A Nor/ma 2021 júniusának végén nyitott a park Margit körúthoz közel eső szegletében. Az előtte nagyjából egy évig egyeduralkodó Samanthának azonban nem igazán konkurencia, ugyanis teljesen más stílusú vendéglátóegységet kell elképzelni.
Ez a más stílus pedig az itthon szűk körben felkapott, ám szuper minőségi és ultraigényes északi, skandináv vonal.
Pékségből pavilon
A Nor/ma szinte fogalommá nőtte ki magát, minőségi pékáruik és specialty kávéik messze földön, legalábbis a Kecskeméti utca környékén híresek már évek óta. Az ottani üzlet azonban szűkössé vált, ezért a tulajdonosok egy nagy lépésre szánták el magukat, és életrehívták a Nor/ma Grand-ot.
A megálmodók egyébként nem vérbeli skandinávok, két magyar házaspár, illetve egy budapesti vendéglátós cég állt össze, hogy kicsit közelebb hozza a svéd-dán virtust.
Érdekes, hogy a mediterrán életérzés jóval elterjedtebb, mindenki egy “kicsit olasz akar lenni”, pedig az északiak is tudnak ám élni! A rájuk jellemző precíz letisztultság legalább annyira követendő, mint a déli lazaság. Gasztrofronton pedig, ha eddig nem tettük, ássuk bele magunkat, bátran merüljünk a lazacok közé, az egészségünk is hálás lesz érte!
A Nor/ma filozófiája
A hely kínálatára a natúr minimalizmus a legtalálóbb jellemzés, hasonlítgatni semmiképp sem lehet más vendéglátóegységhez. A méltatlanul kevésbé elterjedt északi vonal ugyanis olyan határokat feszeget, amilyet más konyhában még nem tapasztaltam. Az étlap egy szűkös oldalból áll, de mégis belefáradunk már csak abba is, ha végigolvassuk. Miért? Azért, mert az ételek hozzávalói maximális odafigyeléssel vannak összeválogatva, de nem a sablonos polcokról. Különleges, nem csak hétköznapi alapanyagok bukkannak fel, így egy tökéletes kompozícióban előfordulhat együttesen a makréla és a savanyított mustármag.
A másik csapásvonal, hogy a szezonális zöldségek és gyümölcsök a lehető legnyersebb formában kerüljenek az asztalra. Ezt először nem igazán tudtam elképzelni, de a makrélás salival együtt tálcán érkezett a megfejtés, mit is takar ez.
Nyitott szendvics, azaz Smørrebrød és saláta
Szendvics és szendvics között hatalmas különbségek vannak – szerencsére! Így sosem unjuk meg ezt a szuper kis kaját, amit amúgy otthon is egyszerűen összedobhatunk, viszont a spéci összeállítások, na meg a csini tálalás és az egyedi hangulat miatt én szívből ajánlom, hogy egyszer látogassatok el a Nor/mába. Bár a retró szendvicseket is szeretjük, ez egy másik szint. A Nor/ma akár gyertyafényes, szendvicsezős randira is alkalmas, annyira elegáns az egész körítés. A saláták sem tejfölös ubisalik, hanem abszolút a fine dining felé húzó műalkotások.
Kéksajtos, körtés, sült törökmogyorós, mézes nyitott szendvics – 1650 Ft
Élek-halok a sós-édes kombinációkért, amiben a Nor/ma szerencsére bővelkedik! Ez a szendvics szerelem volt első olvasásra, de kapcsolatunk mégiscsak a kóstolással teljesedett ki… A kéksajt amúgy fehér volt, szóval nem a legmasszívabb ízű büdöset kell elképzelni a körtével és a többi, úri huncutsággal, de magamtól sosem jutott volna eszembe összeboronálni pont ezt a kombót! Örülök, hogy mások megtették helyettem. 🙂
Savanyított zelleres, zellerkrémes, sült zelleres, kávés nyitott szendvics – 1650 Ft
A “zellerimádónak” is nevezhető szendvicsben a savanyított zeller hívószóra én egy picit savasabb hatást vártam, ez annyira nem volt intenzív. Maga a kenyér viszont, ami 100% rozskenyér, valami fantasztikusan passzolt a könnyed zellerkrémmel! Bár nekem a szendvics akkor szendvics, ha van rajta sajt, erről kivételesen nem hiányoltam.
Makrélás burgonyasaláta, savanyított mustármaggal, majonézzel, bacon crumble-lel – 1950 Ft
Magamtól biztos, hogy nem választottam volna ezt a salit, de Gecse Gergő, a hely üzletvezetője ajánlotta, mint az egyik legnépszerűbb tétel az étlapról. Bár minden nagyon finom volt, ez a saláta marad mégis a legemlékezetesebb. A fantasztikus füstölt makréla szinte szálkamentes, és alig van halíze, ami nálam jó pont. A húsnál mégis omlósabb, lágyabb a szerkezete.
A makréla-mennyországról viszont át kell térjek a BURGONYÁRA, ami a hal mellett a saláta lelke. A lényege és titka, hogy nincs szétfőzve. Ilyen egyszerű. Nem is tudom, ettem-e életemben olyan krumplit, ami éppen annyira puha, hogy nem nyers, de mégis van egy kis tartása, hogy roppanjon. A mustármagokkal a tetején elfelejted, hogy burgonyát eszel épp, mintha egy teljesen új zöldség lenne. A majonéz egy icipicit nekem sós volt, de a hallal és a burgonyával együtt még teljesen tolerálható határokon belül.
Cékla, napraforgó, almakompót, krémsajt – 1650 Ft
Egy basicebb, de mégis különleges és egyedi elgondolású saláta a céklás, amiről véletlen lemaradt a krémsajt. Ekkor jöttem rá utólag, hogy a makrélásról pedig a bacon! 😀 Szóval érdemes megnézni, mi van az étlapon, és mit kaptunk, mert természetesen azonnal orvosolják a problémát.
A vékonyra szeletelt, savanyított, nyers céklát biztosan eszembe nem jutott volna almakompóttal keverni, de szinte kívánták egymást, a magokkal és a kis zöld csírákkal együtt. A krémsajt bevallom, jól esett volna hozzá, de 37 fokban, a nagy délelőtti roham végére csöppentem be a helyre, úgyhogy senkit sem hibáztatok. 😀 Legközelebb sajttal eszem.
Ebédmenü Nor/ma módra
A kínálat meglepően szélesebb volt a vártnál: azt hittem, nyitott szendvics, péksüti és ennyi. Ehhez képest már a salik is extrák voltak, de ebédmenüre végképp nem számítottam. Pláne nem egyből 4-félére!
Ez egy kis túlzás, mert alapvetően a menü egy napi levesből áll, ami külön is megvásárolható (950 Ft), de kombinálható is. Salátával (2450 Ft) vagy szendviccsel (2100 Ft), a melegkonyhán készülő rizottóval (2950 Ft) vagy a legspécibb (és legdrágább, 3550 Ft-os) halas fogással. Utóbbi kettőből egy-egy verzió készül naponta, én kecskesajtos rizottó helyett a karfiolpüré karfiolsteakkel és grillezett lazaccal összeállításra szavaztam.
Ahogy a szendvicsekre és salikra, így az ebédmenüre is a minimalizmus jellemző, ami együtt jár azzal, hogy a tálalás és az adagnagyság is inkább a fine dining felé közelít. Ez azonban a minőséget az egekbe tornázza. A zöldborsókrémleves olyan elképesztően üde ízű volt, mintha elkészítés előtt szedték volna hozzá a borsót. Mondjuk, annyi ideig is készült, a másodikra pedig szintén várni kellett egy bő 10 percet, de megérte. A jókora szelet lazac egyáltalán nem volt túlfűszerezve, egy kevés só volt rajta, amiből esetleg én egy csipettel többet is elbírtam volna. A karfiolsteak és -püré ötlete, kivitelezése, na meg persze az íze elterelte a figyelmem róla.
A Nor/ma hangulatában ugyanakkor örömteli és kellemes volt a várakozás is, a tágas, nyitott terekben szabadjára engedhetjük a gondolatainkat, és repül az idő! De az tuti, hogy ne sietve érkezzetek, ha főtt ételt szeretnétek ebédelni, mert mindent frissen készítenek. Elsősorban helyben fogyasztásra specializálódtak, a sok szép tányér helyett bűn lenne dobozból enni az ételt.
Pékáru
Az eredetileg pékségből kinőtt komplexum továbbra is hatalmas figyelmet fordít a gyökereire. Hibátlan teljes kiőrlésű kovászos kenyeret kóstoltam, és péksüti fronton is díjat érdemelnének. Szinte sehol máshol nem elérhető darab a bullar, amiből fahéjas és kardamomos is kapható 500 Ft-os áron. Ebből mindenképp pattintsatok a kávétok mellé! A fahéjasnak már akkor megcsapott a tömény fahéj illata, amikor a tányérra tették, a kardamom pedig megmagyarázhatatlan módon egy falat északi feelinget kölcsönöz. Nem tudom, ez hogy lehet, de amíg ettem, svédnek éreztem magam. 😀 A pisztáciás fonott pékáru pedig nemcsak rettentő mutatós, amiért ácsingóznak majd az irodában, hogy honnan van, de ízre sem utolsó. Meglepő módon inkább sós irányra kell számítani benne.
Natúrborok
A sok fullextraságon felül a Nor/ma Grand jelenleg Budapest talán legnagyobb natúrbor vinotékája. A biobornál is természetesebb natúrborok lényege, hogy tényleg teljesen minimális módon nyúlnak bele a szőlő életébe, amíg a rügyből bor lesz belőle. Semmi vegyszer, semmi felesleges metszés: a maga természetes, nyers valójában kerül a pohárba. Ez is abszolút összhangban van a hely atmoszférájával.
A Nor/ma kívül-belül trendi
A hely összességében sokkal több, mint egy menő specialty kávézó, ami ebédmenüt is kínál. A letisztult térben kitisztul a fejünk is, így a baráti találkozókon vagy randikon kívül akár dolgozni is abszolút ajánlom. (Mellesleg szuper a wifijük, szóval tényleg home office kompatibilis!)
Ha nem akarjuk elenni a fizetésünket, akkor válasszunk egy kávé-péksüti kombót, de ha le akarunk nyűgözni valakit, lepjük meg egy különlegesebb menüvel! Engedjünk meg magunknak néha egy kis luxust, ami feltölt testileg-lelkileg! A Nor/ma mindenképpen újat mutat Budapestnek, a skandináv életérzés örömét adja át.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!