Hozzávalók
Az ostyához
- 60 g porcukor
- 1 db tojásfehérje
- 25 g vaj
- 32 g liszt
- pici só
A krémhez
- 250 ml tejszín
- 100 g porcukor
- 200 g étcsokoládé
- 2 ek kakaópor
- 100 g puha vaj
A bevonáshoz
- 100 g étcsokoládé
A díszítéshez
- 1 kis marék pisztácia apróra vágva
Hozzávalók
Az ostyához
- 60 g porcukor
- 1 db tojásfehérje
- 25 g vaj
- 32 g liszt
- pici só
A krémhez
- 250 ml tejszín
- 100 g porcukor
- 200 g étcsokoládé
- 2 ek kakaópor
- 100 g puha vaj
A bevonáshoz
- 100 g étcsokoládé
A díszítéshez
- 1 kis marék pisztácia apróra vágva
Fotó: Fördős Peti
Ha nem bolti tölcsért használunk, akkor először 2-3 réteg alufóliából tölcséreket formázunk. A tésztához az átszitált porcukrot, lisztet és sót egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét és az olvasztott, de nem meleg vajat, majd jól összekeverjük a tésztát. 2-3 órára, vagy akár egy egész éjszakára is, a hűtőbe rakjuk. Pihentetés után szilikonos sütőlapra adagoljuk: egy kanál hátuljával kb.10 cm átmérőjű köröket formázunk vékonyabb rétegben és 220 fokos sütőben 5-6 percig sütjük a lapokat. Mikor kivesszük a sütőből gyorsan kell vele dolgoznunk. Egy kisebb spaklival, vagy valamilyen laposabb kiszedővel a tészta alá nyúlunk, átemeljük egy deszkára és gyorsan az alufólia-tölcsérre tekerjük a tésztakorongot. A még langyos, de már formára dermedt tésztát leemeljük a fóliáról és az aljára pottyantunk egy-egy kis darab étcsokit.
A kevés hőtől egy picit megolvad a csoki és teljesen lezárja a tölcsér alját. A többi bevonáshoz szükséges csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, belemártjuk a tölcsérek felső részét/peremét és ezt a részt megszórjuk az apróra vágott pisztáciával. A krémhez a tejszínt felmelegítjük és beletördeljük az étcsokit. Megvárjuk amíg kicsit felolvad, majd átkeverjük, hogy homogén masszát kapjunk. Berakjuk a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön. A kihűlt ganache-t habverővel kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a kakaóport és a vajat. A krémet nyomózsákba töltjük, megtöltjük vele a tölcséreket és hűtőbe rakjuk 30 percre. A maradék olvasztott étcsokit a lehűtött, krémmel töltött fagyik tetejére kanalazzuk és elegyengetjük rajta. Poharakba állítjuk és hűtőbe rakjuk addig amíg megdermed a csoki.