A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
A Thai Fesztivál minden évben egy alkalommal kerül megrendezésre, egyetlen nap erejéig. A megszokott szeptemberi dátumot 2023-ban azért módosították, mert a fellépő professzionális táncosok most turnéznak Európában.
Thaiföld ízei-színei… esőben
Hazudnék, ha azt állítanám, az eső nem befolyásolta a hangulatunkat. Ugyan eleinte csak szemerkélt, később csepegni, majd szakadni kezdett, ami nyilvánvalóan nem volt túl kellemes. Csipet csapatunk három főből állt, a kamerák előtt Zsolti, mögötte Fruzsi, felette pedig én voltam – egy esernyővel.
A látványos táncbemutatók lenyűgözőek voltak, és jó időben biztos, hogy bedobtuk volna magunkat egy tradicionális thai masszázsra is. Így inkább az evésre koncentráltunk, főleg Zsolti, akinek nem kevesebb, mint 5 egységet kellett felzabálnia. A fesztiválon részt vevő éttermeket a szervezők és a nagykövetség választja ki – legtöbbüknek Budapesten rendes egysége is van, de olyan kitelepülés is volt, ami egyébként csak házhozszállítással foglalkozik.
Tom Yum
Az egyik legismertebb thai étterem Budapesten egyértelműen a Tom Yum. Itt Guoy Tiao levest kóstoltunk: Zsolti marhásat, én pedig lecsaptam egy csirkésre. Alapvetően egy egyszerű húslevest kell elképzelni, cérnametélt rizstésztával. Magunknak lehet belepakolni csípőset, ha pikánsabb, kirobbanóbb ízekre vágyunk. Ami nekem nagyon szokatlan volt, hogy a csirkés levesbe nem csirkemell, hanem vajpuhára főtt csirkecomb került. Praktikum szempontjából annyira nem tartom szerencsésnek, pláne nem egy street food fesztiválon, de az ízeknek mindenképp jót tesz, hogy belefő a csont is.
A marhás leves omlós húskockái Zsolti fejét is elcsavarták, de az intenzív thai ízeket ő is hiányolta belőle.
Thai Food Express
Kizárólag kiszállítással üzemel a budapesti székhelyű Thai Food Express, ahol egy klasszikus bazsalikomos sertést kóstoltunk rizzsel. Az egyik szervező, Timour megsúgta, hogy ez az étel TÉNYLEG minden thai büfében, utcasarkon kapható, és egy igazán régi, autenikus fogás, a pad thai-jal ellentétben. Azt az 1940-es években találták ki, és tudatosan tették ikonikus thai fogássá.
Az első, ami feltűnt ennél az ételnél, az az édes ízvilága, de erre már Zsolti se sajnálta a chilit, úgyhogy végül egy elég ütős húsos-zöldséges ragu lett belőle. A hőfokkal itt voltak problémák, a hús elég hideg volt – de valószínűleg csak félreértették, hogy mi bizony nem elvitelre pályázunk, hanem MOST akarunk enni.
Parázs Presszó a Thai Fesztivál éttermei között
A Bangkok Étterem volt az első autentikus thai vendéglátóegység Budapesten, őket követte a Parázs Presszó. Ez utóbbi szintén kitelepült a Thai Fesztivál árusai közé, így Zsolti le is csapott a pad thai-ra, amiből egy morzsát sem hagyott (na jó, kicsit besegítettem), és egy vega tavaszi tekercsre, amiből jószívűen csak egyet evett, hogy Fruzsi, a „vérvega” operatőrünk se maradjon éhes.
Ezek az ételek abszolút a magyar ízlésre vannak hangolva, csak picit édesebbek. A legtöbb ázsiai, így a thai konyhában sem jellemző a sózás. Hal-, illetve szójaszósszal érik el a kívánt ízt, a cukrot viszont nem sajnálják semmiből. Alapvetően sok zöldséget és soványabb húsokat használnak, ami jó, de ez a mértéktelen cukrozás némileg ront az ételek egészségügyi értékén. 😀
A desszertet is innen szereztük: a mangós, kókusztejes ragacsos rizs és tápiókapuding is osztatlan sikert aratott kis triónk körében.
Rim Thanon Thai Food
Zsolti ízlése sokat bír, de a Rim Thanon húsgolyói kifogtak rajta. A sertésfasírtok fűszerezése fényévekre volt a megszokottól, és Zsolti úgy érezte, picit több lett benne a fehér bors, mint az ideális. Ugyan a standnál azt mondták, csak chili és szójaszósz került bele, mi élünk a gyanúperrel, hogy megborult valami más fűszer, ami szerencsétlenül befolyásolta az ízeket.
A csirkés batyuból egyetlen dolgot hiányoltunk: a csirkét. Bár guide-unk, Timour azt mondta, szerinte beledarálták, azért nem látjuk, én inkább arra tippelnék, hogy véletlen vega currys puffancsot kaptunk. A roppanós, omlós tészta szuper volt, de összhatásban száraz. Vagy a töltelék lehetett volna szaftosabb, vagy egy mártogatóssal kellett volna javítani a helyzeten. Összességében ez az étterem nem annyira jött át, úgyhogy valamikor biztosan ellátogatok a klasszikus egységükbe is, milyen a kínálat és az hogy ízlik, mert a 4,8-as Google-értékelés nem lehet véletlen. Lehet, hogy „túl autentikus” volt, de ha ilyen az igazi thai konyha, akkor megeshet, hogy maradok a kamunál! 😀
Khraw Pak Thai
A legbizarrabb fogás, ami Zsolti kedvence lett, az utolsó helyen került a tányérunkra. Ez egy rántott kagylós tojásrántotta volt. Igen, ezt pont így kell elképzelni: a kagylókat egy tempuraszerű, kukoricalisztes bundában, olajban kisütik, majd felvert tojással együtt omlettet készítenek belőle, amit sriracha szószos mártogatóssal tálalnak.
Én nem vagyok nagy tengeri herkentyűs, nekem túl tengerízű volt a kagyló és a tojás is, de Zsolti nagyon rákattant, nem lepne meg, ha valamikor a bázison is megpróbálná reprodukálni a receptet.
A Thai Fesztivál egy élmény, jó időben pedig fantasztikus program
Bőrig ázva nem kalandoztunk olyan lelkesen, mint napsütésben tettük volna, de hazafele Fruzsival belefutottunk egy kedves kis teázóba is. A Tea Bud specifikusan ázsiai teákkal foglalkozik, egyenesen a helyi farmerektől szerzik be a teafüveket. Egy pohár forró fehér tea nagyon jólesett az átázott-fázott testünknek és lelkünknek!
Az eseményen két főzőbemutatót is tartott Tamási Zoltán, a Green Thai étterem séfje, aki thai szakácsművész minősítéssel rendelkezik. A gasztronómia viszont csak egy a rengeteg színes program közül, úgyhogy aki nem feltétlen a kulináris kalandozást keresi, hanem megnézne egy igazi thai box bemutatót, vagy szerencsét próbálna egy kvízen, az sem fog unatkozni a következő alkalommal. 2024-re ugyan még nincs kitűzött dátum, de reméljük, hogy az ideinél szerencsésebb időjárási körülmények mellett kerül majd megrendezésre a Thai Fesztivál.
Ha tetszett a Thai Fesztivál cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!