Igazi szlovák sztrapacskát főznek Budapesttől mindössze 20 percre – felzabáltuk a Koliba Chopokot!
A címben emlegetett 20 perc csúcsforgalomban kicsit (vagy inkább sokkal?) több is lehet, de higgyétek el, még a dugóban ücsörgést is megérik a Koliba Chopok autentikus szlovák ételei. És az autentikus jelző ez esetben nem csupán jelzésértékkel bír, a dunakeszi étterem küszöbét tényleg olyan érzés átlépni, mint a magyar-szlovák határt. Nemcsak az alapanyagok nagy része, de még a szakácsok is Szlovákiából érkeztek, hogy valóban az eredeti receptúrák szerint készüljön a sztrapacska, a káposztaleves és a gőzgombóc.
Talpalatnyi Szlovákia Dunakeszin
A Koliba Chopok 2020 szeptemberében nyitotta meg kapuit Dunakeszi határában. A névnek semmi köze az általunk ismert kolikhoz, a koliba egy gyűjtőfogalom, ami az autentikus szlovák éttermeket jelöli. Olyan, mint nálunk a csárda. A Chopok [ejtsd: hopok, erősen megnyomva a szó eleji h betűt] pedig egy hegycsúcs a Tátrában. Az 1-es főúton már messziről kiszúrni a hatalmas faépületet, ami egy az egyben hozza a síelésekről ismerős hütte-, vagyis inkább koliba-feelinget. Már-már kicsit furcsa is, hogy az ablakon kitekintve nem az elsuhanó síelőket vagy a hegyoldalban megpihenő boardosokat látni, hanem a szomszédos kertészeti üzletet és az óriási, zöldellő hátsó kertet. A benti dekoráció azonnal meghozza az ember kedvét nemcsak a téli sportokhoz, hanem az energiadús kajákhoz is. Amikből szerencsére nincs hiány!
Mi a jó sztrapacska titka?
Mint Keszeli Péter üzletvezetőtől megtudtuk, a tulajdonosok egy vérbeli szlovák helyet álmodtak meg, reflektorfényben a klasszikus szlovák nemzeti ételekkel. Bár kezdetben próbálkoztak heti ajánlatokkal is, a vendégek egyre csak az autentikus fogásokat keresték, így végül kialakult az állandó kínálat. Knédliből, húsokból és káposztából is bőven akad az étlapon, de a sztárfogás egyértelműen a sztrapacska, ami véletlenül sem említendő egy lapon a mi nokedlinkkel! Míg a nokedli tésztájába kerül tojás, addig a tradicionális szlovák sztrapacskához csak krumpli, liszt és só szükséges. (Bizony, nem a juhtúrótól lesz sztrapi a sztrapi, az már csak a hab a tortán… vagyis a túró a galuskán. :D)
A titok pedig nem a receptben, sokkal inkább az alapanyagokban rejlik. Az igazi szlovák ízeket a Szlovákiából érkező termékek adják: a juhtúró Közép-Szlovákiából, a vaj Rimaszombatról, a szalonna Besztercebányáról, a sajtok pedig Nagykürtösről érkeznek a konyhára. A gyors földrajzi kitekintés után Zsoltival és Botival lelkesen vetettük rá magunkat a szlovák finomságokra, és nem kellett csalódnunk.
Demikát: juhtúróleves cipóban
Kétféle levessel indítottuk a kóstolást. A liptói káposztaleves műfaját tekintve itthon is elég népszerű, a füstölt sertéshússal, kolbásszal és savanyú káposztával megpakolt levest Zsolti szimplán csak úgy jellemezte: ez olyan „zsoltis”. Az én szemem viszont egy másik szlovák különlegességen akadt meg. Mert hát ki hallott már olyat, hogy juhtúróból levest készítsenek?! Valójában az alapját egy krumplis-hagymás keverék adja, amit aztán a juhtúróval turmixolnak krémesre, és egy ropogós héjú cipóban tálalnak. A cipós levesek amúgy is a gyengéim, így nálam ez a leves vitte a prímet. A cipóval együtt magában is simán kitesz egy étkezést!
Vadas marha és báránysült
Ahogy a síeléshez, úgy a felzabáláshoz is kell az energia, úgyhogy két húsos főételt is kipróbáltunk. A vadas módra készített marhanyak és a mellé tálalt párolt knédli is szó szerint szétomlott a szánkban. A mártás egy leheletnyit édeskésebb, mint az itthon megszokott vadasok, de a mi családunkban éppen ez az édesebb vonal honosodott meg, szóval nekem tökéletesen hozta a házi feelinget. Aki pedig savasabban szereti a vadast, ahogy Zsolti is, az a mellé tálalt citrommal trükközhet.
A káposztás sztrapacskával kínált báránysült is tökéletesen puha és omlós volt. A mártásnak és a tejfölnek hála meglepően könnyen csúsztak az egyébként nem éppen lightos falatok. 😀
A Koliba Chopok sztárja: juhtúrós sztrapacska szalonnával és kolbásszal
Nem véletlen, hogy lerobbanthatatlan az étlapról a juhtúrós sztrapacska. Péter ajánlására mi a szalonnával és sült kolbászkarikákkal megpakolt verziót próbáltuk ki, amire még egy kis reszelt füstölt sajt is kerül. Kiadós és laktató fogás, az adagra ugyanúgy nem lehet panasz, ahogy az ízekre. Amit külön kiemelnék belőle, az a szalonnapörc: hihetetlenül ízes és kiváló állagú, sehol sem kóstoltam még hasonlót. Simán elrágcsálnám magában is bármikor!
Házi gőzgombóc szilvalekvárral töltve
Hogy miben különbözik az osztrákok és a szlovákok gőzgombóca? Tőlünk nyugatra vaníliasodóval, míg északra vajjal nyakon öntve tálalják a szilvalekvárral töltött tésztát. Ezt a vajat viszont ne úgy képzeljétek el, mint azt, amit itthon használunk! A szlovák vaj színe sárgásabb, az íze pedig édesebb, így egy édes, selymes mártásban csücsül a gombóc. A tetejére kakaót, diót és mákot is lehet kérni – mi a hagyományok útján haladva ez utóbbinál maradtunk. Hosszas értekezések helyett pedig csak annyit árulok el: Zsoltinak még a szeme is könnybe lábadt ettől a pihe-puha desszerttől. (Ha nem hisztek nekem, csekkoljátok a videót!)
Ha a túrázást szkippelnétek, irány a Kaliba Chopok!
Véletlenül sem szeretnék lebeszélni senkit arról, hogy legalább egyszer ellátogasson a szomszédba, és túrabakancsban vagy sícipőben meghódítsa a Tátra lejtőit. De ha valami miatt az utazás épp nem fér bele, viszont őrülten kívánjátok a szlovák kajákat, akkor a Kaliba Chopok felé vegyétek az irányt. Hegymászás és felvonózás nélkül is a csúcson fogjátok érezni magatokat már az első falatok után. Az autentikus ízeknek és a hihetetlenül kedves kiszolgálásnak köszönhetően a visszajáró vendégek köre egyre csak gyarapszik, úgyhogy különösen hétvégén érdemes asztalt foglalni!
Koliba Chopok
Cím: 2120 Dunakeszi, Berek u. 8.
Ha tetszett a Koliba Chopok étteremről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!