Hozzávalók
A bucihoz
- 150 ml langyos tej
- 2 tk porélesztő
- 150 g tönkölyliszt
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 tk só
- 2 db tojássárgája
- 30 g puha vaj
- 2 ek fekete szezámmag
A céklapogácsához
- 2 nagy fej cékla
- 2 ek zabpehely
- 3 tk keményítő
- 3 ek zabliszt
- 1 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csokor friss bazsalikom
- 2 tk őrölt kömény
- 1 ek balzsamecet
- 3 ek olaj
A mártáshoz
- 2 - 3 db csemegeuborka (nagyobb)
- 1 fej lila hagyma (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 7 ek majonéz
- 2 ek csípős majonézes torma
- só, bors
- 1 mk füstölt paprika
Az összeszereléshez
- 3 ek feta
- 3 kis marék rukkola
- 3 ek sült hagyma
Céklás burger házi tönkölybucival
Hozzávalók
A bucihoz
- 150 ml langyos tej
- 2 tk porélesztő
- 150 g tönkölyliszt
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 tk só
- 2 db tojássárgája
- 30 g puha vaj
- 2 ek fekete szezámmag
A céklapogácsához
- 2 nagy fej cékla
- 2 ek zabpehely
- 3 tk keményítő
- 3 ek zabliszt
- 1 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csokor friss bazsalikom
- 2 tk őrölt kömény
- 1 ek balzsamecet
- 3 ek olaj
A mártáshoz
- 2 - 3 db csemegeuborka (nagyobb)
- 1 fej lila hagyma (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 7 ek majonéz
- 2 ek csípős majonézes torma
- só, bors
- 1 mk füstölt paprika
Az összeszereléshez
- 3 ek feta
- 3 kis marék rukkola
- 3 ek sült hagyma
A céklát megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben legalább 1,5 órát sütjük. Kiszedjük, lehúzzuk a héját, és hagyjuk kicsit hűlni.
Közben bekeverjük a bucit: a tejben felfuttatjuk az élesztőt, egy dagasztótálban összekeverjük a liszteket és a sót, ezután mehet bele az élesztős tej és 1 tojássárgája. Összekeverjük, belerakjuk a vajat és alaposan kidagasztjuk. Lefedjük és hagyjuk, hogy a duplájára nőjön. Ezután 3 egyenlő részre osztjuk, kigombócozzuk szép feszesre, egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, lefedjük, és hagyjuk kelni még fél órát. Ezután lekenjük a másik tojássárgájával, megszórjuk a szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 5 percre, majd egy tálba egy kevés vizet teszünk, betesszük a rács alá, és 220 fokon még 5 percet sütjük. Kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni.
A megsült céklát megpucoljuk, 1,5 darabot aprítógépbe tesszük, a maradék felet pedig fél cm-es kis kockákra vágjuk. Az aprítógépbe tesszük a többi hozzávalót, és jól lezúzzuk. Belekeverjük a kis kockákra vágott céklát, és hagyjuk fél órát hűtőben állni. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kb. akkora korongokat formázunk a kezünkkel, amekkora a hamburgerbuci volt (nem kell megijedni, kicsit lágyabb), és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ezután egy serpenyőben az olajon mindkét oldalát 2-3 percig pirítjuk.
Elfelezzük a bucikat, és a vágott felüket megpirítjuk a serpenyőben. A mártáshoz összekeverjük az apróra vágott uborkát, hagymát és zúzott fokhagymát a többi hozzávalóval, majd összerakjuk a burgert: az aljára tesszük a mártást, erre jöhet a cékla, majd a rukkola, a feta, végül a sült hagyma.
Ha tetszett a Céklás burger receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!