Gasztro

Ittazigaziálommeló:jelentkezzteishivatásostiramisukóstolónak!

Októberben Treviso, a tiramisu (egyik vélt) szülőhelye ad otthont a 2025-ös Tiramisu Világkupának, ahol Olaszország leghíresebb desszertjének rengeteg változata versenyez majd a koronáért. A sok-sok tiramisuhoz pedig sok-sok bíró is kell.

A szervezők jelenleg 100 olyan tiramisurajongót keresnek a versenyre, akik hajlandóak hivatalos bírák lenni, és egy nap alatt rengeteg tiramisut befalni. A zsűri feladatai közé tartozik majd az egyes ínyenc kreációk kóstolása és értékelése. A Tiramisu Világkupa október 10–12. között kerül megrendezésre, és a desszert szerelmeseinek lehetőséget kínál arra, hogy megvalósítsák legédesebb álmukat. Most bárki jelentkezhet hivatalos tiramisukóstolónak, akár te is! Az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy semmilyen fizetség nem jár érte, viszont neked sem kell fizetni a rengeteg tiramisuért, amit magadba tömsz!

gesztenyes-tiramisu-egyedi
Gesztenyés tiramisu (Fotó: Street Kitchen)

Csak egyetlen napig lehet jelentkezni

Az állás így is nagyon népszerű, annyira, hogy idén már csak egyetlen napra korlátozták a jeletkezést! Kizárólag szeptember 13-án, egy kifejezetten nehéz kvíz kitöltése után lehet jelentkezni a zsűribe. A Tiramisu Világkupa válogató fordulóinak bíráit egy 15 kérdéses teszt alapján választják ki, ami a verseny szabályainak ismeretét méri fel. Még nincs késő bemagolni a legfontosabb részeket! :D Maga a munka összetett, és nem csak a világ legjobb tiramisujainak élvezete a feladat. A kóstolóknak ellenőrizniük kell, hogy az összetevők megfelelnek-e az előírásoknak, és hogy a hagyományos recept tökéletes egyensúlyban marad-e. Jó hír viszont, hogy a jelentkezőknek nem feltétlenül kell gasztronómiai szakértőknek lenniük! A kóstoláshoz két recept közül választhatnak: az eredeti, meghatározott recept alapján készülő tiramisu, amelynek az alapanyagait nem lehet megváltoztatni, valamint a kreatív verzió, amelyhez az eredeti recepten felül legfeljebb három további alapanyagot lehet használni.

cukormentes-tiramisu-hazi-babapiskotaval-0121-lilla-2-egyedi-1920x1280
Cukormentes tiramisu (Fotó: Street Kitchen)

Ugyanezen két kategória közül választhatnak egyébként a tiramisukészítők is a Tiramisu Világkupán, ez a mezőny szintén nyitott. Tehát ha te inkább a tiramisukészítő képességedet szeretnéd megcsillogtatni, és nem vagy profi séf, akkor is jelentkezhetsz a világkupára. Részleteket ezen az oldalon olvashatsz.

Egy kis tiramisutörténet

A tiramisu története azért érdekes, mert tulajdonképpen nincs is neki. A tiramisu ugyanis egy mesterségesen megalkotott desszert, amit a 20. században találtak ki, és csak az 1980-as években lett népszerű. Nyomtatásban 1983-ban jelent meg először a recept. Az elmúlt alig negyven év alatt gyakorlatilag az egész világ megismerte, és ma a leghíresebb olasz édességnek számít. Sőt, Európában az egyik legismertebb olasz szónak!

Ha tetszett az Itt az igazi állommeló: jelentkezz tiramisukóstolónak! cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák