Hirdetés

Kiderült, hogy egy óbudai panelház aljában van Budapest egyik legjobb fagyizója

Hirdetés

Kiderült, hogy egy óbudai panelház aljában van Budapest egyik legjobb fagyizója

Hirdetés
Pár nappal ezelőtt Instagramon kérdeztünk meg titeket, szerintetek hol lehet a legjobb, legkrémesebb, leggyümisebb fagylaltot kapni Budapesten. Rengeteg válasz érkezett, így kiválasztottuk az 5 legnépszerűbbet, aztán nyakunkba vettük a várost!
Hirdetés

Rögtön az elején illik bevallanom, hogy nálam valószínűleg mindenki több fagyit eszik. Nem tudom miért, engem ez a téma valahogy már gyerekként sem mozgatott különösebben, és ez felnőtt koromra sem változott. Izgatottan vártam tehát, mi vár rám ezen a körúton – és leszámítva azt a kb. 8000 kalóriát, amit bevittem 😀 – imádtam, hogy ismét csupa klassz hellyel gazdagodott a személyes felzabáltuk-térképem!

Áfonya Fagyizó

A Feneketlen-tónál található picike kis üzlet mellett valószínűleg tízszer elsétálnék mire egyáltalán feltűnik, hogy ott van. Ti véletlenül se essetek ebbe a hibába, mert eszméletlenül finom fagyit árulnak. Mint megtudtam, a tulajdonos, akinek nem mellesleg szakács-cukrász végzettsége van, sokáig külföldön dolgozott, és mikor hazajött, a konyhai sürgés-forgást megelégelve szeretett volna váltani. Így jött a képbe a fagyi, amivel bátran kísérletezhet, és amiben kiélheti a kreativitását. Itt egy joghurtos gránátalmát kértem és egy mézes-citromos bodzát. Az első dolog, amire felhívnám a  figyelmet, az a mennyiség. Rendesen súlya volt a tölcséremnek, így azt javaslom, ha kisgyerekkel érkeztek bármennyire is állítja, hogy “de ő megeszik kettőt”, azt fogadjátok fenntartással. :D. A második pedig a textúra. Nem tudom, hogy, s milyen körülmények között készül itt fagyi, de valahogy egészen más volt, mint a többi helyen – a legjobb értelemben, bár nem tudnám megfogalmazni, hogy pontosan miben, egyszerűen próbáljátok ki! A gránátalmás eszméletlenül finom volt, a citromos pedig még talán annál is jobb. Nehezen tudok elképzelni jobb/romantikusabb nyári programot, mint fagyizgatva sétálni egyet a tó körül, szóval irány az Áfonya! 

A két gombóc ára: 480 Ft 

Cím: 1113 Budapest, Bartók Béla út 82. 

Mamo Gelato

A tesztelt fagyizókból ez volt az egyetlen, amiben korábban már ettem, de ezt is csak azért, mert nagyon sokáig laktam a környékén, és a tavaszi nyitásuk után alig volt olyan nap, hogy ne kígyózott volna előttük a sor. Egy alkalommal, mikor talán épp csak ketten vártak, gondoltam, megnézem már, mi történik itt, hát ilyen sok ember csak nem tévedhet, és valóban. A Mamóban tradicionális olasz recept alapján készülnek a hűsítő finomságok – egyébként a tulajok is olaszok és az ugye köztudomású, hogy ők aztán baromira nem viccelnek, ha fagyiról van szó. A pisztácia fagyijukért a város másik feléből is érkeznek, amit nem csodálok, mert nagyon durva ízorgia, szóval aki szereti, az itt ki ne hagyja. Én vérnarancsot és sós karamellt kértem. A vérnarancsnak kellemesen fanyar íze volt, de nem citrom és nem is lime, hanem konkrétan vérnarancs, ami mindenképpen pacsiért kiált. A sós karamell szintén zseniálisan finom volt, így ebben sem fogtok csalódni. A vegán vendégektől sem sajnálják a jót, nekik a csokoládé, illetve bármelyik gyümölcsös változat landolhat a tölcsérjükben. 

A két gombóc ára: 700 Ft

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 24.

Erdős és fiai Cukrászda 

Róluk már értekeztünk a téli magazinban mint biztos budai pont az édesszájúak számára. Amennyire sütiben inkább a retró-vonalat képviselik, úgy vannak tele mindenféle újhullámos ízzel a fagyik terén, mint pl. a kardamom, a köszmöte, az ezerlapos rétes, de volt már kapros-túrós rétes is. Sajnos a kardamomos fagyit későn vettem észre, de azért így sem bántam meg a döntésemet, ami teszem hozzá nem volt egyszerű, mivel hatalmas a választék. Végül a gin tonik lett a befutó, valamint a MÉZES TEJFÖL MÁLNÁVAL. A gin tonik sem volt egy utolsó dolog, bár nekem az pont inkább volt egy közepes citromfagyi, de ez a mézes-tejfölös sztori cserébe egy mámor! Aki egy kicsit is ismer, az tudja rólam, hogy 3 halálos ellenségem egyike a sorbanállás, ami itt nehezen kiküszöbölhető, de ezért tényleg megéri. Gyakorlatilag nincs olyan fagyis toplista, amibe ne szerepelnének – teljes joggal -, így én is csak ajánlani tudom őket. A fagyit egyébként itt súlyra adják, tehát nem fordulhat elő, hogy ötvenszer lehúzzák a kanál oldalát, mire a kezedbe kapod a tölcséred. 

A két gombóc ára: 700 Ft

Cím: 1115 Budapest, Etele tér 3. 

Boróka fagyizó

És akkor következzen utam fénypontja, akik nálam magasan nyerték a futamot. A Flórián tértől nem messze, az óbudai lakótelep egyik házának aljában bújik meg a már ránézésre is szuper családbarát, de minden flanctól mentes Boróka fagyizó. Nem gondoltam volna, hogy adag tekintetében érhet nagyobb meglepetés az Áfonyánál, de ők még azon is túltettek. Itt szintén egy citromos-bodzásat kértem, valamint egy almás pite ízesítésű gombócot. Na és én ezen a ponton dobtam el az arcomat! Az egy dolog, hogy szerintem messze a legkrémesebb, leglágyabb textúrájú fagyit kóstoltam, de hogy ízében olyan szinten hozta az almáspite-feelinget, hogy szinte hallottam, ahogy a nagymamám rám szól, hogy ne menjek be cipővel a nappaliba. Ami a különösen extra volt benne, azok a fagyi tetején lévő (karamellizált?) kompót-szerű almadarabok, szóval ha ide látogattok és meglátjátok, hogy van ilyen, egy percet se gondolkozzatok tovább! Egyébként a citromos is nagyon bomba, egy kicsit sem édes – ami nekem különösen tetszett, bőven a fanyar vonalat képviseli, de szerintem az ember alapvetően ezért kér citromfagyit. (Aki jobban vigyázna az alakjára, az tud válogatni a “wellness fagyikból”, ezekben cukor helyett édesítőt használnak.) Ha esetleg nem vagytok környékbeliek, de valamiért mégis erre jártok, ide MUSZÁJ benézni. 

A két (orbitális) gombóc ára: 500 Ft

Cím: 1033 Budapest, Miklós utca 8.  

Dolcissima 

A szavazatokat tekintve a Frankel Leó utcai cukrászda nagyon népszerű volt, de bevallom én ettől voltam a legkevésbé elájulva. Magának a helynek nagyon kellemes az atmoszférája, a pultban álló lányok kedvesek, a sütik nagyon klasszul néztek ki, de a fagyiért (én sajnos) nem jönnék vissza. Egy sárgabarackos és egy áfonyás gombócot kértem. Előbbinek nem volt különösebben markáns íze, amiért némileg kárpótolt, hogy az áfonyásban viszont rengeteg gyümölcsdarab elfért, de kirobbanó íze így sem volt. Ettől függetlenül nem állítom, hogy rossz lett volna, adagra is teljesen oké, egyszerűen a rengeteg szavazat fényében többre számítottam. A gyümölcsfagyik egyébként mind vízalapúak, tehát laktózmentesek, a vegán vendégeknek pedig általában pisztáciaízű fagyival készülnek. 

A két gombóc ára: 640 Ft

Cím: 1023 Budapest, Frankel Leó út 21. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?