Hozzávalók
A piskótához
- 3 db szoba-hőmérsékletű tojás
- 60 g kristálycukor
- 12 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 65 g finomliszt
A krémhez
- 8 db tojássárgája
- 80 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 500 ml tej
- 1 mk vaníliaaroma
- 80 g finomliszt
- 200 g vaj
A tetejére
- 200 g kristálycukor
- 100 g tojásfehérje
Madártej-torta
Hozzávalók
A piskótához
- 3 db szoba-hőmérsékletű tojás
- 60 g kristálycukor
- 12 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 65 g finomliszt
A krémhez
- 8 db tojássárgája
- 80 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 500 ml tej
- 1 mk vaníliaaroma
- 80 g finomliszt
- 200 g vaj
A tetejére
- 200 g kristálycukor
- 100 g tojásfehérje
A madártej-torta piskótájához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét magas fokozaton, habverővel elkezdjük kihabosítani. Ha már fehéredik, beleszórjuk a kristály- és a vaníliás cukrot, majd habcsókszerű, nem túl törős, de szilárd habbá verjük.
A sárgáját szintén kihabosítjuk. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot, aztán hozzáadjuk a sót, majd két részletben a lisztet. Alaposan átkeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a fehérjehabot, de ne is maradjanak benne fehérjecsomók.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk a tésztát. Elkenjük az oldalán is, középen egy kis mélyedést hagyva, így nem lesz púpos a piskóta. Berakjuk a 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe kb.18-20 percre.
Miközben sül a tészta, elkészítjük a krém alapját, amihez a tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, 100 ml tejjel, a vaníliaaromával és a liszttel, majd amikor már csomómentes, hozzáadjuk a maradék tejet is. Közepesnél kicsit magasabb lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémalapot, mintha pudingot készítenénk, majd hűtőhidegre hűtjük.
Miután megsült a piskóta, kivesszük a sütőből, megfordítjuk, és sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni. Végül körbevágjuk a forma mentén egy műanyag késsel. Leemeljük róla a formát, eltávolítjuk a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, aztán visszarakjuk a formába.
A madártej-torta krémje
A krémhez a vajat egy tálban kihabosítjuk, majd 4-5 lépésben, robotgéppel újra és újra átkeverve hozzáadagoljuk a vaníliás alapkrémet. Az így kapott krémet rákenjük a piskótára, majd bedobjuk a fagyasztóba 2-3 órára, vagy a hűtőbe egy éjszakára.
Összeállítás
Mikor megdermedt a torta, a habréteghez a fehérjét és a cukrot vízgőz fölött jól megmelegítjük, majd kihűlésig magas fokozaton habosítjuk. Csillagcsöves habzsákba töltjük a habot, kidíszítjük vele a torta tetejét, és szakácsfáklyával megkaramellizáljuk a külsejét.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Sütési idő: 18-20 perc
- Hűtés: min. 4 óra
Ha tetszett a madártej-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!