Hirdetés
Bespájzolva

Legfurább streetfoodok és ételek a világ minden tájáról

Hirdetés

Legfurább streetfoodok és ételek a világ minden tájáról

Hirdetés
Jó néhányszor hallgattam végig, ahogy egy külföldi a magyar konyha bizarrságát ecsetelgeti. Undorra biggyedt grimasszal vágta az arcomba egyszer egy ilyen delikvens: mi magyarok hogy vagyunk képesek megenni a zúzát, pacalt, egyáltalán a belsőségeket? A kérdésen elgondolkodtam, vajon tényleg ennyire furcsa lenne a hazai konyha? Körbenéztem tehát a nemzetek utcáján, hogy mégis mit kínálnak. Megdöbbentő nyalánkságokra bukkantam. A sült tücskök és hernyók már csak a mogyorók azon a habon a tortáról... Gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy a legtöbb furcsaság az ázsiai országokban őshonos, így velük kezdem a sort.
Hirdetés

Balut

Ez a finomság Ázsia több országában is megtalálható, de a Fülöp-szigeteken a legelterjedtebb, igazi streetfood, imádják a helyiek. Gyakorlatilag „héjában főtt” kacsaembrió. MICSODA?? Nem elírás, tényleg az. A tojásokat néhány hétig hagyják fejlődni, majd ezeket megfőzik és már fogyasztható is. Az utcai árusok forró homokban tárolják, amivel frissen és melegen tudják tartani a tálalásig. A fogyasztása is külön rituálé. A tojás szélesebb felét párszor megkoccintják, hogy léket verjenek belé. Először kiszürcsölik a folyadékot, majd a második kanyarban jöhet a többi. Nos, ez nem a megszokott fehérje-sárgája páros. Mindenesetre buggyantott tojásnak ne ilyet vásároljunk.

Forrás: Pinterest

Tong zi dan

Még e kis szösszenet erejéig maradunk a tojásnál, de most Kínába kalandozunk el. Nem, nem a száznapos tojásról beszélek, sokkal durvább… Szűz fiúk vizeletében főtt tojás. Dongyangban minden kora tavasszal begyűjtik (OMG) a tíz év alatti kisfiúk vizeletét, amiben egy nagy adag tojást megfőznek. Azért az nagyon elgondolkodtató, hogyan találnak fel ilyesmit, nem? A helyiek mégis vallják, hogy jótékony hatással bír szervezetükre: pozitívan befolyásolja a vérkeringést, lázcsökkentő, növeli a test energiaszintjét (bár, ez utóbbit minden tojás tudja). Én inkább maradok snassz sós víznél.

Forrás: Pinterest

Madárfészek leves

Ugyan nem streetfood a soron következő, de nem hagyhattam ki a lajstromból. A kínai sarlós fecske nyálából fészket készít, amit a távol keleten levesbetétként fogyasztanak, amit egyébként egy több száz éves recept alapján készítenek. Nem mindennapi étel, de még ünnepinek is igen ritka, mivel az ára nagyon borsos. A fehér változat körülbelül félmillió, míg a vörös verzió megközelítőleg kétmillió magyar pénzbe kerül.

Forrás: Pinterest

Szárított gyík

Még mindig Ázsia és még mindig levesbetét. Ezt a csemegét először kilapítják, majd pálcikára szúrják, így árulják. Leginkább tényleg levesekkel/-ben/ mellé eszik.

Forrás: Pinterest

Sannakji

Picit távolodva Kínától, most Korea a soros. Köztudott, hogy e tájakon nem vetik meg a nyers tengeri falatokat. Hát, ez a kaja annyira nyers, hogy még él. Akár paleonak is mondhatnám, merthogy ez nem más mint élő polip.

A tűz feltalálása előtt minden bizonnyal nyersen nyammoghatták el, azzal az apró különbséggel, hogy egy bunkóval azért agyoncsapták. Az élő polip egyben történő befalása rendkívül veszélyes. Tapadókorongjaival megkapaszkodhat a nyelőcsövünkben. Nem kifejezetten ajánlom.

Forrás: Pinterest

Pondegi

Szintén koreai cukiság ez. A selyemlepke bábját kisütik olajban, ami aztán egy igazi ínyenc utcai kaja lesz.

Forrás: Pinterest

Ttong Ppang

És az egyetlen édesség a sorban. Szószerinti fordításban kakikenyeret jelent. Az elnevezés roppant egyszerű: a sütemény formája kutyaürülékre enged asszociálni, akkor mért ne lehetne erről elnevezni?! Egyébként ez egy péksütemény-szerűség, amit azukibabból készült krémmel töltenek meg. Édes és a neve ellenére, talán az egyetlen ehető a felsorolásban.

Ikizukuri

Ha már szóba kerültek a nyers falatok, említést kell tenni Japánról is. Az előbbieken végigöklendezve nyilván nem a sushira gondolok. Lényegében ez egy nyers hal, amit úgy filéznek ki, hogy életben marad. Végül is minek az a sok rizs meg alga?!

Forrás: Pinterest

Paniki

Kicsit messzebb, Indonéziában is találunk furcsaságokat. A paniki egyfajta denevérleves. Batman gyümölcsevő bratyóit először megperzselik, hogy eltávolítsák a szőrszálakat, majd egy kis darabolás után friss kókusztejben, zöldségekkel és fűszerekkel készre főzik. Jó étvágyat!

Forrás: Pinterest

Kopi Luwak kávé

Indonéziánál maradva rövid kitérő egy kávéra. A különleges fekete férjezett neve civet coffee. Ez ma a legritkább, ezáltal a legdrágább kávé. Elkészítéséhez egy indonéz cibetmacskaféle szükséges. A közönséges pálmasodró megeszi a kávébabot, majd amikor az ő kis szervezete túladott rajta, az őshonosok kimazsolázzák ürülékéből a kész kávészemeket. Erre azért van szükség, mert a cicus savai képesek lebontani azokat a savakat, amelyeket a nyers kávébab tartalmaz, és amelyeket az emberi gyomor képtelen lenne feldolgozni. Egyébként különösen finom kávé.

Forrás: Pinterest

Sült pók

Kambodzsában igen népszerű étek, streetfood. Az olajban kisütött tarantulát sokan szeretik és eszik is. Íze állítólag elég jellegtelen, talán a rákhúsra, csirkehúsra emlékeztet, ezért bátran lehet fűszerezni, amit az afrikai nép finomkodás nélkül meg is tesz. Fokhagyma előnyben. Ja, fehérjében gazdag eledel.

Forrás: Pinterest

Hakarl

Az izlandi remekmű ide bűzlik. Az átható ammóniától szagló hakarl az izlandiak érlelt sonkája, azzal a különbséggel, hogy ez inkább rothasztott, mint finom bükkfával füstölt csemege. Tulajdonképpen kizsigerelt cápahúsról beszélek, melyet 6-12 hétre elásnak a földbe, majd fellógatva tovább érlelnek. Ránézésre inkább tűnik tokaszalonnának, mint halnak. Igen közel áll a svédek legendás büdös halához, a surströmminghez.

Forrás: Pinterest

Akutaq, vagyis eszkimó jégkrém

Nos, ez egy igazi vadhajtása az eddig általam ismert fagyi recepteknek. Akár az alaszkai nép semifreddoja is lehetne, de nem az. Kezdjük ott, hogy se tojást, se tejet vagy annak származékát nem tartalmazza, egyéb allergéneket, hányásos reakciót kiváltó alapanyagokat viszont igen. A hozzávalók közt szerepel frissen esett hó, de fókaolaj, rénszarvaszsír, halrészek és még szeder és vörösáfonya is. Mindezt elegyítjük, fagyasztjuk és ehetjük is! Nyami!

https://hu.pinterest.com/pin/257197828695517944/

Escamoles

Végül, de nem utolsó sorban egy mexikói csipegetni való. A hangzása nagyon hasonlít az avokádókrém spanyol nevéhez, azonban semmi köze nincs hozzá. Nem is kertelek, ez a fekete Liometopum óriáshangya tojása. Sokak szerint felér a kaviár által nyújtott élvezetekhez, de egyelőre kisebbségben vannak az így vélekedők.

Forrás: Pinterest

Ebből a kis kalandozásból azért kiderül, hogy nem a magyar a konyha ontja magából a legfurább kajákat, bár ez is ízlés, de leginkább kultúra kérdése. Büszke vagyok a magyar konyhára, szeretem minden bizarrságával együtt, mert ide születtem. Megpróbáltam kilépni a hozott normáim mögül, az egyéni komfortzónámból és arra jutottam, hogy semmivel sem bizarrabbak a felsorolt ételek a magyar konyhánál. Gondoljunk csak bele: feldarabolunk egy disznót, kibelezzük, ledaráljuk a húsát, majd a kimosott bélbe visszatöltjük azt. Kannibalizmus a köbön, de még így is inkább a haragos gyulai, mint az életéért kapaszkodó polip.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások