Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml langyos tej
- 40 g kristálycukor
- 30 g friss élesztő
- 500 g finomliszt
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 50 g lágy vaj + 20 g a tepsi kikenéséhez
A tetejére
- 3 db alma (180 g/db)
- 10 szem szilva
- 3 ek kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
Almás-szilvás lepény
Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml langyos tej
- 40 g kristálycukor
- 30 g friss élesztő
- 500 g finomliszt
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 50 g lágy vaj + 20 g a tepsi kikenéséhez
A tetejére
- 3 db alma (180 g/db)
- 10 szem szilva
- 3 ek kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
Az almás-szilvás lepény első lépéseként a langyos tejbe szórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd az élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Közben hozzáadjuk a puha vajat is, és szép simára dagasztjuk a tésztánkat kb. 4-5 perc alatt. Egy konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük 40 perc alatt.
Miközben kel a tészta, az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és cikkekre vágjuk. A szilvákat félbevágjuk, kiszedjük a magokat, majd negyedekre vágjuk. Egy tálban összekeverjük a cukrot az őrölt fűszerekkel, és összeforgatjuk az almával és a szilvával.
Egy tepsit kikenünk vajjal (olajat is használhatunk), és belenyomkodjuk a tésztát. A tetejére rakosgatjuk a gyümölcsöket, 20 percig kelesztjük, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Elkészítési idő: 30-35 perc
- Pihentetési idő: 60 perc
- Sütési idő: 25-30 perc
Ha tetszett az almás-szilvás lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!