Céklás burger házi tönkölybucival

Hozzávalók

3
burgerhez
+

A bucihoz

150 ml langyos tej
2 tk porélesztő
150 g tönkölyliszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk só
2 db tojássárgája
30 g puha vaj
2 ek fekete szezámmag

A céklapogácsához

2 nagy fej cékla
2 ek zabpehely
3 tk keményítő
3 ek zabliszt
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 csokor friss bazsalikom
2 tk őrölt kömény
1 ek balzsamecet
3 ek olaj

A mártáshoz

2 - 3 db csemegeuborka (nagyobb)
1 fej lila hagyma (kisebb)
1 gerezd fokhagyma
7 ek majonéz
2 ek csípős majonézes torma
só, bors
1 mk füstölt paprika

Az összeszereléshez

3 ek feta
3 kis marék rukkola
3 ek sült hagyma
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Céklás burger házi tönkölybucival

Nem fogok szerénykedni, mindenki odáig meg vissza volt tőle! Iszonyú laktató és egészséges. Ezt a bucireceptet meg külön ajánlom lementeni a receptgyűjteményetekbe!
Kipróbáltam, jóóó lett!
8
Hibát találtam
Hirdetés

Hozzávalók

3
burgerhez
+

A bucihoz

150 ml langyos tej
2 tk porélesztő
150 g tönkölyliszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk só
2 db tojássárgája
30 g puha vaj
2 ek fekete szezámmag

A céklapogácsához

2 nagy fej cékla
2 ek zabpehely
3 tk keményítő
3 ek zabliszt
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 csokor friss bazsalikom
2 tk őrölt kömény
1 ek balzsamecet
3 ek olaj

A mártáshoz

2 - 3 db csemegeuborka (nagyobb)
1 fej lila hagyma (kisebb)
1 gerezd fokhagyma
7 ek majonéz
2 ek csípős majonézes torma
só, bors
1 mk füstölt paprika

Az összeszereléshez

3 ek feta
3 kis marék rukkola
3 ek sült hagyma
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A céklát megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben legalább 1,5 órát sütjük. Kiszedjük, lehúzzuk a héját, és hagyjuk kicsit hűlni.

Közben bekeverjük a bucit: a tejben felfuttatjuk az élesztőt, egy dagasztótálban összekeverjük a liszteket és a sót, ezután mehet bele az élesztős tej és 1 tojássárgája. Összekeverjük, belerakjuk a vajat és alaposan kidagasztjuk. Lefedjük és hagyjuk, hogy a duplájára nőjön. Ezután 3 egyenlő részre osztjuk, kigombócozzuk szép feszesre, egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, lefedjük, és hagyjuk kelni még fél órát. Ezután lekenjük a másik tojássárgájával, megszórjuk a szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 5 percre, majd egy tálba egy kevés vizet teszünk, betesszük a rács alá, és 220 fokon még 5 percet sütjük. Kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni. 

Céklás burger házi tönkölybucival

A megsült céklát megpucoljuk, 1,5 darabot aprítógépbe tesszük, a maradék felet pedig fél cm-es kis kockákra vágjuk. Az aprítógépbe tesszük a többi hozzávalót, és jól lezúzzuk. Belekeverjük a kis kockákra vágott céklát, és hagyjuk fél órát hűtőben állni. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kb. akkora korongokat formázunk a kezünkkel, amekkora a hamburgerbuci volt (nem kell megijedni, kicsit lágyabb), és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ezután egy serpenyőben az olajon mindkét oldalát 2-3 percig pirítjuk. 

Elfelezzük a bucikat, és a vágott felüket megpirítjuk a serpenyőben. A mártáshoz összekeverjük az apróra vágott uborkát, hagymát és zúzott fokhagymát a többi hozzávalóval, majd összerakjuk a burgert: az aljára tesszük a mártást, erre jöhet a cékla, majd a rukkola, a feta, végül a sült hagyma.

Ha tetszett a Céklás burger receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások