Fodor Sándor 30 éve dolgozik a vendéglátásban, ebből több mint húsz évet szakácsként dolgozott külföldön és a Michelin-csillagos Onyxban is. Ez azonban folyamatos éjszakázást kívánt, így már régóta érett benne a gondolat, hogy átnyergel a cukrászatra, ami egyébként is nagyon érdekelte. Végül két évvel ezelőtt nyitotta meg a Habcsók cukrászdát a lakóhelyéhez közel, a 16. kerületben. Nagyon hálásak voltak az itt élők, úgyhogy azonnal be is lakták a helyet, bár a járvány azért őket is megtépázta. Alig pár hónappal a nyitás után rögtön be is kellett zárni. Fodor Sándor a kezdetektől figyelt arra, hogy süteményei csak természetes alapanyagokból készüljenek, sem aromákat, sem színezéket nem használ semmihez.
Kígyózó sorok az utcán
A Habcsókban eddig is nagy volt a forgalom, de a verseny után természetesen megtízszereződött. Napokig az utcán kígyózott a sor, volt aki Sopronból vonatozott fel azért, hogy megkóstolja az ország tortáját. Augusztus végén napi ezer szelet Napraforgóval is alig tudták kielégíteni az igényeket! Ma is napi 200 szeletnél járnak, nagyjából tízszer annyi fogy belőle, mint a többi süteményből, ami elég jól mutatja, mennyire mozgósítja ez a verseny a közönséget.
Fodor Sándor mindig szeretett versenyezni, szakácsként is sok versenyen indult, azt mondja, ezekből mindig tud tanulni és profitálni. Mint Sándor elmesélte, egy ilyen torta megszületése folyamatos kísérletezgetést és kóstolást kíván. A Napraforgónak például nagyjából 30 változata volt, mire nevezett vele a versenyre, és még a döntőbe kerülés után is sokat alakult (ez egyébként a fotón is látszik). Szerintem kifejezetten jót tett neki, hogy kissé vékonyabb lett a tészta, ami teljesen gluténmentes, napraforgó-őrleményből és pirított napraforgóból készült. A különböző magliszteket egyébként egyre gyakrabban használják a cukrászatban.
A napraforgó alatti ropogós, karamellizált tejcsokiréteg pedig telitalálat, de Sándor elmondta, hogy ezzel is rengeteget kísérletezett. Kipróbálta fehér csokival, étcsokival is, de végül a karamellizált tejcsoki lett a befutó. Sándor szerint a karamell a körtéhez remek párosítás, ezért ezt nem lehet kiváltani sima tejcsokival. Érdemes külön belekanalazni a joghurtba, mert érződik benne a hársméz, aminek az erős ízét én imádom, még akkor is, ha a hársfatea leginkább a téli megfázást juttatja eszembe.
Országtortát a Habcsók cukrászdából!
Én itt kóstoltam először az országtortát, és eléggé meggyőzött, ahogy mindenkit, aki a környezetemben eddig az eredetit próbálta. Ha megfogadtok egy jó tanácsot, és titeket is lázba hoz az országtorta, akkor én erősen javaslom, hogy a szánjatok rá időt, és menjetek el valódi születési helyére, a Habcsókba. Hiszen mégiscsak itt tudjátok a legautentikusabb formában megkóstolni, Sándor minden egyes részletre kiemelten figyel. Ennek ellenére az ára sem magasabb, mint máshol, sőt, 890 Ft-ért tudjátok a tortát tesztelni. Sajnos sok helyen nem ritka az 1000 Ft feletti ár sem. A Habcsókban ez a legdrágább süti, a többi tortaszelet 600-700 Ft-os áron kapható.
A Habcsókban folyamatos a forgalom, szinte alig tudok a tulajdonossal beszélgetni. Bár a legtöbben a Napraforgót próbálják, a törzsvevők nagyon szeretik a málnás csokitortát meg a banános mogyorókrémet és a tripla csokit is. Kifejezetten széles a gluténmentes kínálat is, mindig legalább 3-4-féle mentes süti található a pultban. A sütik mellett teljesen odavoltam a fagyiért is, amit Sándor szintén maga főz, bár most hetekig nem volt rá ideje a nagy rohamtól, de végre ismét kapható. Két kedvencem is volt, a kesudió és a tökmag, mindkettő friss, érdekes, és amit különösen értékeltem, hogy nem túl édes. Ha jobban belegondolok, szerintem nem is ettem még tökmagfagyit.
Fodor Sándor jövőre ugyan nem indul a versenyen, hiszen a győztes mindig a zsűriben kap helyet, ennek ellenére tortáit folyamatosan tökéletesíti, most éppen új csokifajtákkal kísérletezik. Mindig érdemes tehát ellátogatni a Habcsókba.
Habcsók Cukrászda – 1165 Budapest, Újszász utca 45/b L épület
Ha tetszett a cikk, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!