Két hete várja vendégeit a teljesen megújult Gléda Vendéglő, ami immár teljesen a tulajdonos, Deli János ízlését és személyiségét tükrözi. Az ő nevét biztosan ismerik a gasztronómiában régóta forgolódók, hiszen Budapesten üzletvezetőként megfordult a Csalogány 26, az Aranyszarvas és a MÁK éttermekben, és szervesen részt vett a balatoni gasztronómia megújításában is. Szintén hozzá köthető a csopaki Márga étterem, ami a balatoni gasztroforradalom egyik első fecskéje volt. Egy ideje a Gléda Vendéglő a kiemelt projektje, amelyet Kerekes Sándorral nyitott meg, tavaly azonban úgy döntött, egyedül viszi tovább a helyet.
Kevesebb hús, több lazaság
Ennek egyik fontos oka volt, hogy szerette volna teljesen megújítani a kínálatot. Az egykori Gléda étlapja szinte teljes egészében a húsra épül, amivel szeretett volna szakítani, meggyőződése ugyanis, hogy a jövő gasztronómiája sokkal inkább a zöldségekről fog szólni, és a vendégek is egyre jobban keresik a vega és vegán fogásokat.
A Gléda most átesett egy teljes megújuláson, a belső tér üde türkiz színeket és fiatalos belsőt kapott. Az étlapon maradtak ugyan hagyományos húsos ételek, de ugyanúgy helyet kaptak a vegán fogások is. Ami pedig nagyon meglepett: Deli Jani egy bátor húzással úgy döntött, nem állandó, hanem vendégséfekkel fog dolgozni. Az első két vendégséf pedig nem más, mint Krasznai Norbert, aki a vegán fogásokról, és Bíró Lajos, aki pedig a húsos ételekről gondoskodik.
Bíró Lajosnak az étteremben saját táblája is van, amire maga írja fel az aktuális kínálatát, ezt mindig a pult fölött lehet elolvasni. És az sem igaz teljes egészében, hogy csak húsos fogásokat készít, ebben a hónapban ugyanis spenótot is ajánl bundás kenyérrel.
A Gléda vendéglőben előtérben a vendég
„Nagyon komplex folyamatok zajlottak az elmúlt hónapokban a Glédában. A vendéglő fogalmát szeretném kicsit újradefiniálni, mert úgy érzem, hogy a magyar vendéglátásban az utóbbi időben a legfontosabb szereplő, a vendég kicsit a háttérbe szorul. Célunk, hogy aki bejön hozzánk, jól érezze magát, kikapcsolódjon, szórakozzon, miközben finomakat eszik-iszik.
Fontos, hogy a Gléda vendége az étlapon megtalálja a régi kedvenceit, akár klasszikus fogásokat, de mindig legyen valami újdonság, amit kipróbálhat, felfedezhet. A múlt század eleji vendéglők kozmopolita hangulatát szeretnénk megidézni klasszikus, házias ízekkel, természetesen a mai kor frissességével, vibrálásával. Az alapkoncepciót tanácsadó séfekkel tökéletesítettem” – mondta el Deli Jani tulajdonos.
Pacal nem, tarja igen
Az újranyitás alkalmával kóstoltam húsos és vegán fogásokat is, és örömmel konstatáltam, hogy kifejezetten sok az étlapon a halas fogás. Ezekből most csak egy lazactatárra futotta, de legközelebb mindenképpen ezeket fogom végigkóstolni. Főleg, hogy a lazactatár nagyon bejött, ajánlom hozzá a Gléda saját márkás pezsgőjét is, amit maguk készítenek Tokajban.
Mivel szerettem volna igazságos lenni, kóstoltam egy előételt Bíró Lajos kínálatából is, méghozzá a rántott pacalt svéd gombasalátával. Ez egyébként igen nagy bátorságra vall tőlem, mert ha valamit nem szeretek, az a pacal (és a grízes tészta). Sajnos most sem szerettem meg a pacalt, úgy látszik, az embernek egy bizonyos idő után már nem változik az ízlése. Azért a grízes tésztával majd még próbálkozom…
Húsos és vegán is jöhet!
Főételek közül is kóstoltam húsosat és egy vegánt is. A húsos ételek közül a mangalicatarja és a hagyományos borjúpaprikás landolt előttem, mindkettő nagy megelégedésemre. A vegán ételek közül pedig a zellersteaket próbáltam ki. Ez ugyan nagy meglepetést nem okozott, hiszen már többször volt szerencsém hasonló fogáshoz, de mivel nagyon szeretem a zellert, mindig szívesen eszem. Legjobban egyébként a mangalicatarja ízlett. A desszerteknek már nem maradt hely a gyomromban, de itt is tudtok vegán és cukormentes desszertet is választani. Az ebéd végén a Gléda saját pörkölésű kávéjával frissítettem fel magam – ehhez egyébként nemrég egy eredeti olasz gépet is beszereztek.
Összességében nagyon tetszett a megújult Gléda, és talán nem is annyira az ételek, mint a hangulat miatt. Pont azt a hangulatot hozta, amit egy helytől várok, de nagyon kevés étteremtől kapok meg. Lazaság, otthonosság, kedves, de nem tolakodó kiszolgálás, és főleg: jó zene. Bár az utóbbi időben szerencsére egyre több helyen figyelnek erre, a rosszul megválasztott zene és hangerő sajnos a legjobb gasztroélményt is el tudja rontani. A Glédában egyébként minden csütörtökön élő zene is fokozza a hangulatot.
Gléda Vendéglő
Cím: 1037 Budapest, Mikovinyi utca 2-4.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!