Hozzávalók
A sima piskótához
- 2 db tojás
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 60 g liszt
- 1 mk sütőpor
A diós piskótához
- 2 db tojás
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 30 g liszt
- 30 g darált dió
- 1 mk sütőpor
A kakaós piskótához
- 2 db tojás
- 50 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 40 g liszt
- 20 g kakaópor
- 1 mk sütőpor
A sziruphoz
- 250 ml víz
- 100 g cukor
- 70 g mazsola
- 50 ml barna rum
A csokiöntethez
- 50 g kakaópor
- 50 g cukor
- 25 g vaj
- 200 ml víz
- 25 ml barna rum
A vaníliakrémhez
- 5 db tojás
- 80 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
- 800 ml tej
- 80 g liszt
- 1 csipet só
Az összeállításhoz
- 80 g pirított dióbél
A tálaláshoz
- 200 ml habtejszín
- 50 g porcukor
Hozzávalók
A sima piskótához
- 2 db tojás
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 60 g liszt
- 1 mk sütőpor
A diós piskótához
- 2 db tojás
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 30 g liszt
- 30 g darált dió
- 1 mk sütőpor
A kakaós piskótához
- 2 db tojás
- 50 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 40 g liszt
- 20 g kakaópor
- 1 mk sütőpor
A sziruphoz
- 250 ml víz
- 100 g cukor
- 70 g mazsola
- 50 ml barna rum
A csokiöntethez
- 50 g kakaópor
- 50 g cukor
- 25 g vaj
- 200 ml víz
- 25 ml barna rum
A vaníliakrémhez
- 5 db tojás
- 80 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
- 800 ml tej
- 80 g liszt
- 1 csipet só
Az összeállításhoz
- 80 g pirított dióbél
A tálaláshoz
- 200 ml habtejszín
- 50 g porcukor
A somlói galuskához egy sima, egy diós és egy kakaós piskótára lesz szükség. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a sima piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy 18 cm-es tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A diós piskótához:
A diós piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A somlói galuska kakaós piskótájához:
A somlói galuska kakaós piskótájához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sziruphoz:
A sziruphoz egy kis lábasba mérjük a vizet, a cukrot, és beletesszük az apróra összevágott mazsolát is. Felforraljuk, majd beleöntjük a rumot, és további 10 percig alacsony lángon redukáljuk. Ezután átszűrjük, és félretesszük.
A csokiöntethez:
A csokiöntethez egy kis lábasba mérjük a kakaóport, a cukrot és a vajat, felöntjük a vízzel és a rummal, összeforraljuk, majd félretesszük.
A vaníliakrémhez:
A vaníliakrémhez egy lábasban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, ráöntünk 200 ml tejet, belekeverjük a lisztet és a sót, majd csomómentesre keverjük. Felöntjük a maradék tejjel, és közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle, majd átszedjük egy keverőtálba. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a felével fellazítjuk a még forró vaníliás krémet, végül az egészet összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk.
Somlói galuska összeállítása és tálalása:
Az összeállításhoz a diót egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. A rétegezéshez alulra tesszük a diós piskótát, amit meglocsolunk a szirup harmadával, rákanalazzuk a vaníliás krém harmadát, elegyengetjük, megszórjuk a dió és a szirupban főzött mazsola harmadával, majd rátesszük a kakaós piskótát, megismételve a szirupos-krémes és szórt rétegezést, végül a sima piskótát is rátesszük, rálocsoljuk a maradék szirupot, majd ugyanúgy krém- és szórásréteggel zárjuk a sort. Lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára. Tálaláshoz szedünk a süteményből, majd a frissen, porcukorral felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal is meglocsoljuk.
Ha tetszett a somlói galuska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!