A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 280 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 50 g cukor
- 3 db tojássárgája
- 500 g liszt
- 50 g vaj
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet só
A kókuszos szóráshoz
- 4 ek porcukor
- 6 ek kókuszreszelék
- 8 g vaníliás cukor
- 100 g vaj (olvasztott)
- 4 ek kókuszchips
A karibi ihletésű sodóhoz
- 400 ml tej
- 4 db tojássárgája
- 4 ek cukor
- 350 ml konzerv kókusztej
- 4 tk keményítő
- 50 ml víz
- 50 ml rum
A fantasztikus desszertek támogatója a
A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 280 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 50 g cukor
- 3 db tojássárgája
- 500 g liszt
- 50 g vaj
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet só
A kókuszos szóráshoz
- 4 ek porcukor
- 6 ek kókuszreszelék
- 8 g vaníliás cukor
- 100 g vaj (olvasztott)
- 4 ek kókuszchips
A karibi ihletésű sodóhoz
- 400 ml tej
- 4 db tojássárgája
- 4 ek cukor
- 350 ml konzerv kókusztej
- 4 tk keményítő
- 50 ml víz
- 50 ml rum
A kókuszos aranygaluska tésztájához a langyos tejbe szórjuk az élesztőt, majd belekeverjük a cukrot és a tojássárgájákat. A liszthez mehet a vaj, a citromhéj és a só. Összekeverjük, aztán 20 percig dagasztjuk. Szobahőmérsékleten 40-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A szóráshoz egy tálban összekeverjük a porcukrot, a kókuszreszeléket és a vaníliás cukrot.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és átgyúrás nélkül egy lisztbe mártott szaggatóval 4-5 cm-es darabokra szaggatjuk. A tésztadarabokat először az olvasztott vajba, majd a cukrozott kókuszreszelékbe mártjuk, aztán a kivajazott, kilisztezett kuglófformába pakoljuk egymástól kis távolságra. Szintenként kókuszchipset szórunk rájuk. Letakarva 30 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, azután 160 fokon még 20 percig.
A sodóhoz egy lábasban felforraljuk tejet, a tojássárgájákat pedig egy hőálló tálban habosra keverjük a cukorral. A forró tej harmadát folyamatos keverés közben a cukros tojáshoz öntjük, majd lassan hozzáadjuk a maradék tejet, illetve a kókusztejet. Vízgőz fölött beforraljuk, végül a vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a rumot, majd ezzel tálaljuk a kókuszos aranygaluskát.
Elkészítési idő: kb. 150 perc
Ha tetszett a kókuszos aranygaluska receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több aranygaluska:
Málnás aranygaluska
Aranygaluska-felfújt
Aranygaluska muffin vaníliás krémmel