Hirdetés

Fél kilós olasz szendvicsek Pesten! Megnyílt a Scusi Focacceria

Hópehely golyó

Finom falatok (nem csak) kicsiknek

Szilvás sült kacsacomb zellergratinnel és rukkolával

Ez a kacsacomb aztán döfi!
Hirdetés

Fél kilós olasz szendvicsek Pesten! Megnyílt a Scusi Focacceria

Hirdetés
Meglehetősen igazságtalan, hogy rengeteg olasz étel a pizza és a spagetti árnyékában kénytelen létezni, holott az olasz finomságok tárháza végtelen. Az egyik ilyen méltatlanul keveset emlegetett olasz csodakaja a focaccia. Szerencsére most már ezt is lehet topminőségben kapni itthon, egy bátor csapat ugyanis éppen a járvány közepén nyitotta meg Pesten a Scusi Focacceriát.
Hirdetés

Természetesen a focacciának, csakúgy mint a pizzának, rengeteg fajtája létezik – ha nem így lenne, nem is lenne olasz étel. Eszik vékonyan, vastagon, frissen, melegen, illetve szendvicsként töltve is. A nemrég megnyitott Scusi Focacceria nevű hely ez utóbbi műfajnak hódol. Ha csak egy sima szendvicsezőt nyitnak, én már annak is úgy örültem volna, mint majom a farkának, hiszen abból sincs túl sok jó a környéken.

Az új hely a Bródy Sándor utcában

Persze vannak úttörő és kiváló szendvicsezők, de azért a legtöbb helyen a szendvics még mindig a zsemlébe rejtett sonkával és sajttal egyenlő. Az olasz ízek iránti rajongás mellett a tulajdonosoknak persze az is fontos volt, hogy egy tartalmas street foodot alkossanak, amit bárki magával tud vinni.

Nyáron Balaton, télen Scusi Focacceria

A Scusiban te is át fogod értelmezni a szendvics szót  A szemtelenül fiatal tulajdonosi csapat számára nem új dolog a vendéglátás. Nyáron már belevetették magukat a mély vízbe, méghozzá a Balaton partján. Balatonaligán megnyitották az Aligha Kert nevű helyet, ahol erősen újraértelmezték a balatoni büfékínálatot. Egy kimerítő szezon után sem pihentek, járvány és korlátozások ide vagy oda, megnyitották új helyüket a Bródy Sándor utcában. Mint mondják, régi tervük volt egy jó olasz szendvicsező, és eszükbe sem jutott, hogy ne vágjanak bele, pedig tudták, hogy nem ez lesz a legjobb őszük. A balatoni nyárból nagy lendületet merítettek, és nem akartak megtorpanni. 

A Scusi csapata. Fotó: Kalas Györgyi

A focaccia műfaját, azt hiszem, sikerült kimaxolniuk. Minden lazaságot átemeltek az olaszoktól, de mégsem ragaszkodnak semmihez görcsösen. A műfajt újraértelmezték, ötletes, saját focacciakerációkat alkottak, és bár az alapanyagok többsége olasz, amit lehet, azt magyar termelő termékével helyettesítik. Például a friss saláták is egy itthoni termelőtől érkeznek.

Töltött focaccia 

A focacciát egy budafoki pék süti a focacceria számára; minden reggel frissen érkezik. A tulajdonosok nagyon sokat kísérleteztek, míg megtalálták a legjobb receptet: a hosszan kelesztett, kovászt is tartalmazó, nem annyira kemény héjú focaccia mellett tették le a voksukat. Fontos infó, hogy a Scusiban hideg, töltött focacciát kóstolhattok, nem melegítenek rá utólag sem. Ez tehát nem pizza, és nem is melegszendvics, hanem egy olaszos stílusú, nagyon bőségesen megpakolt szendvics, amihez a focaccia ropogós héja adja meg a végső élvezetet. 

Csodás töltött focacciák. Fotó: Scusi Focacceria

A szendvicsek összeállításában sem ragaszkodnak erőszakosan a tradicionális olasz ízekhez. A felvágottak és sajtok 90 százaléka Olaszországból érkezik, de minden szendvicset felturbóznak valamilyen extra csavarral. A keretet az olasz vonal adja, de nem akarnak saját maguk számára korlátokat állítani. És itt rögtön be is hoznám példaként a vega focacciát, ami egy kecskesajt-homoktövis-mogyorókrém kombó. Nem éppen tipikusan olasz, viszont annál különlegesebb változat.

A kecskesajt mogyorókrémmel egy igazán különleges kombó.

Tegye fel a kezét, akinek eszébe jutott már a kecskesajtot a sós mogyorókrémmel keverni! Hát próbáljátok ki, mert egyszerűen isteni! A homoktövis kissé savanykás íze pedig remekül passzol az összeállításhoz. Van vegán focaccia is, amibe mediterrán sült zöldségek kerülnek, de a szendvicsek nagy része természetesen húsos. 

Egy kis mortadellás focaccia?

Mindegyik szendvics egy-egy műalkotás

Térjünk rá konkrétan a szendvicsekre, amelyek közül a mortadellásat, a porchettásat és a vegát kóstoltam. A vegáról már áradoztam: a kecskesajt eleve nagy kedvencem, és tényleg sosem kóstoltam még mogyorókrémmel. Egészen új élményt nyújtott, és nagyon illett hozzá a friss saláta is. A kedvencem mégis a mortadellás volt, ami alá szarvasgombás-kapris házi majonéz került, a porchetta alá pedig szardellás csípős kolbászkrém. Láthatjuk tehát, hogy nem átlagos összeállításokról van szó. Ráadásul a szendvicsbe kerülő dresszing is minden esetben egyedi, a rétegeket pedig olasz sajt – parmezán vagy pecorino – zárja. (Kivéve, ha valami oknál fogva Nutellásat kértek.)  

A Scusiban delikát termékeket is találtok

A focacciák nemcsak finomak, de szerintem az egyik legjobb ár-érték arányú termékről van szó a városban. Minden szendvics 2000 Ft alatt van, és hatalmas: van, amelyik fél kilót nyom. Bevallom, én egy féllel tudtam csak megbirkózni, a másik felét el kellett csomagolnom otthonra. És azért a focaccia melós műfaj, hiszen rágni is kell. Ha tartalmas ebédre vagy vacsorára vágytok, nagyon érdemes tehát beugrani hozzájuk egy szendvicsért, de a Wolton keresztül is megrendelhetitek az összes focacciát. Nagyon szépen, papírba csomagolnak, ráadásul a kis delirészen a szendvicsek házi hozzávalói külön-külön is megvásárolhatók. 

Ha otthon eszitek meg a szendvicset, vigyázzatok a háziállatokkal!

Hangsúlyoznám azt is, hogy a Scusi belső tere nagyon otthonosra sikerült, tehát ha majd véget ér ez a cudar világ, érdemes lesz beülni. Az ígéret szerint zenés estek, beszélgetések és olasz borok is lesznek majd. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?