Hirdetés

Hetven éve a zuglóiak kedvence a Katica kávéház a Stefánián

Mézeskalácsszendvics

A legédesebb szendvics a világon

Mikulás keksz

A nagyszakállú kedvence
Hirdetés

Hetven éve a zuglóiak kedvence a Katica kávéház a Stefánián

Hirdetés
A Katica kávéház hetven éve működik a Stefánia úton egy bérház aljában, és most pár év kényszerpihenő után után nyáron újra megnyitott. Még éppen a nagy zárás előtt elmentem megnézni a helyet, ami delikáteszként is működik – a csodás termékeket és a friss ebédmenüt elvitelre is kérhetitek.
Hirdetés

Nem csak a Katica kávéház okozott hatalmas meglepetést, hanem már a környék is: a Stefániának ezen a részén nem szoktam járni. Ahogy végigsétáltam a sárguló platánfák alatt, azonnal megfogott a hely hangulata. Még úgy is – sőt talán épp ezért is –, hogy szemben a szinte befogadhatatlanul nagy stadion néz farkasszemet a vendéggel. 

A Katica kávéház Zuglóban, fotó: Mudra László

Zugló Katicája

A hely mindig is a környék Katicája volt, az itt élők számon tartották, ezért is volt nagy a szomorúság, hogy több mint öt évig zárva volt. Idén július hetedikén azonban új tulajdonossal ismét kinyitott: Varga Márta párjával együtt több fővárosi vendéglátóhely tulajdonosa, és ők gondolták újra a helyet, Katica kávéház és delikátesz néven.  

Reggeli a Katica kávéházban, fotó: Mudra László

Ők is Zuglóban élnek, és mint Márta elmondta, természetes volt számukra, hogy a Katica nevét és stílusát meghagyják, bár jelentős felújításon ment keresztül a hely. Szuperkedves és barátságos bisztróba oltott kávézó született, egy olyan hangulatos terasszal, ahol a kávézás megunhatatlan. Sajnos egy jó darabig most se a teraszt, se a belső teret nem lehet élvezni – viszont elvitelre is sok csemegét tartogat a Katica. 

Fotó: Mudra László

Főleg azért, mert ez nemcsak egy kávézó-reggeliző, hanem egy delikátesz is – szuper termékekkel, amiket a tulajdonosok válogattak össze a kedvenceikből. Így kerültek a polcra a Pest megyei Szorgos Gazda és a Nógrád megyei Csósza Manufaktúra árui, melyek mind kisgazdaságból származó, adalékanyag-mentes termékek. Van itt szörp, lekvár, olaj, rengeteg zöldségkrém, zakuszka, fűszer, tészta, tea, keksz.

Görög polc

A legnagyobb kedvencem a Katicában a görög polc, aminek kifejezetten megható a története. A második világháború után ugyanis nagyon sok görög menekült érkezett Magyarországra, akiknek nagy része telepedett le Zuglóban, és leszármazottaik ma is itt élnek. A Katica felett is egy görög néni lakik. Erre utalva lett felállítva a Katicában egy görög polc, ahol csak a közvetlenül görög beszállítóktól érkezett termékek kaphatók. Egyébként Márta és férje is Görögország nagy rajongói, amikor tehetik, ott nyaralnak. Kaptok itt tehát jó minőségű olívaolajat, olajbogyókat és töltött szőlőlevelet is. 

Fotó: Mudra László

Jó hír, hogy a Katica minden terméke elérhető elvitelre: reggel beugorhattok egy kávéra – szigorúan nápolyi, olasz pörkölés! Hozzá a péksütemények és az összes cukrászsüti is az Á table!-tól érkezik, ami garantálja a minőséget. Emellett azonban tartanak vegán és mentes süteményeket is. 

Ebédmenü elvitelre

A legnagyobb vonzereje a Katicának a hangulat mellett talán a nagyon jó árban lévő napi menü, két fogás 1500 Ft. Kiadós, fantáziadús ételek váltogatják egymást az étlapon, melyek mindennap elérhetők vega változatban is. A bolognai spagetti vega változata például a pesztós-diós spagetti, a töltött csirkének a töltött gomba, de vannak olyan napok, amikor csak vega főétel van, mint például az indiai karfiolcurry. A menü és a deli termékek, valamint a péksütemények hamarosan Wolton is elérhetők lesznek. 

Fotó: Mudra László

Egy aranyos, kedves hely született tehát Zuglóban, ami önmagában is a főváros egyik kedves része – egyelőre fájdalmasan kevés törzshelynek való étteremmel. A Katica most ezt pótolta egy kicsit. Ahogy minden más vendéglátóhelynek, nekik is nagyon drukkolunk, hogy minél hamarabb ismét kinyithassanak. 

Katica kávéház és delikátesz, 1143 Stefánia út 39. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?