Street Kitchen Guide

A78évesIrénkenénisütialángostaMosonmagyaróváronstrandolóknak

A mosonmagyaróvári termálfürdő területén télen-nyáron sorban állnak a köntöst és strandpapucsot viselő vendégek a roppanós, mégis puha sajtos-tejfölösért.

A strandos lángos valóságos fogalom, ami szorosan hozzátartozik a nyári életérzéshez. A szerencsésebb helyeken pedig a tavaszi, őszi és téli mindennapokhoz is! A mosonmagyaróvári Flexum termálfürdő kertjében állomásozó Viva La Lángos bódéjában egész évben sülnek a roppanós lángosok Irénke néni és a csapat jóvoltából.

Vattacukorról pártoltak át a lángossütésre

Pozsgai Gergő és két jó barátja úgy ismerik a fürdő területét, mint a tenyerüket: előbb versenyúszóként jártak ide edzésekre, később pedig vattacukrot árultak a vendégeknek. Titkon azonban valami nagyobb „bizniszről” álmodoztak. Így kezdtek el szemezni a strandfürdő egykori jegypénztárának régóta üresen árválkodó épületével, ahol most a Viva La Lángos csapata sürög-forog a konyhán.  

Viva La Lángos
Irénke néni és az egyik tulajdonos, Gergő (Fotó: Zele Timi)

A fiúk 2021-ben megkeresték a lángosozó ötletével a fürdő vezetőségét, és miután megkapták az áment, bele is vágtak az átalakításba. Még javában zajlottak a munkálatok, amikor már azon agyaltak, ki lesz a lángosozó arca, aki elkészíti a finomságot a vásárlóknak. Végül, ahogy Gergő fogalmaz, szó szerint bevonzották az első munkavállalójukat. „Pont azon gondolkodtunk, mekkora szerencse lenne, ha találnánk valakit, akinek már a kezében van minden munkafolyamat a gyúrástól a sütésig, amikor megszólított egy erre járó hölgy. Kiderült, hogy van egy nyugdíjas barátnője, aki tíz éven át dolgozott egy lángossütőben, de megszűnt a munkahelye. Így gyorsan össze is állt a kép.”

Hagyományos ízekben utazik a Viva La Lángos

Az Irénke nénivel kiegészült csapat a tesztelési időszakban ingyen adta a fürdőzőknek a kézzel gyúrt lángosokat, és a visszajelzések alapján alakították a tésztát. Végül egy budapesti séf tanácsai mentén dolgozták ki azt a receptet, amivel a mai napig dolgoznak és ami nagy mennyiségben is változatlan minőségben állítható elő. A belül puha, kívül roppanós lángos tésztája tejet tartalmaz, de Gergő szerint a titka nem az összetevőkben, hanem a rá fordított időben rejlik. A begyúrt tésztát legalább 12-24 órán át pihentetik, a lassú kelesztésnek köszönhetően pedig a végeredmény könnyű és levegős lesz. A vendégek télen-nyáron, hóban és esőben egyaránt lelkesen jönnek lángosozni, a tavalyi évben nem kevesebb mint 46 ezer (!) darab lángos fogyott a Viva La Lángos standjánál.

Viva La Lángos lángossütő
(Fotó: Zele Timi)

A kínálat a klasszikusokra épít, a legextrább elemek, amik a Viva La Lángos tésztakorongjain landolhatnak, a ketchup és a majonéz. Ezeket is inkább a külföldről érkezők kérik, a magyar vásárlók többsége marad a fokhagyma-tejföl-sajt szentháromságnál. Mi is így tettünk Timivel, a fotósunkkal – és bár az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, kabátban is nagyon élveztük a frissen sült lángosokat. 🙂 A tészta kívülről finoman roppan, belülről puha és buborékos, nem tocsog az olajban és a feltétek minőségére sem lehet panasz.

Viva La Lángos sajtos-tejfölös lángos
(Fotó: Zele Timi)

Irénke néni palacsintája kihagyhatatlan

Ha a lángosozás után a desszertgyomor is megkordulna, akkor jöhet a másik strandos klasszikus, a palacsinta! Ami Irénke néni saját családi receptje alapján készül immár 45 éve, most már nem csak az unokák és a dédunokák nagy örömére. Előre szólunk: a fahéjas, nugátkrémes és baracklekváros ízesítésű pallerek tetejét is bőségesen meglocsolják csokiszósszal, úgyhogy a szalvétával nem érdemes spórolni!

Viva La Lángos palacsinta
(Fotó: Zele Timi)

A Viva La Lángos nagy átalakulás előtt áll

A cukorkaszínű, kék-fehér csíkos épületet nem lehet eltéveszteni, de Gergő elárulta, hogy jelenlegi formájában már nem sokáig találkozhatunk a lángosozóval. De nyugi, rossz hírekről szó sincs! Épp ellenkezőleg: a Viva La Lángos bővülés előtt áll, és a tervek szerint hamarosan már nemcsak a szabad ég alatt, hanem egy fűtött teraszon is lehet majd élvezni a lángosaikat. Ráadásul az arra sétálók sem csak csorgatni tudják a nyálukat a lángosillatra, a kibővült egységben ugyanis már az utcafrontról is lehet majd rendelést leadni. 

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Kolbai Károly u. 10.  

Viva La Lángos
Viva La Lángos
9200 Mosonmagyaróvár, Kolbai Károly u. 10.

Ha tetszett a Viva La Lángos tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!