Fantasztikus desszertek

Somlóigaluska

Somlói galuska

Hozzávalók
A sima piskótához
2 db
tojás
200 ml
habtejszín
25 g
vaj
60 g
cukor
1 csipet
60 g
liszt
1 mk
sütőpor
A diós piskótához
2 db
tojás
60 g
cukor
1 csipet
30 g
liszt
30 g
darált dió
1 mk
sütőpor
A kakaós piskótához
2 db
tojás
50 g
cukor
10 g
vaníliás cukor
1 csipet
40 g
liszt
20 g
kakaópor
1 mk
sütőpor
A sziruphoz
250 ml
víz
100 g
cukor
70 g
mazsola
50 ml
barna rum
A csokiöntethez
50 g
kakaópor
50 g
cukor
200 ml
víz
25 ml
barna rum
A vaníliakrémhez
5 db
tojás
80 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor
(10 g)
800 ml
tej
80 g
liszt
1 csipet
Az összeállításhoz
80 g
pirított dióbél
A tálaláshoz
50 g
porcukor

Elkészítés

A somlói galuskához egy sima, egy diós és egy kakaós piskótára lesz szükség. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a sima piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy 18 cm-es tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A diós piskótához:

A diós piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A somlói galuska kakaós piskótájához:

A somlói galuska kakaós piskótájához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sziruphoz:

A sziruphoz egy kis lábasba mérjük a vizet, a cukrot, és beletesszük az apróra összevágott mazsolát is. Felforraljuk, majd beleöntjük a rumot, és további 10 percig alacsony lángon redukáljuk. Ezután átszűrjük, és félretesszük.

somlói galuska
Somlói galuska

A csokiöntethez:

A csokiöntethez egy kis lábasba mérjük a kakaóport, a cukrot és a vajat, felöntjük a vízzel és a rummal, összeforraljuk, majd félretesszük.

A vaníliakrémhez:

A vaníliakrémhez egy lábasban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, ráöntünk 200 ml tejet, belekeverjük a lisztet és a sót, majd csomómentesre keverjük. Felöntjük a maradék tejjel, és közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle, majd átszedjük egy keverőtálba. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a felével fellazítjuk a még forró vaníliás krémet, végül az egészet összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk.

Somlói galuska összeállítása és tálalása:

Az összeállításhoz a diót egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. A rétegezéshez alulra tesszük a diós piskótát, amit meglocsolunk a szirup harmadával, rákanalazzuk a vaníliás krém harmadát, elegyengetjük, megszórjuk a dió és a szirupban főzött mazsola harmadával, majd rátesszük a kakaós piskótát, megismételve a szirupos-krémes és szórt rétegezést, végül a sima piskótát is rátesszük, rálocsoljuk a maradék szirupot, majd ugyanúgy krém- és szórásréteggel zárjuk a sort. Lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára. Tálaláshoz szedünk a süteményből, majd a frissen, porcukorral felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal is meglocsoljuk.

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

WOW: Somlói galuska torta

Mentes somlói galuska

www.streetkitchen.hu

A somlói galuska az egyik kedvenc süteményünk. Sokan, sokféle változatban készítik, mi most a nagy klasszikust mutatjuk meg, ahogy szerintünk a legfinomabb.

Hozzávalók

5 - 6 főre
A sima piskótához
2 db
tojás
200 ml
habtejszín
25 g
vaj
60 g
cukor
1 csipet
60 g
liszt
1 mk
sütőpor
A diós piskótához
2 db
tojás
60 g
cukor
1 csipet
30 g
liszt
30 g
darált dió
1 mk
sütőpor
A kakaós piskótához
2 db
tojás
50 g
cukor
10 g
vaníliás cukor
1 csipet
40 g
liszt
20 g
kakaópor
1 mk
sütőpor
A sziruphoz
250 ml
víz
100 g
cukor
70 g
mazsola
50 ml
barna rum
A csokiöntethez
50 g
kakaópor
50 g
cukor
200 ml
víz
25 ml
barna rum
A vaníliakrémhez
5 db
tojás
80 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor
(10 g)
800 ml
tej
80 g
liszt
1 csipet
Az összeállításhoz
80 g
pirított dióbél
A tálaláshoz
50 g
porcukor

A somlói galuskához egy sima, egy diós és egy kakaós piskótára lesz szükség. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a sima piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy 18 cm-es tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A diós piskótához:

A diós piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A somlói galuska kakaós piskótájához:

A somlói galuska kakaós piskótájához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sziruphoz:

A sziruphoz egy kis lábasba mérjük a vizet, a cukrot, és beletesszük az apróra összevágott mazsolát is. Felforraljuk, majd beleöntjük a rumot, és további 10 percig alacsony lángon redukáljuk. Ezután átszűrjük, és félretesszük.

somlói galuska
Somlói galuska

A csokiöntethez:

A csokiöntethez egy kis lábasba mérjük a kakaóport, a cukrot és a vajat, felöntjük a vízzel és a rummal, összeforraljuk, majd félretesszük.

A vaníliakrémhez:

A vaníliakrémhez egy lábasban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, ráöntünk 200 ml tejet, belekeverjük a lisztet és a sót, majd csomómentesre keverjük. Felöntjük a maradék tejjel, és közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle, majd átszedjük egy keverőtálba. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a felével fellazítjuk a még forró vaníliás krémet, végül az egészet összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk.

Somlói galuska összeállítása és tálalása:

Az összeállításhoz a diót egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. A rétegezéshez alulra tesszük a diós piskótát, amit meglocsolunk a szirup harmadával, rákanalazzuk a vaníliás krém harmadát, elegyengetjük, megszórjuk a dió és a szirupban főzött mazsola harmadával, majd rátesszük a kakaós piskótát, megismételve a szirupos-krémes és szórt rétegezést, végül a sima piskótát is rátesszük, rálocsoljuk a maradék szirupot, majd ugyanúgy krém- és szórásréteggel zárjuk a sort. Lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára. Tálaláshoz szedünk a süteményből, majd a frissen, porcukorral felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal is meglocsoljuk.

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

WOW: Somlói galuska torta

Mentes somlói galuska

Ha tetszett a Somlói galuska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept