Rábukkantunk az ország egyik legjobb vendéglőjére – a Vadvirág Étteremben nem csak az ételek, a vendéglátás is minőségi
Az elmúlt években jó néhány tatai vendéglátóhelyet bemutattunk nektek, a kisváros gasztronómiai szempontból rengeteget fejlődött. Több alkalommal jártunk az Öreg-tó partján, de eddig eszünkbe sem jutott, hogy oda- vagy visszautunk során megálljunk a mindössze 10 kilométerre található Tatabányán. Nem gondoltuk, hogy a bányaváros értékes gasztrokincseket rejt, egészen pontosan Magyarország egyik legjobb vendéglőjét, a Vadvirág Éttermet és Panziót.
A tatabányai Vadvirág Étterem a megyei jogú város első éttermei között nyitott Alsógalla városrészben. A vendéglő egy Fellner Jakab tervezte épületben található, amely az 1700-as években lóváltó állomásként működött Budapest és Bécs között, de már ekkor volt vendégfogadó funkciója is. A jelenlegi tulajdonos, H. Nagy Rolland családja a rendszerváltás környékén vásárolta meg a helyet, ahol előtte egy nem túl jól szituált kocsma működött. A Vadvirág találó név, hiszen a hely nekik köszönhetően az elmúlt több mint 35 évben folyamatosan virágzott, fejlődött.
Rolland az egész gyerekkorát a vendéglőben töltötte, majd a húszas éveiben munkájának köszönhetően rengeteget utazott, sokféle ételt kóstolt, konyhát megismert. Külföldön szerzett tapasztalatait a családi vállalkozásban szerette volna kamatoztatni, ezért döntött úgy, hogy szüleitől átveszi a Vadvirágot, amit most már több mint három éve ő vezet.
„Egyedül azért kemény dolog egy éttermet vezetni, de belevágtam. Az elején nehéz volt, kevesen voltunk, de folyamatosan fejlődtünk, és most már közel 20 fő dolgozik az étteremben és a panzióban” – meséli nekünk Rolland, aki hogyha ideje engedni, akkor hétvégente beáll a konyhába, segít a tálalásban, ellenőrzi az ételeket, mert számára az étel minősége az elsődleges. A jó ételek mellé pedig szeretné a lehető legjobb vendégélményt nyújtani, ezért rendszeresen beszédbe elegyedik a vendégekkel.
„Az ételek kitalálása egy közös munka a csapattal. Mindig próbálunk valami újat mutatni, ami a vendégek számára is szerethető. Nálam a középpontban az ételek vannak. Szeretnék minél jobb minőségben ételeket adni a vendégeknek” – magyarázza a vendéglő tulajdonosa.
Klasszik ételek a Vadvirág Étterem étlapján
A Vadvirágban egy hagyományos stílusú vendéglőhöz méltóan klasszikus ételeket találunk az étlapon, van például húsleves, gombapaprikás, sertés cordon bleu, malaccsülök, de házi sült kolbász és Gundel-palacsinta is. Ahogy Rolland mondta, „a régi, hagyományos ételek, nagyon jól el vannak készítve”. A klasszikus vonal mellett azonban nagyon sok olyan törzsvendégük van, akik csak a heti étlap miatt jönnek, mert akkor tudnak valami újat kóstolni. Hétről hétre lenyűgözik őket az ételeikkel és a kedves kiszolgálással. Nem titok, minket is sikerült.
Csülkös-kolbászos burgonyaleves
Bevallom, nem vagyok nagy csülökkedvelő, de szeretek hazardírozni, ha ételről van szó. Azt gondoltam, ha egy vendéglőben el tudnak nekem úgy készíteni egy csülkös-kolbászos krumplilevest, hogy még a csülök is ízlik benne, akkor engem sikerült meggyőzniük. Így lett! A csülök annyira puhára főtt, hogy szinte szétolvadt a számban. A levesbe pedig olyan füstölt kolbász volt szeletelve, amihez hasonlót még csak pár alkalommal ettem életemben, pedig kaptam már néhányat disznóvágás után. Az egész étel egy ízrobbanás volt, amit lehetett fokozni.
Házi sült kolbász almás mustárral
A mennyei leves után nem volt kérdéses, hogy sült kolbásszal folytatom a sort. Ebben az ételben a kolbász nem volt annyira füstölve, mint a levesben, illetve kicsit vastagabbra is volt hagyva, ahogy azt kell. Mint megtudtam, mindkét kolbásznak az a titka, hogy házilag készítik a Vadvirágban.
Egy biztos, hentesnél ennyire jót még nem ettem, a fűszeres kolbászhoz nagyon passzolt az almás mustár, és az egészet igazából megkoronázták a házi, kovászos kenyérszeletek. Azt hiszem, az elég bizonyíték a minőségre, hogy ezen a ponton még a vegetáriánus fotósunk, Timi is feladta a vegaságát, hogy a sült kolbászt megkóstolhassa.
Harcsapaprikás túrós csuszával
És ha már bűnöztünk a sült kolbásszal, akkor jöhetett a pirított szalonna, némi túrós csusza és harcsapaprikás kíséretében. A harcsapaprikás annyiban különbözött azoktól a verzióktól, amiket eddig kóstoltam, hogy sokkal paprikásabb volt. A hal nem volt intenzív ízű, viszont nagyon jól passzolt hozzá a házi tésztából készült túrós csúsza.
Mesés desszertek a Vadvirág Étteremben
Állításom szerint egy jó étterem a minőségi kiszolgáláson kívül még két dologról ismerhető fel. Az egyik, hogy hogyan sütik a steaket, ha megtalálható az étlapon. A másik, hogy milyen a desszert, ami az egész ebédünket zárja (a szerk.: tapasztalatom szerint vannak éttermek, ahol nem tudnak annyira finom desszertet készíteni, hiába jók a főételek). Mi utóbbit teszteltük le a Vadvirág Étteremben: túrógombócot és somlói galuskát kóstoltunk.
A Vadvirágban a túrógombóc tejfölhabbal és pisztáciás morzsával készül. A gombóc vajpuha, légies. Ahogy a villámat belenyomtam, pont olyan állagú volt, amilyennek lennie kell, és persze ahogy szeretem. Ízében nagyon jól harmonizált a kicsit édeskés tejfölhabbal és a pisztáciával.
A somlói galuska is elképesztően jó, egy kicsit újrahangolt verzióban volt tálalva. A piskóták gombócszerűen kerültek a tányérra, egy intenzív csokis öntetben fürdőzve. Ízében jól el lett találva. Az ebéd végére természetesen sem ebből, sem a túrógombócból nem maradt egy kanállal sem.
A Vadvirágban nyáron grillesteket, boresteket és más tematikus rendezvényeket is tartanak, de lehet náluk foglalni helyszínt lagzira és más családi rendezvényre is. A vendéglő mellett ugyanis egy nagyobb rendezvényhelyiséget és panziót is üzemeltetnek. Egy biztos, akkor mindenképp érdemes hozzájuk betérni egy ebédre, ha az M1-es autópályán kocsikáztok Budapest és Komárom között, vagy ha célirányosan egy olyan magyaros vendéglőben ennétek, ahol a hagyományos ételek minőségiek, a vendéglátás pedig kifogástalan.
Vadvirág Étterem és Panzió
Cím: 2800 Tatabánya, Táncsics Mihály út 36.
Ha tetszett a Vadvirág Étteremről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk.