A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
A kínai kaja sokaknál egyenlő a büfés csípős-savanyú levessel és a szecsuáni csirkével. Pedig sokszínű, minőségi és igényes éttermekből sincs hiány a fővárosban, ha valaki a tradicionális kínai konyhára éhezik!
Mimóza étterem
Bár tudtam a hot pot létezéséről, eddig kimaradt az életemből, ahogy a Mimóza, vagy más néven Wang Fu étterem is. Mengyinek hála viszont a jövőben nem kell enélkül az élmény nélkül élnem!
A hely specialitása egy forró lé, ami nem leves. De akkor hogy is van ez? A lényege, hogy az asztal közepén található gázlángra tesznek egy fortyogó, forró, fűszeres alapot. Ebből enyhébb és pikáns is kérhető – vagy ahogy Mengyi is tette, “jin-jang”, azaz kétféle is kerülhet a fazékba. Az alapanyagokat előre kiválasztjuk a központi hűtőből. A személyzet és a vendégkör is szinte 100%-ban kínai, de az ételre mutatva tudunk rendelni. Van százféle hús, tengeri herkentyű és zöldség is. Ezeket magunknak úsztatjuk a forró lében, és főzzük készre. Végül a szintén “csináld magad” stílusban összeállítható szószokba mártogatjuk. Minél több dolog főtt már a lében, annál karakteresebb lesz az alapíz! Ez egy igazi közösségi étterem, ahová jobb nagyobb társasággal érkezni, és mindent IS megkóstolni. De figyeljetek oda, farkastörvények uralkodnak, aki előbb megtalálja a levesben ázó falatot, azé lesz!
Cím: 1146 Budapest, Mimóza u. 15.
Spicy Fish
Ha az étterem neve egyúttal egy fogás is az étlapról, kövessétek Mengyi tanácsát: kérjétek azt! A fűszeres, chilis-olajos lében elkészített hal elképesztően omlós és szaftos marad. A chiliket és az olajos folyadékot nem kell elfogyasztani, de ha bírjátok a csípőset, kóstoljatok rá egy paprikára! Mengyi szavaival élve ez egy “zsibbasztós” chili, amitől bizseregni kezd a szátok, mégsem úgy csíp, mint egy hegyes erős. A hatalmas tálat ketten is elfelezhetitek, van benne bőven hal, a rizzsel együtt pedig simán laktató lesz.
Sokféle más finomság is helyet kapott az étlapon, a pekingi kacsától a bibimbap-ig, úgyhogy a Spicy Fish sem egy egyebédes randi: érdemes visszajárni, és megkóstolni az összes ázsiai klasszikust, ami elérhető a kínálatban! A választást itt a fényképekkel színesített étlap segíti.
Cím: 1082 Budapest, Corvin sétány 3.
Három királyság étterem
A belvárosi(bb) kalandok után a kínai negyed felé vettük az irányt. Amikor már több vágott tekintettel találkozott a szemünk az utcán, tudtuk, hogy jó helyen járunk. A mandarin kínai étterem, kínairól fordított magyar nevén Három királyság étterem Kőbánya népszerű helye. A személyzet 100%-ban kínai, magyarul itt sem igazán beszélnek. A specialitás a hot poton kívül a grill: ahogy a forró lébe, itt a grillre választhatjuk ki, mi mindent szeretnénk, hogy megsüssenek nekünk. Na, de nem a konyhán, az utcán! A szabadtéren felállított grillen, igazi parázson készülnek el a húsok, tengeri herkentyűk és zöldségek. Az étterem stílusát tekintve laza, fiatalos, street food jellegű – a nevét is egy számítógépes játékról kapta, a falakat annak szereplői díszítik. Mengyi nosztalgiázott is kicsit, mert gyerekként sokszor ment a szüleivel hasonló helyre, ahol az utcán sütögetett finomságokat lehetett falatozni. Nálunk a vattacukor, ott a nyársra húzott rák volt a menő. 😀
Persze, ne csak natúr, sós-borsos saslikokat képzeljünk el: spéci fűszerekkel kenegetve sülnek a kaják, folyamatos felügyelet mellett. Ezek után nem meglepő, hogy egészen izgalmas ízeket hoznak ki itt egy egyszerű csirkeszárnyból is, de a baconbe tekert gomba sem egy tipik, hétköznapi ízvilág. Vega fronton a sült karfiol lett nagy kedvencem, a marhaín pedig egészen extra, az állaga minden eddig kóstolt állatalkatrésztől különbözik.
Cím: 1107 Budapest, Jegenye u. 19A
Chinatown Night Market
A 10. kerület NAGYON belsejében nyáron egy nagyon kínai terasz működik: ez a Chinatown Night Market! Ha igazán vad dolgokat kóstolnátok, és nem riadtok vissza a malacfülsalitól, pacalpöritől vagy a kacsafejtől se, akkor nincs más hátra, mint Mengyit követve ellátogatni valamelyik délután. 17 órakor nyit, és egészen este 11-ig sülnek-főnek-készülnek a kínai konyha belvárosban fel nem lelhető remekei. A piacos feeling adott, válasszunk egy kényelmes asztalt, és járjuk végig a végtelennek tűnő pultokat! Tuti, hogy mindenhol találunk egy ismeretlen dolgot, és nem, nincs rá garancia, hogy lesz bárki, aki elmagyarázza, mit is tervezünk enni. Egzotikumnak elsőrangú!
Kíváncsiak vagytok, Mengyi hogy birkózott meg a kacsafejjel? Vagy mi az a gyerekkori kaja, amit évek óta most evett először? Nézzétek meg a videót, ha még nem tettétek, és kövessétek a nagy falig és tovább!
Cím: 1107 Budapest, Jegenye u. 30.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!