtőben. Ajánlott tehát egyből lefagyasztani azokat a darabokat, amikről tudod, hogy nem fogod azonnal felhasználni. A vákuumcsomagolt füstölt halak esetében már hosszabb az eltarthatóság, de ezeknél sem árt figyelni az illatot és állagot, mivel ha eltér a megszokottól – azaz kellemetlen szagú és nyálkás felületű lesz –, akkor semmiképpen se használd fel őket. 

Gomba

Nem szabad félvállról venni ezt a zöldséget, mert a romlott gomba fogyasztása komoly következményekkel járhat. A friss gombát szellős, hűvös helyen kell tárolni felhasználásig. Ha esetleg nyálkássá vagy fonnyadtá változik – ami a hűtőben akár pár nap után is megtörténhet –, akkor a serpenyő helyett inkább a komposztba dobd! Az előrecsomagolt gombákat is érdemes kibontva tárolni, mivel a műanyag dobozkában gyorsabban romlásnak indulnak. A hűtőben, egy konyhai papírtörlőre helyezve lesz a legjobb dolguk, mert így az anyag felszívja az extra nedvességet. 

rantott-gomba-4-scaled

Felvágottak

Tudtad, hogy a várandós nők számára a legtöbb felvágott tiltólistás? Így igaz! Ennek oka egy esetleg lisztériafertőzés kockázata. De nem csak a kismamáknak érdemes résen lenni, mert ezeknek a baktériumoknak még a hideg se kottyan meg. Ha közvetlen a csemegepultnál szerzed be a napi felvágottadagod, akkor azt maximum 3 napig tartogasd. Viszont ha az előrecsomagolt verziót preferálod, akkor jó hír, hogy bontatlanul akár 2 hétig is elállnak a hűtőben. Az egész rúd szalámit ajánlott hűvös helyen, fellógatva tárolni. Miután megkezdted, a vágott felületét takard le fóliával, és mehet vissza lógni a kamrába vagy a hűtő aljába. 


Tipp: A több napja fölnyitott, de még fogyaszthatósági időn belüli szeletelt sonkát újrahasznosíthatod melegszendvicsben, de akár sonkakrémnek vagy pizzafeltétnek is megfelel! 

Bogyós gyümölcsök

A piacokon és a boltok polcain olyan hívogató bogyók a hűtőben már egy-két nap után penészedésnek indulhatnak. Nem ámítás, a bogyós gyümölcsök villámgyorsan romlanak, szóval érdemes a lehető leghamarabb elfogyasztani őket. Rövid életük a magas nedvességtartalmuknak és finom héjuknak köszönhető. Emiatt játszi könnyedséggel szívják fel a környezetük felesleges nedveit, ami elősegíti a penészspórák növekedését. Segíthet kicsit késleltetni ezt a folyamatot, ha egy konyhai papírtörlővel bélelt tányéron vagy tálcán helyezed őket a hűtő egy jól szellőző pontjára. 

(Fotó: Shutterstock)
(Fotó: Shutterstock)

Joghurt 

Hacsak nincs szükséged egyszerre nagy mennyiségű joghurtra, akkor előnyösebb a kisebb kiszerelést vásárolni belőle. A joghurt az egyik olyan tejtermék, amivel óvatosnak kell lenni, hiszen gyorsan kárba veszhet, ha nem figyelsz eléggé. Annak ellenére, hogy tartalmaz jótékony baktériumokat, nem kizárt, hogy felbontás után a kártékony baktériumok is kipécézik maguknak. Felbontás után ezért a hűtőben, szorosan lefedve érdemes tárolni. Meg lehet próbálkozni a joghurt lefagyasztásával is, de jó észben tartani, hogy az eredeti textúráját felengedés után lehetetlen visszakapni. 

Pontosan a lejáratról

Az élelmiszerek lejártát tekintve a legfontosabb leszögezni, hogy a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő két külön dolog. A fogyaszthatósági idő a frissen fogyasztott, romlékony élelmiszerekre vonatkozik. Ezt a dátumot érdemes komolyan venni, ha nem szeretnél egy esetleges ételmérgezést megkockáztatni. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) ajánlása szerint azonban a minőségmegőrzési időt nem kell olyan mereven tartani, mint a fogyaszthatósági időt. Ha kellően elővigyázatos vagy, akkor a csomagoláson feltüntetett dátum után is fogyaszthatod az élelmiszereket. Persze előfordulhat, hogy a színük vagy az állaguk nem a megszokott lesz, de ha az ízük és az illatuk rendben van, komoly következményekkel nem kell számolnod.  

(Fotó: Shutterstock)
(Fotó: Shutterstock)


Ha tetszett a leggyorsabban romló élelmiszerek a hűtődben cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!