Hozzávalók
A piskótához
- 3 db tojás
- 1 ek víz
- 3 ek cukor
- 4 ek liszt
- 1 csipet só
A tejberizses réteghez
- 220 g rizs
- 200 ml víz
- 500 ml tej
- 400 ml tejszín
- 120 g cukor
- 1 db vaníliarúd
- 300 ml hideg tejszín
- 18 g zselatin
- 50 ml víz
A középső réteg meggyzseléhez
- 130 g fagyasztott meggy
- 2 g pektin
- 30 g cukor
A tetejére
- 180 ml meggylé
- 20 g cukor
- 8 g zselatin
Hozzávalók
A piskótához
- 3 db tojás
- 1 ek víz
- 3 ek cukor
- 4 ek liszt
- 1 csipet só
A tejberizses réteghez
- 220 g rizs
- 200 ml víz
- 500 ml tej
- 400 ml tejszín
- 120 g cukor
- 1 db vaníliarúd
- 300 ml hideg tejszín
- 18 g zselatin
- 50 ml víz
A középső réteg meggyzseléhez
- 130 g fagyasztott meggy
- 2 g pektin
- 30 g cukor
A tetejére
- 180 ml meggylé
- 20 g cukor
- 8 g zselatin
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a vizet és a tojássárgájákat, végül a lisztet és a sót is. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, majd ha kihűlt, megfordítjuk, és visszarakjuk a formába. A forma belső szélére vágunk 2 sütőpapírcsíkot, hogy szépen fedjék a forma oldalát, majd összekapcsoljuk a formát.
A középső réteg meggyzseléhez a fagyasztott meggyet egy lábosban kb. 8-10 percig forralgatjuk, leöntjük a levét egy tálba, majd 2 evőkanálnyi meggyszem kivételével botmixerrel lezúzzuk. Hozzákeverjük az előzőleg kivett meggyszemeket is.
A pektint (vagy 4 g zselatint) elkeverjük a cukorral, belekeverjük a meggyes alapba, majd ha jól átkevertük, egy sütőpapíros deszkára simítjuk kb. 18 cm átmérőjű kör alakban és hűtőbe rakjuk. A tejberizshez átmossuk a rizst, majd a cukorral, vaníliarúd kikapart magjaival és a vízzel együtt egy lábosba rakjuk és kevergetve elkezdjük főzni. Ha magába szívta a vizet, összekeverjük a tejet és a 400 ml tejszínt, majd 2-3 lépésben felöntjük vele a tejberizs alapot, mindig megvárva, hogy magába szívja az előző felöntést. Mikor kész, lefedjük és időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.
A zselatint elkeverjük az 50 ml vízben és hagyjuk, hogy magába szívja azt. Ezután mikrohullámú sütőben pár másodperc alatt megolvasztjuk (ne forraljuk!). A 300 ml tejszínt habbá verjük. A tejberizs-alapot átkeverjük, hozzácsurgatjuk a megmelegített zselatint, majd beleforgatjuk a tejszínhabot is. Ráöntjük a piskótára a tejberizs kb. ⅓-át. Erre rárakjuk a megdermedt, pektines, középső meggyzselét, majd jöhet rá a maradék tejberizs is, majd 3-4 órára berakjuk a hűtőbe.
A meggylébe szórjuk a zselatint, majd ha magába szívta azt, felmelegítjük a cukorral együtt és a langyosra hűtött zseléalapot ráöntjük a megdermedt tortára. Dermedésig visszarakjuk a hűtőbe, majd vízbe mártott éles késsel szeleteljük. A torta tetejét olvasztott fehércsokival és meggyszemekkel díszíthetjük.
Ha tetszett a meggyes tejberizstorta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!