Olcsó és tévhit, hogy nem egészséges – mi az?
Rengeteg pro és kontra érv szól a krumpli fogyasztása mellett. A burgonya bár olcsó és laktató, ha túlzásba esünk vele, akár károsan is hathat az egészségünkre.
Amennyiben viszont mértékkel és tudatosan fogyasztjuk, nemcsak kiváló kiegészítője lehet az étrendünknek, de még jót is tehet a szervezetünk számára. Ha épp gyötörne a burgonya-dilemma, összedobtunk egy krumplikisokost a számodra!
A krumpli egészségtelen?
A burgonya egyáltalán nem kategorizálható egészségtelen ételként, hiszen a fogyasztásával számtalan jófajta szénhidrátot, keményítőt, rostokat, antioxidánsokat, C- és B6-vitaminokat és káliumot is juttathatunk a szervezetünkbe.
Épp ezért több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy a burgonya igenis képes pozitív élettani hatásokat elérni. Egy tanulmány szerint például a burgonyában lévő antioxidánsok semlegesíthetik azokat a szabad gyököket, amelyek növelhetik a szív-, a cukor- és a rákbetegségek kialakulásának kockázatát.
Más kutatások pedig arra jutottak, a krumpli fokozhatja a jóllakottság érzésünket, és csökkentheti a későbbi éhségérzet kialakulását többek között a rosttartalma miatt. Ha ettől azonnal kedvet kaptál a krumplis ételekhez, egy dolgot azért ne feledj: csak mértékkel!
Burgonya egyenlő elhízás?
A krumplival kapcsolatban sajnos valóban nem minden szép és tökéletes: egyes kutatások kapcsolatot találtak többek között bizonyos burgonyafajták, illetve termékek fogyasztása és a súlygyarapodás közt. Amennyiben emiatt épp elindulnál, hogy kidobd az otthoni burgonyakészleteid, inkább ne tedd! Léteznek ugyanis olyan tanulmányok is, amelyek cáfolják ezt az összefüggést.
Az eredmények kontrasztját többek között az is okozhatja, hogy a burgonyánál különösen fontos, hogyan készíted el és milyen terméket vásárolsz.
Fontos, milyen burgonyát választasz
Az, hogy a krumpli vagy a burgonya szót használod, teljesen mindegy, az azonban, hogy milyen terméket vásárolsz, semmiképp sem az. A burgonyának számos változata létezik, és mind teljesen máshogy hathatnak a szervezetedre.
A színes, például lila burgonya háromszor-négyszer annyi antioxidánst tartalmazhat, mint a fehér krumpli. Egy tanulmány össze is hasonlította a fehér és a színes burgonya antioxidáns aktivitását, majd megállapította, hogy a színes krumpli jóval hatékonyabb a szabad gyökök semlegesítésében.
A nagy válogatás közepette egy dologra mindenképp ügyelj majd: inkább kerüld a boltokban kapható gyorsfagyasztott burgonyatermékeket. Ezek nemcsak elhízáshoz vezethetnek, de az egészségre is károsan hatnak.
Készítsd okosan!
A burgonya tápanyagtartalmát az elkészítés módja is befolyásolhatja. Bizonyos burgonyaételek, mint például az olajban sült krumpli és a chips, jóval több kalóriát és egészségtelen vegyületet tartalmaznak, mint a főtt, párolt vagy sütőben sült burgonya.
Ha különösen egészséges megoldásra vágysz, több tippünk is van számodra! A krumpli héja sok tápanyagot tartalmaz, így ha például abban sütjük vagy főzzük meg, az étel szuper C-vitamin és káliumforrás lehet. A burgonya abból a szempontból is igazi telitalálat, hogy rengeteg zöldséggel és fűszerrel ízesíthető, ezekkel pedig még egészségesebbé teheted az ebéded.
Amennyiben épp vigyázol a súlyodra, a burgonya zsír- és kalóriatartalmának minimalizálása szempontjából a sütőben sütés, a főzés és a párolás lehet a legjobb választás.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!