A mexikói tanulmányút még várat magára, de mindig is vonzotta a fűszeres mexikói konyha Bödey Gábort, a Zombies en los Tacos alapítóját. Kőszegen azonban egyetlen helyen sem tudott hódolni szenvedélyének, ezért úgy döntött, ő maga hozza el Mexikó ízeit a nyugati határhoz.
Visszafogott fűszer-fiesta
A nyitás idején, 2021-ben még autentikus receptekkel dolgoztak, ám a tapasztalatok azt mutatták, hogy a vendégek kissé idegenkednek az erős fűszerezéstől. Így az ételeket finomhangolták, visszább vették a friss koriandert és a római köményt, és egyfajta magyarosított mexikói vonalra álltak rá. A chilitagadóknak sem kell félniük, rendeléskor lehet jelezni, mennyire csípősen szeretnénk kérni az ételeket. A „mentes” fogások uborkalekvárral készülnek, a közepes szint a pikáns jalapenóra épít, míg a haladók habaneróval tüzelhetik fel a hangulatot.

Bár maga az étterem meglehetősen kicsi, a kínálatuk igen széles: az italozást kísérő falatoktól az elmaradhatatlan mexikói klasszikusokig terjed a skála. Sőt, több mint 50-féle pizza is sorakozik az étlapon – és naná, hogy itt a kukorica sem tiltólistás!
Albondigas mexikói paradicsomleves
A menzán betűtésztával, a Zombiesban pedig rizzsel és ropogós tortillachipsszel érkezik a paradicsomleves, ami első pillantásra egy másik sulis kedvencet idéz. Nem véletlenül: az albondigas spanyolul húsgombócot jelent.

A paradicsomos lé kellemesen fűszeres, a rizzsel elkeverve pedig egytálételként is tekinthetünk erre a fogásra. Épp ezért csak óvatosan a kanalazással, mert könnyű már az elején jóllakni vele! (1990 Ft)
Csirkemelles chimichanga
A töltött-sült tortilla, más néven chimichanga családi okokból került fel a menüre. Gábor három kisfia óriási Shrek-rajongó, ők szerették volna, ha a mesében gyakran emlegetett étel a valóságban is megelevenedik. Az eredeti mexikói recept szerint a megtöltött tortillát bő olajban kisütik, a Zombies en los Tacos-féle változat azonban eggyel „lightosabb”, olajfürdő helyett serpenyőben pirítják körbe a batyut.

A belevalókkal azonban nem spórolnak: fűszeres csirkével, baconnel és mexikói rizzsel van tele, a feszesre töltött tortillát pedig fokhagymás tejföllel, sült hagymával és olvadt sajttal koronázzák meg. A mellé tálalt salsa és kukoricás-avokádós saláta frissíti az összhatást, de így is extra kiadós ez a kaja, akár ketten is simán benevezhettek rá. (3990 Ft)
Tiguana saláta
A Zombies értelmezésében a sali sem csupán „nyúlkaja” vagy köret! A különféle verziókat corn flakes bundás csirke, rántott sajtgolyó vagy éppen chilis BBQ garnéla teszi teljes értékű főétellé, mi ezek közül az utóbbit kóstoltuk.

A szokásos paradicsom-avokádó-kukorica szentháromság ebben a fogásban is adott, sőt még olívabogyó és szárított paradicsom is csatlakozik a bulihoz. Az adagra itt sem lehet panasz, mégsem ez a fogás lett a kedvencünk, a rákocskák íze lehetett volna intenzívebb. (3690 Ft)
Bélszínes enchilada tekercs
Uno, dos... igen, jól számoltok, a kukoricatekercsek párban járnak! Az enchilada zöldséges-rizses alapja adott, de a húst testre szabhatjuk: csirke, szűzpecsenye, bélszín vagy akár garnéla is kerülhet bele, de vegetáriánus verzió is elérhető, ha bírjátok még szusszal a kukoricázást. :D

Akármelyik mellett is döntötök, a rengeteg olvadt sajtnak hála egy igazán cuccos, szaftos kaját kaptok, amivel élmény lesz megbirkózni. (5790 Ft)
Churros
Fekete öves churrosrajongóként is simán átment nálam a Zombies en los Tacos desszertje. A fahéjas porcukor miatt egy leheletnyit talán kevésbé roppanós, mint a kristálycukorba forgatott verzió. Cserébe viszont nem aprózták el a tésztarudakat (sem). A csokiönteten túl egy gombóc gyömbéres-zöldteás sorbet is érkezik mellé, ami kicsit kilóg ugyan a mártogatós koncepcióból, viszont nagyon finom! 😊 (1990 Ft)

Magyarosan mexikói étterem a Zombies en los Tacos
A sombrerók, vadásztrófeák és színes girlandok kellően megalapozzák a hangulatot az aprócska étteremben. A Zombies en los Tacos kiváló választás azoknak, akik még csak ismerkednek a mexikói konyhával, vagy azért nem ápolnak szorosabb viszonyt az ikonikus fogásokkal, mert tartanak a túlfűszerezett ízektől. Gáborék ügyesen formálták át az autentikus recepteket a hazai ízlésre, de azok sem fognak csalódni, akik rutinos Mexikó-mániások.

A foglalás (főleg hétvégén) erősen ajánlott, mert nemcsak a benti pár asztal, de szezonban a tágas terasz is hamar megtelik. Ahogy a hasatok is, mert az adagokkal tényleg nem viccelnek!
Cím: 9730 Kőszeg, Várkör 8.