Hirdetés

Két vendéglátóhely összeállt, és megszületett a legjobb pizza Balatonakarattyán

Hirdetés

Két vendéglátóhely összeállt, és megszületett a legjobb pizza Balatonakarattyán

Hirdetés
Nagyon sok hely nyílik mostanában a Balatonnál, szinte követni sem tudom már - persze ez nem baj, hanem inkább jó. Bár sokan úgy gondolják, a pop-up helyeknek nincs sok létjogosultsága a Balatonnál, az viszont tény, hogy többnyire nagy sikerrel működnek, a közönség tehát örül az egyre szélesedő minőségnek. Most például a Digó nápolyi pizzájának.
Hirdetés

A legjobb persze az lenne, ha minden nagyobb városban lenne egy csodás nápolyi pizzéria, amit egész évben eltart a törzsközönség. Amíg azonban ez nincs, addig összességében én nagyon örülök a visszafogott, minőségi helyeknek a Balatonnál is. A Digó pizza pedig úgy tűnik komolyan veszi a nyarat, hiszen idén nyáron két balatoni egységet is nyitott, pár hete Szigligeten, múlt héten pedig Balatonakarattyán, az Apacuka Kávéházzal összeállva.

A kerthelyiség nagyon hangulatos. Fotó: Kalas Györgyi

Digó pizza és Apacuka: irány a Balaton!

Én már a helyszín miatt is nagyon bírom őket: nem a parton és nem is az út mellett, hanem egy viszonylag elhagyatottabb, üresen álló telken nyitottak meg, a Lidó stranddal szemben. A hely Apacuka Kert és Digó Pizza Pop-up néven fut, jelezve, hogy közös projektről van szó. Az Apacuka egy nagyon laza kis bisztró a Nagymező utcában, ezúttal azonban úgy döntöttek, a Balatonhoz csak az italválasztékot viszik, és kérnek mellé egy szép nagy, fatüzelésű kemencét a Digótól. Ez múlt héten meg is érkezett, így elindulhatott a buli.

Fotó: Kalas Györgyi

Az elsők között próbáltam ki a helyet, annyira odavagyok a jó pizzáért, ami az egyik legkézenfekvőbb választás, ha az ember gyorsan akar valami igen jó kajához jutni. Igaz, a gyorsasággal pont erős problémák voltak, viszont a minőséggel kicsit sem. 

Valószínűleg a nyitóbuli nagy rohamával nem számoltak, mert mi másnap délben estünk be, és igencsak korlátozott volt a kínálat. Egészen konkrétan csak Margherita pizzát tudtunk kérni, semmi mást, minden alapanyagból kifogytak ugyanis. Pedig hát a Digónál elég komoly tételeket tudnak készíteni, a koktélparis, sonkás, burratás pizza például nagy kedvencem. De még ennél is nagyobb kedvencem az egyik előétel, a Burrata a kemencéből. Ezt pontosan így képzeljétek el, ahogy hangzik: cserépedényben paradicsomszósz és burrata (lágy, gyúrt sajt), kemencében jó forróra melegítve, hozzá kemencében sült focaccia, megszórva rengeteg dióval, fenyőmaggal és mézzel.

Az egyik nagy kedvencem a Digóban. Fotó: Mudra László

Sajnos itt most ez sem volt. Maradtunk tehát két Margheritánál, annyi különbséggel, hogy az egyik sima, a másik egy D.O.P., azaz kizárólag eredetvédett alapanyagokat tartalmazó pizza volt, többek között bufala mozzarellával. Hogy mi is az a D.O.P., arról ebben a cikkben tudtok bővebben olvasni

A Digóról

Papp Zoltán tulajdonos pár éve teljesen amatőrként szeretett bele a nápolyi pizzába, és minden technikát nagyon precízen elsajátított. Lázasan kereste a megfelelő kemencét és hozzávalókat, míg meg nem találta azt, ami számára tökéletes. A nápolyi pizzának szigorúan meghatározott szabályai vannak, amiket mi is leírtunk már ezerszer. Pontosan elő van írva, milyen lisztből, milyen vízből, milyen paradicsomból és sajtból készülhet. És ami ezekből létrejön, az – pont az egyszerűsége miatt – a világ egyik legtökéletesebb étele. A Digó Budapesten több helyszínen is működik, beülős helyük a Kazinczy utcában van.

Fotó: Kalas Györgyi

A nápolyi pizza nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, hiszen a 24 óráig kelesztett tészta a 400 fokos, forró kemencében mintegy 2 perc alatt megsül. Éppen ezért volt csalódás, hogy viszonylag sokat kellett várni a pizzánkra, legalább fél órát a két Margheritára, pedig igencsak szellősen voltunk az amúgy hihetetlenül hangulatos kerthelyiségben.

Margherita és margherita

És hogy van-e különbség két margherita pizza között? Mi az hogy! Aki a visszafogottabb ízeket kedveli, és biztosra menne, az válassza a hagyományosat, aki a kicsit erősebb ízeket kedveli, annak a D.O.P. változatot ajánlom. A tészta pedig egyszerűen isteni! Csodásan puha, a paradicsommal pedig kellemesen szaftos állagot képez, és érezni az aromáján, hogy valódi fán sült. Az igazi nápolyi pizza tésztája nem vastag és puha. A nápolyiak összehajtják, és úgy harapják. 

Nellike is nagyon elégedett volt a pizzával. Fotó: Kalas Györgyi

Az Apacuka Kert hamar a szívembe lopta magát. A személyzet kedves és aranyos, elég nagy a borválaszték, van habzóbor, amivel én egész este elvagyok. Sört egyelőre kétfélét láttam, viszont többféle házi szörp, limonádé és házi jeges tea is kapható. Koktélokból pedig kifejezetten széles a választék. Már csak a tempón kell egy icipicit gyorsítani, illetve azt sem értem, miért nincs a kertnek legalább egy minimálisan fedett része, hogy eső esetén se kelljen teljesen bezárni. Este 11-ig vannak nyitva szeptemberig biztosan, aztán gondolom, visszacuccolnak majd a Kazinczy utcába…

Apacuka Kert és Digó Pizza Pop-up, 8172 Balatonkenese (ami valójában Balatonakarattya), Koppány lejtő 6.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?