Hirdetés

Paris brest - A legfinomabb égetett tésztás süti

Hozzávalók

1
22 cm átmérőjű sütihez

Az égetett tésztához

100 ml víz
1 csipet só
1 csipet cukor
60 g vaj
100 g liszt
3 db tojás

A krémhez

100 g törökmogyoró
120 g cukor
3 db tojássárgája
2 tk cukor
15 g étkezési keményítő
250 ml tej
100 g szobahőmérsékletű vaj

A tetejére

porcukor
Hirdetés

Paris brest - A legfinomabb égetett tésztás süti

A Paris brest az egyik legnépszerűbb francia süti, aminek a legfőbb ismertetőjegye az égetett tészta és a vajas pralinékrém. Nóri összedobott egy isteni finom törökmogyorós, grillázsos változatot és a szerkesztőség 1 óra alatt az utolsó falatig elfogyasztotta. Ez volt a mi Paris brestünk rövid története, reméljük a tiétek tovább kitart majd!
Hirdetés

Hozzávalók

1
22 cm átmérőjű sütihez

Az égetett tésztához

100 ml víz
1 csipet só
1 csipet cukor
60 g vaj
100 g liszt
3 db tojás

A krémhez

100 g törökmogyoró
120 g cukor
3 db tojássárgája
2 tk cukor
15 g étkezési keményítő
250 ml tej
100 g szobahőmérsékletű vaj

A tetejére

porcukor

A krémhez a mogyorót egy tepsibe szórjuk és 180 fokos sütőben, időnként átkeverve megpirítjuk. 120 g cukrot karamellizálunk és ráöntjük a mogyoróra. Hagyjuk kihűlni, majd kisebb darabokra törve egy aprítógépben teljesen lezúzzuk.

Fotó: Szilágyi Nóri

A tésztához a vizet, sót, cukrot, vajat összeolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és fakanállal pár percig keverjük a tűzhelyen, amíg elválik a massza szépen az edény falától. Egyenként, folyamatos keverés mellett belekekeverjük a tojásokat a masszába,majd hagyjuk legalább langyosra hűlni. A masszát csillagcsöves nyomózsákba adagoljuk, majd sütőpapíros tepsire 2 kb. 19-20 cm átmerőjű karikát nyomunk. 200 fokos sütőbe rakjuk a tepsit, a sütő aljába pedig egy kis vízzel teli edényt rakunk. Kb. 20-25 percig sütjük a tésztát, majd lekapcsoljuk a sütőt, kitámasztjuk résnyire egy fakanállal és így hagyjuk kihűlni a tésztát. A krémhez a tojássárgákat elkeverjük a keményítővel és 2 tk cukorral, majd melegítés közben, felöntjük a tejjel, közben pedig csomómentesre keverjük. Folyamatos melegítéssel és keveréssel besűrítjük a krémet, majd ha kihűlt belekeverjük a vajat és az előzőleg apróra őrölt mogyorós grillázst. A krémmel megtöltjük a két kihűlt tésztakoszorút, megszórjuk porcukorral és tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások