9 éve imádják az emberek az Erdős és Fiai Cukrászdát
Természetesen az Erdős és Fiai Cukrászda története sem éppen átlagos, mint ahogy azt már megszokhattuk a gasztronómiában. A tulajdonos, Erdős Norbert elektronikai műszerészként végzett, és nagyon sokat dolgozott Olaszországban a vendéglátásban. Volt halpucoló, felszolgáló és konyhai kisegítő is, végül azonban menthetetlenül beleszeretett a fagylaltkészítésbe, amit az olaszok mesterfokon űznek. Annyira megtetszett neki ez a világ, hogy itthon beiratkozott a vendéglátóipari főiskolára, bár azt hangsúlyozza, hogy az olasz vendéglátós mentalitás nagyban különbözik a magyartól.
Miért olyan híres ez a fagyi?
Az Erdős és Fiai Cukrászda több mindenről is híres, például arról, hogy a város nem éppen frekventált részén, a Kelenföldi pályaudvar mellett tud több mint kilenc éve sikeresen működni. Nagyon sok egyedi tortát készítenek – erről majd később -, de a leghíresebb termékük, aminek most ismét elkezdődik a szezonja, az a fagyi.
Na, de vajon miért ennyire híres és finom ez a fagyi? A tulajdonos szerint a jó fagyiban semmi nagy titok nincs, de azért egy kis beszélgetés után gyorsan kiderül, hogy mégis. Magától értetődően fontos a jó alapanyag, Norbert például nem használ semmilyen félkész terméket vagy adalékanyagot. Minden alapanyagot maga tesz egyenként a fagyihoz, aminek alapja a Cserhátból, egy családi gazdaságból érkező házi tej.
A gyümölcsfagylaltok viszont természetesen igazi gyümölcsből készülnek, és tejmentesek, annak érdekében, hogy a gyümölcsök valódi íze érvényesülhessen. A tulajdonos pályája csúcsának azt tekinti, amikor sikerült négy egyszerű alapanyagból (mogyoró, tej, tojás, cukor) tökéletes állagú fagyit előállítania. A fagyinak ugyanis Norbert szerint a selymes, krémes állag ugyanúgy lényege, mint az íz.
Több mint 200-féle íz
Több mint 200 fagylaltrecepttel dolgoznak, ezek közül főszezonban, egy időben 40-félét kínálnak. Persze náluk is megtalálhatók a nagy klasszikusok, a mangó és a pisztácia uralmát a fagyipiacon valószínűleg még évekig nem fogja megtörni semmi. De azért szerencsére vannak bátor vállalkozók, akik új ízekkel próbálkoznak, például itt Kelenföldön is. Ilyen például a sült szilva kardamommal, a kamilla, az eper vad borssal, a csipkebogyó, a köszméte vagy az ibolya, amit szinte követel a közönség minden évben.
Náluk volt először tökmagfagyi az országban, és folyamatosan kísérleteznek az ízekkel, hiszen Erdős Norbertnek továbbra is ez a szenvedélye. Tavalyi nagy szerelme például a gesztenyemézből készített fagylalt volt. A mézes fagyi eleve nagyon különleges, de a gesztenyevirág íze még egy kis pluszt is ad hozzá.
Nekem külön szimpatikus náluk, hogy a fagyit kilóra adják, egy kiló 7800 Ft, így mindenki annyit kér, amennyit akar.
Nem csak fagyi, sütemény is!
Persze fagyiszezonon kívül is érdemes ellátogatni hozzájuk, hiszen a süteményeik is nagyon finomak. Híres darab például az Erdős-torta, amelynek titka a brontei pisztácia, a csokoládédarabok, a mandulalisztből készült piskóta, a fehér csoki és a málna. Ezért térnek vissza a legtöbben, és ez nagy kedvenc fagyi változatban is.
Norbert ezt a tortát pár éve elkészítette pisztácia helyett mandulával is, ez lett a Szőke Erdős, ami nagyobbik fia születésnapjára sült először. Mert az ‘Erdős és Fiai’ valóban Norbert fiaira utalnak, bár a két fiú még kicsi volt a nyitáskor. Jelenleg már gimnazisták, és egyikük élénken érdeklődik a cukrászat iránt is.
Az Erdős mellett a mogyorótortára és az Albrecht-tortára is nagyon büszkék. Utóbbi története is nagyon érdekes: ez egy igazi nagymama-recept, ami egy Hűvösvölgyben sokáig működő, de azóta bezárt cukrászda hagyományos receptjét viszi tovább. Szinte minden benne van, amitől egy torta finom lehet: dió, rum, könnyű főzött krém, kávé és karamell. A külsejét pedig vastagon beborítja a pörkölt mandula. Ez a torta máshol nem is kapható Budapesten, így tényleg érdemes megkóstolni.
Ahogy a sós süteményeket is, különösen a nagyi (Erdős Norbert anyósa) receptje alapján készülő sajtos rudacskákat. És figyelnek a kávéra is, amit egy nápolyi pörkölőüzemből hoznak. Nagyon ajánljuk tehát, hogy az idei fagyiszezont mindenképpen az Erdős és Fiainál kezdjétek! Ha még nem voltatok náluk, akkor azért, ha pedig már próbáltátok, akkor azért menjetek Kelenföldre!
1115 Budapest, Etele tér 3.