Hirdetés

Somlói galuska

Hozzávalók

5 - 6
főre
+

A sima piskótához

2 db tojás
60 g cukor
1 csipet só
60 g liszt
1 mk sütőpor

A diós piskótához

2 db tojás
60 g cukor
1 csipet só
30 g liszt
30 g darált dió
1 mk sütőpor

A kakaós piskótához

2 db tojás
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 csipet só
40 g liszt
20 g kakaópor
1 mk sütőpor

A sziruphoz

250 ml víz
100 g cukor
70 g mazsola
50 ml barna rum

A csokiöntethez

50 g kakaópor
50 g cukor
25 g vaj
200 ml víz
25 ml barna rum

A vaníliakrémhez

5 db tojás
80 g cukor
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
800 ml tej
80 g liszt
1 csipet só

Az összeállításhoz

80 g pirított dióbél

A tálaláshoz

200 ml habtejszín
50 g porcukor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Somlói galuska

A somlói galuska az egyik kedvenc süteményünk. Sokan, sokféle változatban készítik, mi most a nagy klasszikust mutatjuk meg, ahogy szerintünk a legfinomabb.
Kipróbáltam, jóóó lett!
11
Hirdetés

Hozzávalók

5 - 6
főre
+

A sima piskótához

2 db tojás
60 g cukor
1 csipet só
60 g liszt
1 mk sütőpor

A diós piskótához

2 db tojás
60 g cukor
1 csipet só
30 g liszt
30 g darált dió
1 mk sütőpor

A kakaós piskótához

2 db tojás
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 csipet só
40 g liszt
20 g kakaópor
1 mk sütőpor

A sziruphoz

250 ml víz
100 g cukor
70 g mazsola
50 ml barna rum

A csokiöntethez

50 g kakaópor
50 g cukor
25 g vaj
200 ml víz
25 ml barna rum

A vaníliakrémhez

5 db tojás
80 g cukor
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
800 ml tej
80 g liszt
1 csipet só

Az összeállításhoz

80 g pirított dióbél

A tálaláshoz

200 ml habtejszín
50 g porcukor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Hirdetés

A somlói galuskához egy sima, egy diós és egy kakaós piskótára lesz szükség. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a sima piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy 18 cm-es tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A diós piskótához:

A diós piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A somlói galuska kakaós piskótájához:

A somlói galuska kakaós piskótájához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sziruphoz:

A sziruphoz egy kis lábasba mérjük a vizet, a cukrot, és beletesszük az apróra összevágott mazsolát is. Felforraljuk, majd beleöntjük a rumot, és további 10 percig alacsony lángon redukáljuk. Ezután átszűrjük, és félretesszük.

somlói galuska
Somlói galuska

A csokiöntethez:

A csokiöntethez egy kis lábasba mérjük a kakaóport, a cukrot és a vajat, felöntjük a vízzel és a rummal, összeforraljuk, majd félretesszük.

A vaníliakrémhez:

A vaníliakrémhez egy lábasban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, ráöntünk 200 ml tejet, belekeverjük a lisztet és a sót, majd csomómentesre keverjük. Felöntjük a maradék tejjel, és közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle, majd átszedjük egy keverőtálba. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a felével fellazítjuk a még forró vaníliás krémet, végül az egészet összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk.

Somlói galuska összeállítása és tálalása:

Az összeállításhoz a diót egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. A rétegezéshez alulra tesszük a diós piskótát, amit meglocsolunk a szirup harmadával, rákanalazzuk a vaníliás krém harmadát, elegyengetjük, megszórjuk a dió és a szirupban főzött mazsola harmadával, majd rátesszük a kakaós piskótát, megismételve a szirupos-krémes és szórt rétegezést, végül a sima piskótát is rátesszük, rálocsoljuk a maradék szirupot, majd ugyanúgy krém- és szórásréteggel zárjuk a sort. Lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára. Tálaláshoz szedünk a süteményből, majd a frissen, porcukorral felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal is meglocsoljuk.

Ha tetszett a somlói galuska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

WOW: Somlói galuska torta

Mentes somlói galuska

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?