Hirdetés

Extra pizza és gyönyörű panoráma Tatán - teszteltük a Zsigmond Teraszt

Hirdetés

Extra pizza és gyönyörű panoráma Tatán - teszteltük a Zsigmond Teraszt

Hirdetés
A Tatai vár pincéjében évtizedekkel ezelőttig csülökillat és cigifüst terjengett, a kultikus hely azonban több mint 20 éve bezárt. Mielőtt azonban az enyészeté lett volna, lecsapott rá néhány lelkes, vállalkozó kedvű srác, és azóta már vékony tésztás pizzák is sülnek a föld alatt.
Hirdetés

Egy igazi pizzéria gondolata pár évvel ezelőtt kezdett kibontakozni, idén nyáron, egy évvel az első pizzák felszolgálása után pedig a hely már egyre több törzsvendéggel büszkélkedik. Sok hellyel ellentétben a Zsigmond Terasz nem egy régóta dédelgetett álomból, sokkal inkább spontán született – és utólag vált nagy szerelemmé.

A laza, fiatalos terasz elhelyezkedése eleve vonzó: a bástyáról rálátunk az egész tóra, ha pedig meguntuk a víz látványát, a vár felé is fordulhatunk. 

Nápolyi pizza tatai stílusban

„A pizzázó ötlete egy baráti összejövetelen alakult ki. A környék összes létező szalámis pizzáját megrendeltük, és kiderült számunkra, hogy nem lehet igazán minőségi pizzához jutni. Ezután már nem volt kérdés, hogy a jó pizza bizony piaci résnek számít Tatán.” – fejti ki Petróczy Balázs, a vállalkozás egyik tulajdonosa.

A továbbiakban a sors is egyengette a Zsigmond Terasz útját, Balázs ugyanis összefutott egy régi ismerősével, Kiss Gáborral. Gabi Angliában egy olasz étteremláncnál volt menedzser, ahol a vége felé már nagyjából 100 étterem vezetésében vett részt.

Zsigmond terasz
A három tulajdonos, Lengyel Miklós, Petróczy Balázs és Kiss Gábor

“Miután 2016-ban hazaköltöztem, egy wellness szálloda vezetőségében kaptam munkalehetőséget. Egy ideig gyűrtem, de besokalltam, és hirtelen ötlettől vezérelve a korábbi munkám után szabadon pizzaszakácsnak álltam, előtte nem sokat mozogtam konyhán. Több budapesti helyen dolgoztam, és Olaszországban is jártam, hogy megtanuljam a lassú kelesztésű pizzatészta minden trükkjét. Sorsszerű volt, hogy sok év után éppen ebben az időszakban találkoztam össze Balázzsal.” – meséli Gabi, a vállalkozás másik tulajdonosa és üzletvezetője.

A két jóbarát eldöntötte, közösen állnak neki a feladatnak, hogy Tatán is legyen olyan vendéglátóhely, ahol igazán jó pizzát lehet kapni. Mivel a megálmodott épület még építés alatt áll, ezért elkezdtek helyeket nézegetni, ahol nekiállhatnak a kísérletezgetésnek, a leendő Pizza-Lab pizzái tökéletesítésének. 

Zsigmond terasz
Rendelésfelvétel a pultnál! 🙂 A bástya tetején gyönyörű a gyep, evés után lehet relaxálni egy picit valamelyik kényelmes napozószékben. (Fotó: Puskás Martina)

Pazar panoráma az Öreg-tó partján

Így találták meg a Zsigmond Terasz és Pincét, a tökéletes helyszínt. A Zsigmond Terasz a Tatai Öreg-tó partján, a vár tövében található, panorámája országos szinten is egyedülálló.

„A Zsigmond Terasz egy nagyon hangulatos, laza vendéglátóhely volt, viszont egy dolog nagyon hiányzott a teljes élményhez, az pedig a mesés helyhez illő minőségi ételkínálat. Ezért nagyon megörültem a lehetőségnek, amikor Balázs és Gabi megkeresett a pizza ötletével.” – meséli Lengyel Miklós, a vállalkozás harmadik tulajdonosa. 

Ez a pizzázó egyfajta tesztüzemnek készült, mielőtt megnyitják éttermüket (további infók hamarosan), de már a nyitás évében elsöprő sikert arattak a környéken. “Rendes” szakács híján Gabi ugrott be a konyhára, és azóta ki se lehet onnan robbantani. Amikor viszont éppen kezdett bejáratódni az új formáció, jött a Covid.

“Bár eleinte abszolút a házhoz szállítás ellen voltunk, be kellett látnunk, hogy ez az egyetlen lehetőség a fennmaradásra. Az emberek szerencsére már megszerették a pizzánkat, amit az első hónapban ingyen osztogattunk, gyűjtöttük a visszajelzéseket. Az egész csapatot megtartottuk ebben a nehéz időszakban, és amint lehetett, újra kinyitottunk.” 

Zsigmond terasz
Látjátok a fehér napernyőket? Evés után jól tud esni egy kis séta a tó körül. (Fotó: Puskás Martina)

Élet a Zsigmond Teraszon

A konyha a bástya alatti pincében található, itt elektromos sütőkben sülnek a pizzák. Lent ülőhelyek is vannak, ha kint épp nem ragyogó az idő, le lehet húzódni a fedett, hűs helyiségbe. Fent a bástyán az asztalokon túl egy kis faház áll, házi szörpökkel, sörrel, fröccsel kínálva a fáradt turistákat, kerékpárosokat.

A turisták pedig jönnek bőven: a pizzát tulajdonképpen mindenki szereti. Vagy megszereti. 😛 

“Egyszer egy vendég rendelt egy csípős kolbászos pizzát. A mi mottónk, hogy nápolyi pizzát készítünk tatai stílusban. A kolbászos pizzánkra Nduja Calabrese kerül, nem hagyományos kolbászkarikák, inkább csak kolbászmorzsaként, rusztikusan. Ez nem igazán tetszett a vendégnek, közölte, hogy nem erre számított, úgyhogy Gabi kiment, és visszaadta a pizza árát. Csak annyit kért, hogy azért kóstolja meg. A vendég az első falat után elnézést kért, kijelentette, hogy “ön nyert”, és az asztalon hagyta a pizza árát.” 

Ritkaság, hogy egy igazán kritikus vendéget ilyen könnyen meggyőz az étel, úgyhogy ezután a sztori után extrán felcsigázva vártam a kóstolást. Martina, aki a csodás fotókat készítette, ebben is a segítségemre volt. 🙂 

Evés közben ezt a panorámát láttuk. (Fotó: Puskás Martina)

A Zsigmond Terasz extravagáns pizzái

A kis faház oldalán található étlapon mindössze 7-féle pizza, míg a pultnál 1 aktuális ajánlat szerepel. Az elsőre akár szűkösnek is érezhető kínálatban viszont mindenki talál kedvére valót.

A pizzák olasz liszttel készülnek, a feltétek viszont nem kizárólag a mediterrán országból érkeznek. Hazai kézműves termelőket támogatnak, és folyamatosan keresik az új beszállítókat. (Igen, ez egy felhívás keringőre! :D) 

Az alap margherita pizza természetesen kihagyhatatlan, ha pizzatesztről van szó, de az anekdotából ismert csípős kolbászosat sem mellőztem. A gombás pizza mellé egy szalámis is érkezett, illetve az adott ajánlat tatai mangalicás pizzáját is kóstoltuk. Hát, nem maradtunk éhesek, és vacsira is jutott belőle! 

A pizzák a már említett lassú kelesztéssel készülnek, ez minimum 48 órát jelent – van, hogy ennél tovább, akár 96 óráig is lazul a szerkezet. Ezáltal tényleg szürreálisan könnyed tésztát kapunk, ami már-már diétásnak is mondható, olyan levegős. 🙂 Gabi a kisgyermekeiként óvja és vigyázza a kovászokat a bástya pincéjében. A feltétek pedig felteszik az i-re a pontot.

Margherita pizza (2000 Ft)

A paradicsomszószos alapra a mozzarella mellé nem parmigiano, hanem egy magyar termelőtől származó, 18 hónapos érlelésű kemény sajt került. Ettől kapott egy plusz ízt a pizza, meg se fordult a fejünkben a kecsapozás! Bőven kerül rá friss bazsalikomlevél és egy leheletnyi olívaolaj. 

Zsigmond terasz
Tökéletesre pirult szélek, amit vétek kidobni! (Fotó: Puskás Martina)

Csípős kolbászos pizza (2400 Ft)

Alapvetően nem vagyok kolbászos pizza fan, de a mascarponés sütőtökkrém, mint alapszósz igencsak megmozgatta a fantáziám. A Nduja mellé egy szintén pikáns taleggio sajt és aszalt paradicsom jutott, a kötelező mozzarella-bazsalikom duón túl. A kis kolbászdarabkák becsapósak! Olyan ízbombát hordoznak minden falatban, hogy kicsordult a könnyem. Egyrészt a gyönyörtől, másrészt, mert tényleg elég csípős! 

Gombás pizza (2400 Ft)

Ha eddig a paradicsomos és a tejfölös pizzaalapot ismertétek, akkor most azonnal ruccanjatok le Tatára, és kóstoljátok meg a szarvasgombás csiperkekrémre épített művet! Alap, hogy a gombás pizzán gomba van, a Zsigmond Terasz változatára viszont a mozzarellán kívül pecorino sajt, és balzsamecetes gyöngyhagyma is került. Igen, ez pont annyira tuti így együtt, ahogy hangzik! 

Zsigmond terasz
Gyorsan fogy a spéci gombás pizza! (Fotó: Puskás Martina)

Tatai mangalicás pizza (2700 Ft)

Az ízig-vérig tatai feltétekkel ellátott pizza egyfajta húsimádó darab a többi közt, így nem ez volt az első, amire rámozdultam. Mire odajutottam, hogy na jóóó, talán majd csak egy vékony szeletet, annyira tele voltam a többi pizzával, hogy MAJDNEM kimaradt. Kár lett volna, ugyanis hiába a hústornyok, a madársali könnyít a zsíros-sós témán. Amitől pedig igazán üde lesz, az a natúr sajt: csak a végén tépkedik a pizzára, nincs beleolvadva. 

Zsigmond terasz_
Nem is annyira malacos a madársalátával és sajttal! (Fotó: Puskás Martina)

Nápolyi szalámis pizza (2400 Ft)

A legkevésbé extrának a szalámis pizzát jelölném, minőségben ez is top, de extrát nem hozott. Ha viszont valaki nem rajong a formabontó dolgokért, és szereti a jól bevált utakat járni, akkor nem fog csalódni. 

Élménypizzázás kirándulás előtt vagy után

Tata szuper kirándulóhely, távol és mégis közel a fővároshoz, ahova érdemes felkerekedni, nem kizárólag hétvégén. A Zsigmond Terasz a hét minden napján tárt kapukkal várja a vendégeket! Érdemes rápillantani a Facebook-oldalukra, ugyanis nem egy koncertnek és más programnak is otthont adnak. 

A hely vendéglátása és pizzái a világon szinte bárhol megállnák a helyüket, ne hagyjátok ki az élményt, ha a környéken jártok! Legyen szó romantikus randiról, baráti kiruccanásról vagy családi sétáról, senki nem marad se éhes, se szomjas. A hideg ital mellé pedig kérjetek egy pizzát, hogy a békés, természetközeli hangulat egy kis mediterrán életérzéssel párosuljon.

Zsigmond terasz
A Tata felirat előtt fotózkodni ÉR! (Fotó: Puskás Martina)

2890 Tata, Eszterházy sétány (Tatai vár)

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?