Hozzávalók
A tésztához
- 300 g liszt
- 12 g sütőpor
- 1 csipet só
- 160 g szobahőmérsékletű vaj
- 340 g cukor
- 2 tojássárgája
- 230 ml tej
- 2 citrom
- 4 tojásfehérje
- 1 marék friss málna
A málnás vajkrémhez
- 200 g fagyasztott málna + 2 ek porcukor
- 6 tojásfehérje
- 190 g cukor
- 1 vaníliarúd (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
- 430 g szobahőmérsékletű vaj
A csokis mogyorógrillázshoz
- 100 g törökmogyoró
- 200 g cukor
- 190 g étcsoki
A díszítéshez
- friss málna és csokigrillázs
Hozzávalók
A tésztához
- 300 g liszt
- 12 g sütőpor
- 1 csipet só
- 160 g szobahőmérsékletű vaj
- 340 g cukor
- 2 tojássárgája
- 230 ml tej
- 2 citrom
- 4 tojásfehérje
- 1 marék friss málna
A málnás vajkrémhez
- 200 g fagyasztott málna + 2 ek porcukor
- 6 tojásfehérje
- 190 g cukor
- 1 vaníliarúd (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
- 430 g szobahőmérsékletű vaj
A csokis mogyorógrillázshoz
- 100 g törökmogyoró
- 200 g cukor
- 190 g étcsoki
A díszítéshez
- friss málna és csokigrillázs
Egy szép málnatorta nyáron a kerti partik sztárja lehet. Ha ezzel készültök, még az is lehet, hogy a húsokra senki nem fog emlékezni 😀
A tészta
A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport és a sót. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájákat, a tejet, a citromok reszelt héját és egynek a kifacsart levét is. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a lisztes résszel együtt 2-3 lépésben beleforgatjuk a vajas masszába. 3 db 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformában szétosztjuk a tésztát, beledobáljuk a málnaszemeket ( ha nincs 3 ekkora, süthetjük egy 24 cm-es formában is, így kicsit több sütési időt igényel, és kétfelé vágható a tészta) és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 25-30 percig sütjük.
A krém
A krémhez a málnát és a porcukrot egy edényben kb. 10 percig forraljuk, hogy sűrűbb alapot kapjunk, majd átpaszírozzuk egy szűrőn, és hagyjuk kihűlni. A vajkrémhez a fehérjéket, a cukrot és a vanília kikapart magjait egy nagyobb edényben jól elkeverjük, és vízgőz fölött felmelegítjük, ügyelve, hogy ne legyen túl forró, mert megfőhet a tojás. Mikor ezzel megvagyunk, magas fokozaton addig verjük a habot, amíg kihűl, és masszív, habcsók állagú nem lesz. Ezután közepes fokozaton, kb. evőkanálnyi mennyiségekben hozzáadagoljuk a puha vajat, majd újra magasabb fokozatra állítva a robotgépet, kihabosítjuk, hogy szépen kenhető krémet kapjunk. Belekeverjük a málnapürét is, amiből egy teáskanálnyit félrerakunk a díszítéshez. A grillázshoz a mogyorót 180 fokos sütőben 10 percig pirítjuk, ledörzsöljük a vékony héját róla, és durvára vágjuk.
A grillázs
A cukrot karamellizáljuk, összekeverjük a mogyoróval, sütőpapíros tepsire simítjuk, és ha kihűlt, durvára törjük. A csokit felolvasztjuk vízgőz fölött, leöntjük vele a grillázst, és hűtőbe rakjuk. Jöhet az összeállítás. Ha a piskóták teteje kicsit púposabb, egyenesre vágjuk, majd megtöltjük a krém kb. ⅔-ával, úgy, hogy mindegyik réteg krémre kerüljön pár málnaszem és összetört csokigrillázs is. A maradék krémmel körbekenjük a torta tetejét és oldalát. Habzsákból rózsákat nyomunk rá, és pár szem málnával díszítjük a tetejét. A maradék málnapürét elkenjük rusztikusan a torta oldalán, és megszórjuk csokigrillázzsal is.
Ha tetszett a citromos málnatorta mogyorós csokigrillázzsal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!