Hirdetés
Bespájzolva

Panettone - A perfekt olasz kalács

Hozzávalók

300 g BL55 liszt
100 ml tej
20 g élesztő
60 g kristálycukor
60 g vaj + a kikenéshez
1 egész + 2 sárgája
1 db rúd vanília
50 ml narancslikőr
75 g kandírozott narancs
30 g kandírozott citrom
30 g mazsola
½ mk őrölt szegfűszeg
½ mk őrölt fahéj
1 db narancs reszelt héja
1 db citrom reszelt héja
1 db tojásfehérje
3 púpozott ek porcukor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Panettone - A perfekt olasz kalács

Újra és újra rá kell jönnünk, hogy az olaszok édességek terén is tudják a tutit. A panettone egy igazi tradícionális karácsonyi kalács, ami egyik olasz ünnepi asztalról sem hiányozhat. Eszméletlen finom és ugyanilyen szép is, szóval szépen becsomagolva akár ajándék ötletnek is tökéletes!
Kipróbáltam, jóóó lett!
14
Hirdetés

Hozzávalók

300 g BL55 liszt
100 ml tej
20 g élesztő
60 g kristálycukor
60 g vaj + a kikenéshez
1 egész + 2 sárgája
1 db rúd vanília
50 ml narancslikőr
75 g kandírozott narancs
30 g kandírozott citrom
30 g mazsola
½ mk őrölt szegfűszeg
½ mk őrölt fahéj
1 db narancs reszelt héja
1 db citrom reszelt héja
1 db tojásfehérje
3 púpozott ek porcukor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Fotó: Puskás Nóri

Pár órával a kelesztés előtt vegyük ki az élesztőt a hűtőből. Arra figyeljünk, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos. Egy kanál lisztből, a langyos tej feléből, az élesztőből és egy teáskanálnyi cukorból kovászt készítünk. Letakarva, szobahőmérsékleten futassuk habosra. Öntsük keverőtálba a lisztet, a cukrot, a lágy vajat, 1 egész tojást, a sárgájákat, a vaníliarúd kikapart magjait, a tej másik részét, a kovászt, mérjük hozzá a narancslikőrt, a fűszereket, és lassú fordulaton kezdjük el összekeverni.Állítsuk közepes fordulatra a dagasztót, és addig dagasszuk, amíg a tésztánk felülete nem lesz fényes és rugalmas, és a dagasztókar az edény falától vékony szálat húz és alkalmanként elválik tőle. Ez hőmérséklettől függően 40-45 perc. Húzzuk le a dagasztókarról a tésztát, szilikonlapáttal vagy habkártyával igazítsuk a tésztát középre, és szobahőmérsékleten kelesszük egy órát a keverőtálban. Adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héját, és lassú fokozaton keverjük össze. Megint húzzuk középre a tésztát, válasszunk egy kb. 15 cm átmérőjű papír sütőformát, amit olvasztott vajjal alaposan kikenünk. Helyezzük középre a tésztát, habkártyával igazítsuk meg a tetejét. Helyezzük tepsire, takarjuk le konyharuhával, szobahőmérsékleten kelesszük addig, amíg a tésztánk háromszorosa nem lesz (kb. 1,5 óra). Egy darab szilikonos sütőpapírt áztassunk vízbe, majd alaposan csavarjuk ki. Amikor a tészta megkelt, előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőbe rakjuk 15 percre, de az első 5 perc elteltével erősen barnulni kezd, ezért a benedvesített sütőpapírral fedjük le a tetejét. Csökkentsük a hőmérsékletet 160 fokra, és állítsuk 40 perce a sütési időt. 1 tojásfehérjéhez keverjünk 3 púpozott evőkanál porcukrot, kicsit habosítsuk fel. A 40 perc lejártakor vegyük le a tetejéről a szilikonpapírt, vegyük ki a panettonét, ecsettel vagy kefével egyenletesen kenjük be a sütőformából kiálló részeket a cukormázzal, és ízlés szerint szórjuk meg dekorcukorral. Rakjuk vissza a sütőbe 5 perce.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások