A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A piskótához
- 180 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 230 g kristálycukor
- 2 db tojássárgája
- 2 db tojás
- 60 g tejföl
- 170 ml tej
- 260 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor (12 g-os kiszerelés)
- 2 tk instant kávé (elhagyható)
- 90 g holland kakaópor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek kandírozott citromhéj
A sziruphoz
- 100 g kristálycukor
- 70 ml narancslikőr
- 30 ml víz
A krémhez
- 300 ml 30%-os habtejszín
- 300 g étcsoki
- 2 db narancs
- 200 g szoba-hőmérsékletű vaj
A külsejére
- 200 g étcsoki
- 100 g vaj
- 120 ml habtejszín
A díszítéshez
- 3 db narancs
- kristálycukor
A fantasztikus desszertek támogatója a
A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A piskótához
- 180 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 230 g kristálycukor
- 2 db tojássárgája
- 2 db tojás
- 60 g tejföl
- 170 ml tej
- 260 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor (12 g-os kiszerelés)
- 2 tk instant kávé (elhagyható)
- 90 g holland kakaópor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek kandírozott citromhéj
A sziruphoz
- 100 g kristálycukor
- 70 ml narancslikőr
- 30 ml víz
A krémhez
- 300 ml 30%-os habtejszín
- 300 g étcsoki
- 2 db narancs
- 200 g szoba-hőmérsékletű vaj
A külsejére
- 200 g étcsoki
- 100 g vaj
- 120 ml habtejszín
A díszítéshez
- 3 db narancs
- kristálycukor
Tészta:
A narancsos csokitorta tésztájához a vajat a kristálycukorral habosra keverjük, majd mehetnek hozzá a tojássárgáják, az egész tojások, a tejföl és a tej. A lisztet átszitáljuk a sóval, a sütőporral, az instant kávéval és a kakaóporral, majd a kandírozott és a reszelt citromhéjjal együtt a nedves hozzávalókhoz keverjük. Homogénre keverjük az alapot, és 3 db, sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortaformába simítjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük a tortalapokat, majd hagyjuk kihűlni.
Szirup:
Miközben sül a tészta, elkészítjük szirupot, amihez a cukrot, a narancslikőrt és a vizet 1-2 perc alatt összeforraljuk, majd félrehúzzuk, hogy lehűlhessen.
Krém:
A krém alapját is elkészítjük, amihez szinte forráspontig felmelegítjük a tejszínt, majd leöntjük vele a csokipasztillákat vagy a kisebb darabokra tördelt étcsokit. Megvárjuk, amíg szépen felolvad a csokoládé, belereszeljük a narancsok héját, majd homogénre keverjük és hűtőbe rakjuk, hogy ne hidegre, csak szoba-hőmérsékletűre hűljön.
Cukros narancsszeletek a díszítéshez:
A díszítéshez a narancsokat vékonyan felszeleteljük, megforgatjuk kristálycukorban és sütőpapíros tepsire rakjuk. Eddigre nagyjából elkészül a torta tésztája is. Visszavesszük a sütő hőmérsékletét 110 fokra, és 1,5 órán keresztül szárítjuk benne a narancsszeleteket. Félidőben megfordíthatjuk őket, hogy egyenletesen száradhassanak.
Mikor kihűlt a piskóta, egy műanyag késsel, körben meglazítjuk a forma mentén, majd lekapcsoljuk a tortaforma szélét, és kivesszük belőle a tésztákat. Mindegyik tetejét egy kenyérvágó késsel egyenesre vágjuk.
A krémhez a szoba-hőmérsékletű vajat egy tálban simára keverjük robotgéppel, majd közepes fokozaton, 3-4 adagonként belekeverjük a szintén szoba-hőmérsékletűre hűlt tejszínes csokiganache-t. Ügyeljünk arra, hogy a két alapanyag (vaj és csokikrém) azonos hőmérsékletű legyen, mert különben kicsapódhat a vaj, illetve arra is, hogy ne keverjük túl a krémet, mert könnyen szilárddá válhat (ha elkezd szilárdulni, dobjuk pár másodpercre a mikróba, egy spatulával keverjük át, és újra szépen kenhetővé válik).
Összeállítás:
A torta összeállításához egy tortalapot rárakunk egy tányérra/tortatálra, majd meglocsoljuk a sziruppal, és jöhet rá egy adag krém. Újra tortalap, szirup, krém, majd tortalap, szirup, és a maradék krémmel körbekenjük a torta tetejét és széleit, kitöltve vele a hézagokat/illesztéseket, majd berakjuk 1-2 órára a hűtőbe.
Díszítés:
Mikor megdermedt a torta, ezáltal stabilabbá vált, jöhet a végső díszítés. Ehhez vízgőz fölött összeolvasztjuk az étcsokit és a vajat, majd folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a tejszínt. Ha túl lágy lenne az alap, hűtőbe rakjuk 20 percre. Kivesszük a tortát a hűtőből, és körbekenjük egy rétegben ezzel a krémmel, majd mehet vissza 20-30 percre a hűtőbe. Jöhet egy újabb réteg krém, majd a maradékot csillagcsöves habzsákba rakjuk, és kidíszítjük vele a torta tetejét. Jöhetnek még a tetejére a kihűlt, cukrozott narancsszeletek, és ezzel kész is van a tortánk.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Sütés: 30-35 perc
- Pihentetés és hűtés összesen: 2,5-3 óra + egy éjszaka
Ha tetszett a narancsos csokitorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!