Hozzávalók
- 40 g kókuszolaj
- 400 g hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 70 g paprika
- 500 g marhacomb
- só, bors
- 3 db babérlevél
- 1 tk fűszerkömény
- 1 ½ ek pirospaprika
- 150 ml vörösbor
- 60 g paradicsom
- 1 ½ - 2 l marhaalaplé
A lepcsánkához
- 800 g édesburgonya (kinyomkodva 600 g)
- só
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- 100 g zabpehelyliszt
- 1 db tojás
- 1 csokor kakukkfű
- 1 ek kókuszolaj a sütéshez
A tálaláshoz
- céklasaláta (édesítőszeres)
Hozzávalók
- 40 g kókuszolaj
- 400 g hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 70 g paprika
- 500 g marhacomb
- só, bors
- 3 db babérlevél
- 1 tk fűszerkömény
- 1 ½ ek pirospaprika
- 150 ml vörösbor
- 60 g paradicsom
- 1 ½ - 2 l marhaalaplé
A lepcsánkához
- 800 g édesburgonya (kinyomkodva 600 g)
- só
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- 100 g zabpehelyliszt
- 1 db tojás
- 1 csokor kakukkfű
- 1 ek kókuszolaj a sütéshez
A tálaláshoz
- céklasaláta (édesítőszeres)
A kókuszolajat felolvasztjuk egy fazékban, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát, és 10-15 perc alatt, közepes lángon megpirítjuk. Rárakjuk a 1-2 cm nagyságúra kockázott húst, és ezzel is pirítjuk 5 percig. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a fűszerköményt és a pirospaprikát, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a vörösbort, a kockázott paradicsomot, majd felöntjük 500 ml alaplével, és addig rotyogtatjuk, amíg a hús megfő (ez akár 2-3 óra is lehet). Többszöri felöntéssel adunk hozzá alaplevet, ha túl sűrű lenne.
A lepcsánkához az édesburgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk, hagyjuk állni 10 percet, azután kézzel annyira kinyomkodjuk, amennyire csak tudjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zablisztet, a tojást és az aprított kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kézzel alaposan összedolgozzuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, megkenjük egy kevés kókuszolajjal, majd egy kb. 15 cm átmérőjű tálalógyűrű segítségével 1-2 cm vastag lepcsánkákat formázunk a masszából. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 perc alatt készre sütjük (15 perc után megfordítjuk). A marhapörkölt mellé tálaljuk a lepcsánkát, céklasaláta kíséretében.
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Marhapörkölt ha nem fitt:
Étcsokis marhapörkölt kakukkfüves nokedlivel
Brutálisan finom burgundi marharagu
BECSÜLT TÁPÉRTÉK
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 68 g
Zsír: 17 g
Kalória: 454 kcal
Becsült tápérték összesen:
Fehérje: 32.58 g
Szénhidrát: 272.1 g
Zsír: 66.55 g
Kalória: 1816.46 kcal