Az Őrség az ország egyik legszebb része – direkt írom, hogy az egyik, hiszen tudom, hogy mindenkinek más a kedvence. Mi már évek óta minden évben szakítunk időt egy kis őrségi elvonulásra is. A fantasztikus nyugalom és lenyűgöző táj mellé még mindig nem kapcsolódik sok látogatható étterem, a régió fel sem tudja venni a versenyt például a Balatonnal. Persze ez nem is cél, hiszen az Őrség egy egészen más jellegű élményt nyújt. De egyre többen veszik itt is komolyan a vendéglátást, és nagy élményekben lehet részünk. Az itt felsorolt éttermek mellett nagyon ajánlom a szombati termelői piacot is, ahol a környék legjobb sajtjait és húsáruit találjátok, amiből remek reggeli rittyenthető.
Abbázia Country Club – Nemesnép
A szlovén határ mellett húzódó viszonylag nagy apartmanhotel nagy meglepetést tartogat az arra járóknak. Már az is nagy szó, hogy télen-nyáron ugyanúgy nyitva vannak, és maximálisan kutyabarátok. Nemcsak az étterembe lehet bevinni a kutyát, de még egy külön kutyastrandot is kialakítottak, persze ezt február elején nem használtuk.
A konyhájuk is teljesen rendben van. Először is friss és kiadós napi menüt kínálnak minden hétköznap, ami a régióban ritkaságszámba megy. De mi teljesen meg voltunk elégedve a vasárnapi büféebéddel is. Az ilyen büféebédeknek szerintem a halála a hatalmas választék, ennyi kaját egyszerűen nem lehet firssen készíteni. Itt viszont csak 2-féle leves és 5-6 főétel volt az asztalon, mind friss és remek. Bár többségében hagyományos magyaros ételek (pörkölt, rántott hús, vadas), de gondoltak a vegákra is egy rakott burgonya erejéig, így nem maradtak éhen ők sem. A büféebéd felnőtteknek 3500, gyerekeknek 2500 Ft-ba kerül.
A területen lovakat is tartanak, és lovagolni is lehet.
Meztéllábas – Szentgyörgyvölgy (Ez is az Őrség)
Nemcsak az Őrség, hanem szerintem az ország egyik legkülönlegesebb helye a Meztéllábas, ami nem is étterem, hanem családi vendégasztal, és mint ilyen, csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Ide ne menjen, aki széles étlapról szeret válogatni, itt ugyanis azt kapja, amit Kati, a tulajdonos aznap főz. Tájjellegű házias ételeket, sok-sok odafigyeléssel, beszélgetéssel, törődéssel – éppen úgy, mintha vendégségbe érkeztünk volna. Garantáltan visszajárós hely.
Őrszem Fogadó – Szalafő
Megbízható és kiadós magyar konyha a megszokott, klasszikus éttermi fogásokkal, melyek között néhány tájjellegű étel is található. Nagyon ajánlom például az őrségi dödöllét, a vargányalevest, és nagyon büszkék a tökmagos pogácsájukra, valamint a házi túróból készült túrógombócukra is. Egész évben, a hét minden napján nyitva vannak, amiért nagy elismerés illeti őket.
Őrségi Ízek Portája – Szalafő
Nekem nagy kedvencem ez a falusi vendégasztalként működő hely, bár a nyitvatartásuk kissé korlátozott, mivel családi vállalkozásról van szó, ahol a család tagjai maguk főznek. A téli időszakban csak bejelentkezés esetén tartanak nyitva 10 főtől, de nyáron is be kell jelentkezni, mert gyorsan telnek a helyek. Természetesen kihagyhatatlan náluk a házi dödölle és a házi rétes is.
Pajta, Őriszentpéter
Farkas Richárd fantasztikus konyhája az Őrség szívében, a Pajta már-már fogalom. Nagyon sokat tett azért, hogy a környék egy egész éves hely legyen, ahová télen is érkeznek látogatók. A Pajta a fine dining vonalat képviseli, ide nem érdemes sietve, nagyon éhesen beesni, hiszen itt alaposan ki kell élvezni az ízeket. Aki nem szeretné a 12 fogásos degusztációs menüt végigenni, az érkezzen ebédre, akkor az étlapról is lehet rendelni. Az árak nem alacsonyak, a főételek többsége 6000 Ft felett van, de lehet kérni 3 fogásos menüt is 9500 Ft-ért.
A legnagyobb élményt azonban mégis az esti menü jelenti, ami több órán keresztül vezet végig minket az Őrség ízein és ösvényein. A 12 állomásos menü 24 500 Ft, itt csak felnőtteket fogadnak, de gyerekekkel nem is ajánlanám. Nemcsak az étel, maga az épület is fantasztikus, a kert pedig a nyugalom szigete.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!